1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. İğneada’ya çimento limanı yeniden gündemde
İğneada’ya çimento limanı yeniden gündemde

İğneada’ya çimento limanı yeniden gündemde

Danıştay’ın “yapılamaz” kararı verdiği çimento limanı 3 yıl sonra tekrar gündemde. İğneada’ya yapılması planlanan limanın balıkçılığı ve turizmi bitirmesinden endişe ediliyor.

A+A-

Kırklareli-Vize’de kurulu Traçim Çimento, 2012 yılında İğneada Limanı’na çimento yükleme boşaltma limanı için müracaat etti. Limanköy Balıkçılık Kooperatifi, balıkçılığı bitireceği gerekçesi ile Edirne İdare Mahkemesi’nde açtığı davayı kazandı. Bunun üzerine şirket Danıştay’da temyize gitti. Danıştay 14. Daire, ÇED raporunu eksik ve bilimsellikten uzak olarak değerlendiren bilirkişi raporuna göz önüne alarak limanın yapılamayacağına karar verdi. Mahkeme kararında “Limanın deniz kıyısında olması, buradaki balıkçılık faaliyetleri ve korunması gereken deniz canlıları, meydana gelecek trafik yoğunluğu ve bu yoğunluğun çevreye ve insan sağlığına olan etkisinin bilimsel verilerle ortaya konmaması ve doğabilecek muhtemel sorunlara bilimsellikten uzak temenni içeren çözümlerin öngörüldüğü anlaşılmaktadır’’ denildi.

3 yıl sonra proje tekrar gündemde

Aradan geçen 3 yılın ardından Traçim Çimeto, Ada İnşaat isimli bir şirketle anlaşarak İğneada Çimento Liman’ı için tekrar bir ÇED raporu hazırlattı. Eskisinden bir farkı olmayan yeni ÇED raporunun ön görüşmesi 18 Mart’ta Ankara’da Çevre Orman Bakanlığı’nda yapıldı. İğneada Belediyesi’nin de desteklediği liman için köy muhtarı ve balıkçılar kooperatifi davet edilmedi.  Kırklareli Belediyesi ve Demirköy Belediyesi ise limana karşı çıkarak olumsuz görüş bildirdi. ÇED’i değerlendiren Limanköy Kooparatifi avukatları aynı hukuksuzluğun devam ettiğini belirterek  Ankara’da yapılan toplantıya itiraz dilekçesi sundu.

Balıkçılığı ve turizmi bitirecek 

Limanköy Balıkçı barınağına bitişik planlanan çimento fabrikası klinker yükleme boşaltma limanı eskisi gibi 700 metre uzunluğunda ve 30 metre genişliğinde planlanıyor. İğneada’nın en önemli plajlarından Dalyan’ı yok ederek oluşturulacak iskele alanı 60 bin metrekarelik arka alandan oluşuyor. Burada teknik ve idari binalar, 4 adet silo ve kamyon park yeri var.  Günde 300 ağır yük kamyonu Vize-Demirköy-Limanköy arasında karşılıklı 67 km boyunca İğneada Limanı’na Vize-Traçim’den yüklediği klinkeri taşıyacak. Turizm mevsiminde her gün 20-30 bin kişinin geldiği İğneada güzergahı ağır yük kamyonları ile dolup taşacak.  İğneada körfezi balık rezerv alanı. Liman için deniz dibi taranacak, milyonlarca ton hafriyat denize dökülecek ve deniz içindeki biyolojik hayat alt üst olacak. Körfezdeki doğal balık üreme alanı ve balıkların yumurtladığı deniz çayırları çimento limanı ile birlikte yok olacak. Bunun yanı sıra her yıl limana yaklaşacak 150-300 arası geminin yaratacağı petrol-sintine kirliliği de balık üreme alanlarına büyük zarar verecek.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1380 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.