1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Geleneksel yöntemler dünyada ilgi çekiyor
Geleneksel yöntemler dünyada ilgi çekiyor

Geleneksel yöntemler dünyada ilgi çekiyor

Dünyada balıkçılık turizmi önemli bir pazar olmaya başladı. Bir taraftan sportif balıkçılık diğer yandan geleneksel balıkçılık turizmi sürekli büyüyor. Turizm şirketleri sportif balıkçılık alanında turnuvalar düzenliyor.

A+A-

Türkiye özellikle geleneksel balıkçılık tarafında ciddi bir potansiyel teşkil ediyor. Geleneksel balıkçılık turizminin doğduğu topraklar İtalya'da. Bu nedenle geleneksel balıkçılık dünyada 'Pesca Turismo' adıyla ünlenmiş durumda. Akdeniz havzası, ABD, Güney Amerika ülkeleri, Rusya, Uzakdoğu kısaca birçok coğrafyada geleneksel balık avı turizmi var.

Sistem çok basit... Günübirlik turlar düzenleniyor. İtalya, bu işi geleneksel balıkçı tekneleriyle adeta bir şova dönüştürmüş. Ağ veya olta ayrımı yok. Ortalama fiyat günlük kişi başı 50 euro civarında. Rusya'da ise buz üzerinde balık avı olarak pazarlanıyor. Özellikle Sibirya bölgesi bu turizmden aldığı payı her geçen gün artırıyor. ABD'de ise nehirlerde yapılan av yaygın.

Tabii geleneksel balık turizmi için bir yasal düzenleme gerekiyor. Türkiye'de bu iş henüz bilinmiyor. Yasal düzenleme yok. Ulaştırma Bakanlığı turistlerin balıkçı teknelerine çıkmasına izin vermiyor. Bu konuda hızlıca bir düzenleme yapılabilir. Avrupa'daki birçok ülkede geleneksel teknenin yanına turistler için konforlu ancak geleneksel yapıda bir tekne konularak sistem yürütülüyor. Böylece güvenlik sorunu çözülüyor. Bizde de benzer bir uygulama hayata geçirilebilir. Gökova'da pilot bir uygulama başlamış durumda. Yine Mersin, Saros, İzmir, Bodrum ve Didim'de birkaç örnek mevcut. Kemer’de ise dere balıkçılığı olarak var.

Uzmanlar konuyla ilgili, “Bu işi yasal olarak güvence altına aldığımızda çok önemli bir potansiyel ortaya çıkabilir. Başta Karadeniz ve Marmara olmak üzere yerel balıkçıların kalkınması sağlanabilir. Karadeniz ve Boğazlar göçmen balıkların geçiş noktaları. Örneğin, Karadeniz'de hamsi ve çingene palamudu, Boğaziçi'nde lüfer, Ege'de karagöz için yerel balıkçılık turizmi açısından çok ciddi potansiyel söz konusu. Bu iş için 6-8 metrelik tekneler ideal. Küçük bir teşvikle hem turizm daha geniş bir mevsime yayılır hem yerel balıkçının geliri artar hem de balık popülasyonu çoğalır” şeklinde görüş bildiriyor.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1440 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.