1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Fırat Nehri'nde balık ölümleri endişe yarattı
Fırat Nehri'nde balık ölümleri endişe yarattı

Fırat Nehri'nde balık ölümleri endişe yarattı

Elazığ İli ve İlçeleri İç Su Ürünleri Yetiştiricileri Üretici Birliği Başkanı Yücel Doğan, Ramazan Bayramı'nda 5 günlük tatil boyunca baraj kapaklarının kapatılmaması gerektiğini söyledi.

A+A-

Doğan, Fırat Nehri’nde su sıcaklığının yükselmesi nedeniyle Mayıs ayında milyonlarca yavru alabalığın telef olduğunu, Ramazan Bayramı nedeniyle verilecek 5 günlük arada baraj kapaklarının açık olması gerektiğini vurguladı. Doğan, önceki yıllarda bayram tatillerinde baraj kapaklarının kapatıldığını hatırlatarak, "Bu yıl da 5 günlük bir tatil söz konusu. Eğer tatilde kapaklar kapanırsa balıklar yine telef olur. En büyük endişemiz bu. Karakaya Barajı’nın bayram tatili boyunca en az 2 tanesinin açılmasını istiyoruz. Aksi takdirde Fırat Nehri üzerinde yine balık ölümleri yaşanacak ve üreticilerimiz mağdur olacak. Karakaya Barajı’nda su sıcaklığı şu an 20 derecenin üzerinde. Kapaklar kapanınca sıcak su ile soğuk şu Fırat Nehri üzerinde birleşiyor ve şoklamanın etkisiyle balıklar ölüyor. Bayram tatili boyunca ara ara kapaklar açılırsa bu üreticilerimiz açısından iyi olacaktır" dedi.

Fırat Nehri üzerinde alabalık üreticiliği yapan Ayhan Şimşek de yapılan girişimler neticesinde baraj kapaklarının açıldığını belirterek, "O zamanki sorun Keban Barajı'nın elektrik üretimini kısıtlayıp da hidroelektrik üretilmediğinden dolayı barajın üretim tribünlerinden su çıkmayınca Karakaya Barajı'nın tribünlerindeki sıcak suyun geri teperek soğuk sudaki balıkların şoklama sistemiyle ölmesiydi. Ve burada büyük balıklar değil yavru balıklar ölmüştü. Fırat Nehri'ndeki su malumunuz 10-11 derece. Karakaya Baraj Gölü'ndeki su da 21-22 derece. Arada 11 derecelik bir sıcaklık farkı var. Bu ani bir değişiklik de balıklarda şok etkisi yaratıyor. Ölümler bundan dolayı olmuştu ve sadece yavru balıklar ölmüştü. Diğer balıklarda da gereken tedbirler alındı. Yetkililerle yaptığımız görüşmeler neticesinde en az bir günde iki tribün çalıştırma sözünü vermişlerdi. Şimdi tribünler çalışıyor bir sıkıntı yok. Şu anda ürettiğimiz balıklar sadece Türkiye’de değil dünyanın bir çok yerine gidiyor. Ve çok ciddi anlamda da talep görmeye başlandı. Ve inşallah böyle gitmeye devam edecek. Bizim geçen yılki ihracat rakamlarımız Elazığ üzerinden görülmüyordu. Görülmemesinin sebebi de Elazığ’da gümrük kurulmuştu ama yeterli veteriner hem gümrükte yoktu hem de Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü'nde. 2014’ün Şubat ayı itibariyle gıda Tarım ve Hayvancılık Tarım İl Müdürlüğü'ne yetkilendirilmiş veteriner geldi. Artık balık ihracatlarımız Elazığ Gümrük Müdürlüğü üzerinden yapılıyor. Elazığ’ın ihracat rakamlarına dahil edilmeye başlandı. Şuan itibariyle aylık 600 bin euro kazancımız oluyor. Yani dolar bazında 800 bin dolara tekabül ediyor. Bu şekilde balık gönderiyoruz ve bu sayı her geçen gün artarak devam edecek" dedi.

Türkiye'nin alabalık ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılayan Elazığ'da Mayıs ayında kuraklık nedeniyle barajlarda su seviyesi düşmüş ve milyonlarca yavru alabalık telef olmuştu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1980 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.