1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Hüseyin Baraner: Akdeniz'deki terör eylemleri turizmi olumsuz etkiliyor
Hüseyin Baraner: Akdeniz'deki terör eylemleri turizmi olumsuz etkiliyor

Hüseyin Baraner: Akdeniz'deki terör eylemleri turizmi olumsuz etkiliyor

Türk turizminin duayen ismi Hüseyin Baraner, dünyanın turizm açısından en hareketli bölgesi Akdeniz çanağının, içinde 1001 çeşit yemeğin olduğu dünyanın en lüks kruvaziyerleri ile 1001 kaçak taşıyan gemilerin karşılaştığı yer haline geldiğini belirtti

A+A-

Baraner Suriye, Mısır, Libya ve son olarak Tunus'ta plajda 38 kişinin ölümüyle sonuçlanan olayların Akdeniz'de turizmi kilitlediğini söyledi.

Öger ve TUI gibi dünyanın önde gelen tur operatörü şirketlerde üst düzey yöneticilik ve danışmanlık görevlerinin ardından Almanya merkezli tur operatörü Germany Friends'i kuran Hüseyin Baraner, Tunus'ta geçen cuma Rui İmperial Marhaba Oteli plajında 38 kişinin öldürülmesiyle sonuçlanan terör saldırısının, dünya turizm pazarında hem manevi, hem de maddi anlamda şok etkisi yarattığını söyledi. 

İnsanların yılın en güzel günleri olarak hatırlamak istediği tatil zamanlarının turist katliamına dönüşen saldırıyla manevi anlamda onarılması güç bir yara aldığını aktaran Baraner, "Özellikle Avrupa'da turizm piyasalarında ciddi bir tedirginlik var" dedi. Dünyada geleneksel kitle turizminin İngilizce 3 S'yi, deniz - kum - güneş pazarladığını, ancak küresel ölçekte artan terör olaylarıyla birlikte 3 S'nin içinde 4'üncü bir S'nin, güvenlik (security), girdiğini belirten Baraner, şunları söyledi:

"Özellikle Akdeniz çanağında son yıllarda yaşanan terör faaliyetleri, piyasaları tedirgin etti. Gelinen noktada dünyaya diyalog çağrısı yapmak lazım. Kültürlerin, dinlerin birbiriyle daha çok temas etmesi gerekiyor. Aksi durumda milyonlarca insanın hem ekonomik hem de sosyal düzeni bozabiliyor. Tunus'ta yaşanan son saldırının yarattığı ortam içinde, ülkedeki otel sahipleri kullandıkları kredilerini ödemek durumunda, aksi durumda ülke bir anda artacak işsizlikle karşı karşıya gelecek. Bunun ne gibi sosyal problemler yaratacağı dünya için artık bilinmez değil." 

'AVRUPA'DA İLGİSİZLİK SÖZ KONUSU'

Ancak özellikle Avrupa'da genel anlamda bir ilgisizliğin söz konusu olduğunu aktaran Baraner, "Olaylar karşısında sadece tedirgin oluyorlar, ama ilgi yok. Yaşananları masaya yatıracak dinamiklere sahipler ama burada bir hareketlenme yok. Bu da çok ciddi kültürler arası korku yaratıyor" diye konuştu.

Fas'tan Beyrut'a kadar ifade edilen Akdeniz çanağının dünyanın en büyük turizm merkezi ve en büyük turizm hareketliliğin yaşandığı yer olduğuna dikkat çeken Baraner, fakat son 5 yıldır hem Avrupa'nın hem de ABD'nin yanlış ve eksik siyasetinden dolayı bölgede artık önü alınamaz bir huzursuzluğun kalıcı hale geldiğini savundu. Suriye, Mısır, Libya ve son olarak Tunus'ta yaşanan olayların Akdeniz'i kilitlediğini belirten Baraner şunları kaydetti:

"Akdeniz çanağında, içinde 1001 çeşit yemeğin olduğu dünyanın en lüks kruvaziyer gemileri, 1001 mültecinin olduğu gemilerle aynı yerde karşı karşıya geliyor. Bu kabul edilemez bir durum. Neresinden bakarsanız dünyayı rahatsız etmesi gerekiyor." 

'TUNUSLA DAYANIŞMAYA MECBURUZ'

Son saldırıların yaşandığı Tunus'un dünyanın en eski turizm ülkesi olduğunu ve İslam ülkeleri içinde turizmi başlatan ülke olduğunun altını çizen Baraner, "70'li yıllarda Türkiye'de bir tane otel yokken, Tunus bütün Avrupa'dan turist çekiyordu. Tunus bu işi çok iyi yapmıştı. Bütün kazanılmış değerleri, Tunus'un 50 yıllık kazanılmış tüm değerleri bu saldırını ardından yok oluyor" dedi. Buna karşı dünya turizmcilerinin Tunus'la dayanışma sergilemeye mecbur olduğunu aktaran Baraner, destek için Avrupa'dan ve Türkiye'den iki ayrı heyet olarak Tunus'a gideceklerini açıkladı.

TURİZM EVRENSELDİR

Avrupa'da tüm dinamikleri zorlayıp Tunus'un yanında olduklarını gösteren bir altyapı oluşturacaklarını kaydeden Baraner şöyle devam etti:

"Bunu başarırsak insanlar Tunus'a gelmeye devam eder. Eğer turizm faaliyeti devam ederse, aksi durumda olası işsizliğin Tunuslu gençler üzerinde yaratacağı travma ortadan kalkar. Ben kendim 1 aya kadar gideceğim. Yıl içinde Almanya ve Türkiye merkezli iki ayrı delegasyonun da Tunus'ta olmasını planlıyoruz." 

Dünyanın mevcut halinde tek tek ülkelerin turizmde yakaladığı başarının anlamlı olamayacağının altını çizen Baraner, "Turizm ya evrensel işler, ya da hiçbir yerde işlemez. Bunun bilincinde olmamız lazım" değerlendirmesinde bulundu.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1385 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.