1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Hindistan savaş gemisi INS TRIKAND İstanbul'da
Hindistan savaş gemisi INS TRIKAND İstanbul'da

Hindistan savaş gemisi INS TRIKAND İstanbul'da

Ziyarete gelen Hindistan savaş gemisi İstanbul sularında yerini aldı. Büyükelçisi Rahul Kulshreshth, modern çağda Hindistan'ın İngiliz sömürgesi olmasına rağmen Balkan Savaşları'nda Osmanlı'nın davasını desteklediğini anlattı.

A+A-

Hindistan Deniz Kuvvetleri'ne ait savaş gemisi INS TRIKAND'ın İstanbul ziyareti dolayısıyla resepsiyon düzenlendi.

Resepsiyon, Sarayburnu Limanı'nda demirli geminin güvertesinde, Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Hasan Şükrü Korlu, Birleşmiş Milletler (BM) Mukim Koordinatörü ve BM Kalkınma Programı Mukim Temsilcisi Kamal Malhotra, Hindistan Büyükelçisi Rahul Kulshreshth, INS TRIKAND'ın Komutanı Deniz Albay Vinay Kalia, savunma ateşeleri, gemi subayları ve davetlilerin katılımıyla gerçekleştirildi.

Türkiye ve Hindistan'ın milli marşlarının okunmasıyla başlayan resepsiyonda konuşan Hindistan Büyükelçisi Rahul Kulshreshth, Hindistan ve Türkiye arasında derin kültürel ve tarihi bağların bulunduğunu, Sufi kültürü, mutfak ve el işlerinin iki ülke arasındaki benzerliklerden birkaçı olduğunu dile getirdi.

Modern çağda Hindistan'ın İngiliz sömürgesi olmasına rağmen Balkan Savaşları'nda Osmanlı'nın davasını desteklediğini anlatan Kulshreshth, İstiklal Savaşı'nda da Hindistan'ın Türkiye'nin yanında olduğunu, Mahatma Gandi'nin 1. Dünya Savaşı'nda Türklere yapılan haksızlıklara karşı olduğunu dile getirdiğini ifade etti. 

Kulshreshth, Mustafa Kemal Atatürk'ün, sömürgeciliğe karşı savaşlara ilham verdiğini söyledi.

Bugün Türkiye ve Hindistan'ın, çoğulcu yapıya, laik ve demokratik değerlere sahip olduğunu belirten Kulshreshth, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Hindistan, bilim ve teknolojide çok çarpıcı gelişmeler elde etti. Yakın geçmişte 29 Eylül'de dünyanın yörüngesine bir uzay observatuarı yerleştirdik. Aynı zamanda epey gelişmiş kara, hava, deniz savaş ve silah sistemlerini geliştirdik. Özellikle savaş gemi tersanelerimizle gurur duyuyoruz. INS TRIKAND Rusya'da yapıldığı halde çok sayıda yüksek önem taşıyan parçaların dizaynı ve geliştirilmesi Hindistan'da yapıldı. Örnek olarak sesten daha hızlı BRAHMOS isimli cruise füzesi... Bir hafta önce INS KOCHI isimli bir destroyer gemisi Hindistan Deniz Kuvvetleri'ne teslim edildi. Bu yüksek teknoloji savaş gemisi tamamen milli imkanlarla geliştirildi ve Hindistan'da yapıldı."

Kuzey Deniz Saha Komutanı Koramiral Korlu da INS TRIKAND fırkateynini İstanbul'da misafir etmekten dolayı mutlu olduklarını ifade etti. Korlu, aradaki mesafeye rağmen, Türkiye'nin iki ülke arasındaki politik ve ticari ilişkileri ilerletmeyi önemsediğini anlattı. 

Konuşmaların ardından Koramiral Korlu ve Büyükelçi Kulshreshth, birbirlerine plaket verdi. 

Resepsiyonda, gemi orkestrasının çaldığı Hint müzikleri eşliğinde dans gösterisi sunuldu, Hint yemekleri ikram edildi. 

 INS TRIKAND fırkateyni

Hindistan Deniz Kuvvetleri'nin Batı Asya, Afrika ve Avrupa konuşlanmasının bir parçası olarak ön saflarda yer alan gelişmiş teknolojiye sahip savaş gemisi INS TRIKAND'ın çeşitli füze sistemleri, üç boyutlu - hava, yüzey ve yüzey-altına - karşı savunma sistemleri bulunuyor.

Gemi, Hindistan Deniz Kuvvetleri'nin batı filosunda yer alıyor, harekat komutası Mumbai’daki Amiral Başkomutanlığı, Hindistan Batı Deniz Kuvvetleri Komutanlığı'nca yürütülüyor. 

Fırkateyn, dost ülkelere "sulh köprüsü" kurmak ve Aden Körfezi'nde deniz korsanlığı sorunlarını çözmek için konuşlanıyor. 

ins-trikand_6357.jpg

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1147 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.