1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. Hüseyin Nuri Çomu: Doğu Akdeniz'in yeni limana ihtiyacı var
Hüseyin Nuri Çomu: Doğu Akdeniz'in yeni limana ihtiyacı var

Hüseyin Nuri Çomu: Doğu Akdeniz'in yeni limana ihtiyacı var

Adana, Mersin ve İskenderun’un sanayi üretiminin, yeni bir limanı zorunlu kıldığın söyleyen Adana Sanayi Odası Meclis Başkanı Hüseyin Nuri Çomu, bölge için mutlaka mevcut kapasitenin üç katı kapasitede yeni bir liman yapılması gerektiğini belirtti.

A+A-

Türkiye mısır yağı ihracatının yarısını tek başına karşılayan Sunar Grup, Ortadoğu'nun ilk Sorbitol şurubunu üretti. Sunar Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve CEO'su Hüseyin Çomu ile yakaladıkları başarı ivmesini konuştuk. Adana Sanayi Odası Meclis Başkanlığı da yapan Hüseyin Çomu, Türkiye'nin 2023 hedeflerini ve bölge ekonomisine ilişkin değerlendirmelerde de bulundu.

Sunar Grup'un faaliyet alanından bahseder misiniz?

Mısır yağı üretiminde tarladan sofraya kadar olan sürecin tamamını üstlenebilen Türkiye'de tek, dünyadaki sayılı entegre tesislerden biriyiz. Türkiye'nin en kıdemli, nişasta fabrikasına sahibiz. Türkiye ve Ortadoğu'da ilk kez ileri teknoloji ürünü olan sorbitolü de üretmeye başladık. Dünyada gıda, eczacılık, diş macunu, kozmetik ve tütün ürünleri gibi ürünlerin formülasyonlarında yaygın olarak kullanılan, düşük kalori değerine sahip yapısıyla kan şekeri endeksini arttırmayan ve yüksek teknoloji ürünü olan sorbitol şurubunu, üretmenin onurunu yaşıyoruz.

2023 hedefleri

500 milyar dolarlık ihracat hedefi, mevcut limanların 3 kat daha fazla çalışması gerekliliğini ortaya koyuyor. Bugün ihracatta olmazsa olmaz niteliğindeki konteynır taşımacılığına uygun limanları incelediğimizde, Çukurova Bölgesinde sadece Mersin Limanı'nın bu tip taşımacılığa uygun olduğunu görüyoruz. 2023 hedeflerimizi gerçekleştirmede Çukurova ve Doğu Akdeniz'in üzerine düşen görevi yerine getirebilmesi için bölgemizde yeni bir limana ihtiyaç var. Bu çerçevede Adana ve Mersin illerini senkronize ederek “Çukurova Metropolü” olarak değerlendirmeliyiz. Bizim Adana için istediğimiz liman Mersin Limanı'nı bypass etmek amaçlı değil, onu ve dolayısıyla ihracat potansiyelimizi desteklemek amaçlıdır.

Riskleri fırsata dönüştürebiliriz

Konum olarak Ortadoğu'ya yakınız. Dolayısıyla Türk şirketleri Ortadoğu ülkeleri ile ticari faaliyetlerine her dönemde devam etmek zorunda. Ortadoğu'da her zaman siyasi karışıklıklar zaten var oldu. Jeopolitik riskler sürse de, hayat devam edecektir. 2015 yılını risklerin artacağı, fırsatların çoğalacağı ve bu fırsatları değerlendirebilenlerin kazanacağı bir yıl olarak görüyorum.

Eylem planı bizi heyecanlandırdı

Başbakanımız Davutoğlu'nun kasımda açıkladığı: 25 alanda geniş kapsamlı dönüşümü öngören programını, Yeni Türkiye'nin ekonomik geleceğini değerlendirdik. Sanayici olarak Başbakanımızın açıkladığı her bir madde, tüm sanayicilerimiz gibi beni de heyecanlandırdı. Bu planla Avrupalı rakiplerimizle aynı maliyet avantajını yakalarız.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1400 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.