1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Gümrük Yönetmeliği'ndeki önemli değişiklik
Gümrük Yönetmeliği'ndeki önemli değişiklik

Gümrük Yönetmeliği'ndeki önemli değişiklik

Gümrük bölgelerine denizyolu ile getirilen dolu konteynerlerin, iskele bağlantısı olmayan geçici depolama yerlerine alınmasına, bakanlıkça belirlenecek zorunlu haller dışında izin verilmeyecek.

A+A-

Gümrük ve Ticaret Bakanlığının Gümrük Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlandı.

Buna göre, gümrüklerde diplomatik muafiyetten yararlananların beraberlerinde gelen eşyaları için hiç bir beyan aranılmayacak ve söz konusu eşyalar muayene edilmeyecek.

Gümrük bölgelerine denizyolu ile getirilen dolu konteynerlerin, iskele bağlantısı olmayan geçici depolama yerlerine alınmasına, bakanlıkça belirlenecek zorunlu haller dışında izin verilmeyecek. Gümrük işlemleri sırasında belge aslının aranmadığı durumlarda belge örnekleri üzerinde işlemler sonlandırılacak.

İzinli gönderici yetkisine sahip kişilerin taşıma işlemlerinde düzenledikleri transit beyanları için hareket idaresince teminat kontrolü yapılmayacak.

Gümrük bölgesine havayoluyla getirilen ve ilgili madde hükümlerine göre özet beyanı verilen eşyanın, varış yeri ile alıcısının değişmemesi koşuluyla, gümrüğe sunulduğu tarihten itibaren 14 gün içinde, boşaltıldığı havalimanından tekrar gümrük bölgesi dışına çıkışında özet beyan aranmayacak.

'4 BİN 500 KİŞİ ETKİLENECEK'

Yapılan değişiklikle, gümrük müşavirleri veya bu şirketlerin görevlendirdiği personel antrepolarda gözetim yapamayacak. Antrepoların sayımına ilişkin tespit işlemleri ile ilgili hükümler yürürlükten kaldırıldı. Bundan böyle söz konusu işlemleri gümrük memurları yapacak.

Tebliğin yayımlanmasından sonra İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği (İGMD), dün akşam üyelerini acil toplantıya çağırdı. Toplantıda konuşan İGMD Başkanı Turhan Gündüz, tebliğin çıkma aşamasında haberdar olduklarını, ancak yaptıkları girişimlerden sonuç alamadıklarını söyledi. Gündüz, söz konusu tebliği ile birlikte, yetkilendirilmiş gümrük müşavirleri yanı sıra yanlarında çalışan personel dahil toplam 4 bin 500 kişinin etkileneceğini söyledi.

Gündüz, sorunun çözümü için girişimlerini yoğunlaştıracaklarını ifade ederek, diğer derneklerle de ortak hareket etme kararı aldıklarını açıkladı.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1320 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.