1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Gemi ve yat ihracatı yüzde 267 artarak 176 milyon dolara yükseldi
Gemi ve yat ihracatı yüzde 267 artarak 176 milyon dolara yükseldi

Gemi ve yat ihracatı yüzde 267 artarak 176 milyon dolara yükseldi

İhracatında katma değeri en yüksek sektörler arasında bulunan gemi ve yat imalatı, geçen yılın ekim ayında 48 milyon dolar olan ihracatı, bu yılın aynı döneminde yüzde 267 artarak 176 milyon dolara yükseldi. Ayrıca ihracatın en fazla yapıldığı Norveç oldu

A+A-

Gemi ve yat sektörü, ekim ayı ihracatında bir önceki yılın aynı dönemine göre artış rekoru kırdı. 

Gemi ve Yat İhracatçıları Birliği (GYİB) Başkanı Başaran Bayrak, gemi ve yat sektörünün hızla toparlanma döneminde olduğunu belirterek, "Bu yıl öngördüğümüz 1 milyar 500 milyon dolarlık hedefimizi yakalamaya iki adımımız kaldı" açıklamasını yaptı.

Gemi ve yat ihracatı, 2014'ün 10 ayında yıllık yüzde 4,3 artarak 1 milyar 53 milyon dolara, son 12 ayda ise yüzde 2 yükselerek 1 milyar 207 milyon dolara ulaştı.

GYİB Başkanı Başaran Bayrak, Türkiye'nin genel ihracatında kilo başına gelir ortalamasının 1,5 dolar düzeyindeyken, gemi ve yat sektöründe bu ortalamanın 10 avronun üzerine çıktığına dikkati çekerek, dünya yat üretiminde de ilk 10 ülke arasında yer alındığını kaydetti.

İhracatın, en fazla dünyanın önemli gemi üreticileri arasında yer alan Norveç'e gerçekleştirildiğini ifade eden Bayrak, şunları kaydetti:

"Deyim yerindeyse tereciye tere satar konumdayız. Sektörümüz hızla toparlanma döneminde. 2008 yılındaki üretim ve ihracattaki başarılı günlerimize doğru bir seyir izliyoruz. Bu yıl öngördüğümüz 1 milyar 500 milyon dolarlık hedefimizi yakalamaya iki adımımız kaldı. Sektörün gelişimini sağlamak ve 2023 hedefleri çerçevesinde öngörülen 10 milyar dolar ihracatı yakalamak için Rusya'dan ABD'ye yeni pazarlar peşinde koşuyoruz. Yelkenlerimizi umut ve heyecanımızla doldurduk. Dümenimizi 2023'e kilitledik. Bizim dışımızda kamudan beklentilerimizin de gerçekleşmesi halinde hedefe ulaşmada sıkıntı yaşamayacağız."

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1188 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.