1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Hazar'ı geçmek için 10 gündür gemi bekliyorlar
Hazar'ı geçmek için 10 gündür gemi bekliyorlar

Hazar'ı geçmek için 10 gündür gemi bekliyorlar

İran ile yaşanan Tır Geçiş krizi sonrasında rotayı Hazar’a çeviren taşımacılar bu sefer RORO duvarına çarptı. Hazar’ı Bakü’den RORO ile geçmek isteyen araçlar 10 gündür gemi bekliyor.

A+A-

Güzergahı kullanmak isteyen araçlar da beklemeler nedeni ile Azerbaycan’ın bir an önce feribot seferlerine başlamasını istiyor. 

Bakü’de yaptığı incelemelerden sonra konuşan UND İcra Kurulu Başkanı Fatih Şener: “Sorunun çözümü çok kolay, Türkmenbaşı’nda yanaşacak liman bulma sorunu yaşayan ve dönüş yükü de bulamayan RORO yerine, liman sorunu olmayan ve aynı zamanda vagon da taşıyabildiği için dönüş yükü sorunu olmayan feribot ile taşıma yapmalıyız. Feribot tahsis edildiğinde Bakü’nün içine girme zorunluluğu olmayacak ve 80 km daha yakın olan Alat Limanını kullanabileceğiz. Bakü yönetiminin izin vermesiyle bu uygulanabilir. Her iki tarafta liman şartları uygun ve bekleme olmayacaktır. Şehir içindeki diğer limana RORO’nun istediği sayıda araç gönderilir. Böylece feribotun yükü RORO’ya da kısmen bölünür. Azeri kardeşlerimizden çok acil olarak 2 adet Feribotu Türk araçlarına tahsis etmelerini ve 25 Eylül’de açılışı yapılmış olan Alat limanından hiç bekleme yapmadan geçişimizi sağlamalarını bekliyoruz. Yapılan yeni liman, yeni iskele teknolojisi feribot yükleme kapasitesini de % 20 arttıracaktır. Yüzlerce araç Bakü’ye girmeyeceği için her şey daha güzel olacak. Azerbaycan ve Türkmenistan tarafında Limanlar RORO gemileri için uygun hale gelene kadar tırlarımız feribotlar ile taşınmalıdır” dedi.

UND Başkanı Fatih Şener şöyle devam etti: “Türk araçları, Türki Cumhuriyetlere yaptıkları taşımalarda İran yerine Hazar geçişini kullanmak istemektedir. Karayolu güzergahında karşılaştıkları problemler bir yana bırakılırsa, uzun süreli beklemeler ve ücretler, gemi kullanımının önündeki en önemli engellerdir. Fiyat yüksekliği, İran’da geçici olarak yaşanan geçiş fiyat artışı sebebiyle, bugünlerde karşılanabilir noktaya gelmişse de uzun süreli beklemeler sebebiyle taşımacılar bu güzergahı kullanmamaktadır. Aşağıdaki tablodan da görüleceği gibi, UND tarafından son aylarda yapılan yönlendirmelerin de etkisiyle bu yolu kullanan araç sayısı artmış ancak bu güzergahı kullanan sürücüler 6-8 Güne varan uzun beklemeler sebebiyle bu yolu tekrar kullanmaktan ve tavsiye etmekten kaçınmaktadır.” 

baku_feribot_und2.jpg

 

 

 

 

virahaber.com  

Bu haber toplam 1271 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.