1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Gemi boyutlarındaki sınırlama ASBAŞ'ı vurdu
Gemi boyutlarındaki sınırlama ASBAŞ'ı  vurdu

Gemi boyutlarındaki sınırlama ASBAŞ'ı vurdu

Antalya Serbest Bölgesi'nin (ASBAŞ) 11 aylık ticaret hacmi, limana yanaşan gemi boyutlarına getirilen kısıtlama nedeniyle ihracata negatif yansıdı.

A+A-

ASBAŞ'ın 2013 yılı Kasım ayında 62.2 milyon dolar olan ticaret hacmi, 2014'ün aynı döneminde yüzde 13 artışla 70.2 milyon dolara çıktı. 2014'ün 11 aylık döneminde ise ticaret hacmi yüzde 5 geriledi. 2013 yılı 11 aylık döneminde 820.4 milyon dolar olan ticaret hacminin 2014'ün 11 ayında 776.9 milyon dolara gerilediğini belirten ASBAŞ Genel Müdürü Zeki Gürses, "Bir önceki yıla göre az da olsa görülen azalış, yat sektöründe tekne boylarındaki artış nedeni ile teslim sürelerinin uzaması ve Serbest Bölge limanına yanaşan gemi boylarına getirilen kısıtlama nedeniyle Afrika ülkelerine ihracat yapılamamasından kaynaklanıyor" dedi.

Genel olarak yıl değerlendirildiğinde oldukça verimli geçtiğinin söylenebileceğini sözlerine ekleyen Gürses, "Yat sektöründe yeni siparişlerin alındığı, medikal ve elektronik sektörlerinde kapasite kullanım oranlarının arttığı ve en önemlisi istihdam sayımızın 3 bin 700'den 4 bin 500 kişiye çıkarak yüzde 21'lik artış gösterdiği bir yıl oldu. Bir yılı geride bırakmak üzereyiz. Kapasite kullanımında yaşanan artışın etkisi 2015 yılından itibaren ticaretimize yansıyarak, önümüzdeki yılı 1 milyar dolar seviyelerinde kapatacağımız söylenebilir" diye konuştu.

Yılsonuna kadar satışı gerçekleşen yat sayısının 30 adet olacağını öngördüklerini kaydeden Gürses, "Bu yatlar Bahreyn, Katar, Hollanda, ABD, Yunanistan gibi ülkelere satıldı. Yeni yatırımlarla birlikte bölgemizde doluluk oranı yüzde 100'e ulaştı. Yıl içerisinde ağırlıkla yat sektörü olmak üzere elektronik ve tekstil firmaları ruhsat müracaatında bulundu" dedi.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1137 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.