1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. Gölcük Tersanesi Komutanlığı kapılarını medyaya açtı
Gölcük Tersanesi Komutanlığı kapılarını medyaya açtı

Gölcük Tersanesi Komutanlığı kapılarını medyaya açtı

Türk donanmasının gemi inşa ve onarımındaki gücü Gölcük Tersane Komutanlığı, kapılarını basın mensuplarına açtı.

A+A-

Gölcük Tersanesi Komutanı Tuğamiral Mehmet Şevki Şekerefeli, Türkiye'nin dünyada denizaltı inşa edebilen 16 ülkeden birisi konumuna geldiğini söyledi.

Türk donanmasının gemi inşa ve onarımındaki gücü Gölcük Tersane Komutanlığı, kapılarını basın mensuplarına açtı.

Komutanlık binasında gerçekleştirilen bilgilendirme toplantısında konuşan Şekerefeli, Birinci Dünya Savaşı'ında mayın yarası alan TCG Yavuz'un onarımı için Atatürk'ün talimat verdiğini, bunun üzerine 1924 yılında Gölcük Tersanesi'nin temelini oluşturan 25 bin tonluk yüzer havuz inşasına başlandığını belirtti.

Havuzun ilk bloğunun denize indirildiği 11 Ekim 1926 tarihinin cumhuriyetin ilk sanayi kuruluşlarından olan Gölcük Tersanesi'nin doğum günü olarak kabul edildiğini bildiren Şekerefeli, inşa edilen ilk geminin dizaynı Gemi İnşaiye Binbaşı Ata Nutku tarafından yapılan Gölcük Yağ Gemisi olduğunu kaydetti.

Şekerefeli, Gölcük Yağ Gemisi'nin "Türkiye'de gemi yapılamaz" anlayışını yıktığını ve büyük inşa projelerinin başlangıcı olduğunu vurgulayarak, şunları söyledi:

"İkinci Dünya Savaşı sırasında donanmanın bakım, onarım ve gemi inşa ihtiyaçlarının karşılanması amacıyla tersanenin gelişim faaliyetlerine hız verilmiştir. Bu faaliyetler sonucunda, 1960'lı yıllara kadar bakım, onarım ve overhol için yurt dışına gönderilen bütün denizaltılarımızın tüm bu ihtiyaçları kendi imkan ve kabiliyetlerimizle karşılanabilir duruma gelmiştir. Ayrıca en gelişmiş denizaltı ve fırkateynler dahil her türlü savaş gemisi ve döner sermaye kapsamında gerçekleştirilen çeşitli tipte ticaret gemisi inşa edebilen modern bir tersane oluşturularak, bugüne kadar toplam 489 adet gemi ve küçük deniz aracı inşa edilmiştir."

"Türkiye'yi dünyada denizaltı inşa edebilen 16 ülkeden birisi konumuna getirdik"

1966 yılında Koçhisar karakol gemisi inşasıyla başlanan su üstü savaş gemilerinin yapımına, 1970'li yılların başlarında Berk ve Peyk refakat muhripleri üretimiyle devam edildiğini dile getiren Şekerefeli, "Denizaltı inşası Gölcük Tersanesi Komutanlığı tarihindeki en önemle aşamadır. Gölcük Tersanesi kazandığı altyapı ve teknoloji ile 1976 yılından bugüne 3 adet AY sınıfı, 4 adet PREVEZE sınıfı ve 4 adet GÜR sınıfı olmak üzere toplam 11 adet denizaltı inşa ederek Türkiye'yi dünyada denizaltı inşa edebilen 16 ülkeden birisi konumuna getirmiştir" şeklinde konuştu.

Şekerefeli, denizaltı inşa projelerinin devam ettiği süreç içerisinde 1986 yılında başlanan ve 2000 yılında sonuçlanan toplam 4 Meko sınıfı fırkateyn inşa projesi ve Kılıç II B sınıfı hücumbot projesi kapsamında üretilen 2 hücumbot ile Türk donanmasının dünya donanmaları arasındaki yerinin pekiştirilmesinde katkıda bulunduklarına dikkati çekerek, 5 Ağustos 2013 tarihinde ilk sac kesimi yapılan havadan bağımsız yeni tip denizaltı inşa faaliyetlerinin devam ettiğini sözlerine ekledi. 

Tersane hakkında teknik bilgiler veren Mühendis Binbaşı Sinan Akgün ise 17 bin metrekaresi kapalı alan olmak üzere 312 bin metrekarelik arazi üzerinde faaliyet gösteren Gölcük Tersanesi Komutanlığı'nın kara sınırının bin 600 metre, deniz sınırının ise 2 bin 800 metre olduğunu söyledi. 

877 tezgah kapasiteli makine parkı

Akgün, görevi deniz kuvvetleri unsurlarının teknik ve metaryel yönden harbe hazırlığına yardımcı olmak maksadıyla gemilerin onarım modernizasyonu ile modern gemiler inşa etmek olan tersanenin, 877 tezgah kapasiteli makine parkı, 23 fabrika, 19 atölye, 3 yüzer havuz, 9 iskele, 6 açık hava kreyni, 5 mobil ve 2 yüzer kreyn, 8 çekici vasıtaya sahip olduğunu vurguladı. 

Tersanede her türlü parçanın dökümü ve malzeme spektral analizinin yapıldığını bildiren Akgün, tersanenin yıllık 17 bin 500 ton sac işleme kapasitesi, bin 500 tonluk gemi inşa kazığı, elektronik ve mekanik kalibrasyon laboratuvarı ile fizik-kimya laboratuvarının bulunduğunu kaydetti. 

Toplantının ardından Buhar Kuvvet Santrali Anı Binası, denizaltı inşa bloklarından olan A bloğu, 31/A makine fabrikası, anten overhol atölyesi, kalibrasyon laboratuvarı ve denizaltı batarya fabrikası gezildi. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2050 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.