1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Halikarnas Balıkçısı Bodrum'da anıldı
Halikarnas Balıkçısı Bodrum'da anıldı

Halikarnas Balıkçısı Bodrum'da anıldı

Bodrum'a 1925 yılında sürgüne gönderilen ve ilçenin tanınmasında büyük rolü olan, 'Halikarnas Balıkçısı' olarak bilinen edebiyatçı- yazar Cevat Şakir Kabağaçlı ölümünün 41'inci yıldönümünde çeşitli etkinliklerle anıldı.

A+A-

Halikarnas Balıkçısı Platformu, Bodrum Belediyesi, Bodrum Kent Konseyi, BODTO (Bodrum Ticaret Odası) IMEAK Deniz Ticaret Odası Bodrum Şubesi, Bodrum Denizciler Derneği tarafından düzenlene etkinliklerin ilki Cevat Şakir Mahallesi'ndeki Halikarnas Balıkçısı'nın mezarı ve müzesinin bulunduğu Gönül Tepe'de düzenlendi. Etkinliğe balıkçının manevi oğlu 75 yaşındaki Prof. Dr. Şadan Gökovalı, denizciler derneği Başkanı Mustafa Demiröz, Bodrum Belediyesi Başkanvekili Kemal Orman, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD) Bodrum Şubesi Başkanı Meral Saraçbaşı, ÇYDD Bodrum Şubesi Yönetim kurulu Üyesi Hatice Yücel, Bodrum Kent Konseyi Başkanı Prof. Dr. Hamdi Topçu ile Hüseyin Boyacı İlk ve Ortaokulu'ndan 60 öğrenci katıldı.

'BALIKÇI'NIN EMEĞİ ÇOK BÜYÜK'

Bodrum'daki sivil toplum kuruluşlarının temsilcilerinin de katıldığı törenin açılış konuşmasını ÇYDD Bodrum Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Hatice Yücel yaptı. Yücel şöyle dedi: "Balıkçı'nın Bodrum ve Gökova'da ektiği insan sevgisi, doğa, çevre, tarih ve kültür tohumlarının, bugün yeşerirken sadece Bodrum'da değil ulusal ve evrenselde yayıldığını görmek, yaşamak gerçekten çok değerli ve anlamlı. Büyüklerimiz, 'Böyle bir insan bin yılda bir gelir' derler. Balıkçı ölmeden önce 'Ölürsem gam yemem çünkü arkamda Şadan Gökovalı var' derdi. Gökovalı, öğrencileriyle çevresiyle yüzlerce Balıkçı yetiştirdi ve bugünlere getirdi. Balıkçı'nın 'Merhaba'sında insan sevgisi barış, doğa tutkusu, Gökova tutkusu her şey vardı. Bugün Gökova ve Bodrum varsa, Balıkçı'nın bunda emeği çok büyüktür."

MÜZENİN YANINA HEYKELİ

Mahalle halkının da katıldığı etkinlikte, belediyeden müzenin yanına Balıkçı'nın heykelinin dikilmesi isteği olumlu karşılandı. İlkokul çocukları Halikarnas Balıkçısı'nı anlatan resimlerini sergilediler. Kabaağaçlı'nın şapka ve yeleğinden giyen ortaokul öğrencileri ise 'Merhaba' isimli piyesi sahneledi. Halikarnas Balıkçısı'nın mezarına sevenleri begonvil, gül, karanfil çiçekleri ile donattı. Kent konseyi Başkanı Prof. Dr. Hamdi Topçu çocuklara balıkçının şiirlerini okudu.

'ONUN DÜŞÜNCELERİ 400 YIL DAHA YAŞAYACAK'

Halikarnas balıkçısı Cevat Şakir Kabaağaçlı'nın manevi oğlu Prof. Dr. Şadan Gökovalı ise şunları söyledi: "Balıkçı'nın yaşam, doğa ve insan sevgisini bugün küçücük çocuklarımızın gözlerinde görebiliyorsak, onun ölümünü üzerinden 41 yıl değil 400 yıl geçse de asla unutulmayacak. Onun fiziksel olarak ölümü önemli değil, düşüncelerinin fikirlerinin yaşıyor olması önemli. Onu torunlarımız ve onların torunları da yaşatacak." Prof. Dr. Gökovalı, etkinliğinin sonunda Kabaağaçlı'nın otobiyografisi 'Mavi Sürgün' ile kendisinin yazdığı 'Ben Halikarnas Balıkçısı; Doğdum, Sevdim, Öldüm' isimli kitaplarını okurları için imzaladı.

Balıkçı'yı anma etkinlikleri kapsamında OASİS AVM'de, Halikarnas Balıkçısı'nın arşivindeki kitapların yer aldığı bir sergi de açıldı. Etkinlikler kapsamında alışveriş merkezinin bahçesinde Balıkçı anısına 8 yıl önce oluşturulan Halikarnas Balıkçısı Ağaçlandırma Alanı'na limon fidanı dikildi.

halikarnas-balikcisi-bodrum-da-anildi-6581885_o.jpg

halikarnas-balikcisi-dogum-gununde-anildi-20140417aw064659-1.jpg

cats.jpg

halikarnas-balikcisi-124uncu-dogum-gununde-anildi-dha-7618608a6458ca347396e176a5cffe24-3-t.jpg

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2554 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.