1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. İKÇ Üniversitesi Panga balığı yetiştiriyor
İKÇ Üniversitesi Panga balığı yetiştiriyor

İKÇ Üniversitesi Panga balığı yetiştiriyor

Doğal yaşam alanı Vietnam Mekong Nehri olan Pangasius balığı, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde yetiştiriliyor.

A+A-

Doğal yaşam alanı Vietnam Mekong Nehri olan Pangasius balığı, İzmir Katip ÇelebiÜniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nde yetiştiriliyor. Vietnam'dan üç ay önce yavru halde ithal edilen bin panga balığının, 250'si beyaz benek hastalığı nedeniyle öldü, diğerlerinin ağırlığı 30 grama ulaştı. Altı ayda bir kilogram olabilen pangaların üretiminde başarılı olunursa 2014 yılında tezgahta tanesi 10-12 liradan satılacak.

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi, özel bir firmanın talebi üzerine adı, halk arasında 'panga' olarak bilinen doğal yaşam alanı Vietnam, Tayland,Bangladeş, Singapur olan pangasius balığının üretimine başladı. Üç ay önce bin adet ithal edilen yavru pangalar, 28 derece sıcaklıktaki akvaryumlarda besleniyor. Ağırlıkları 30 grama ulaşan yavrulardan 250'si suyun ani soğuması nedeniyle oluşan beyaz benek hastalığına yakalanarak öldü. Hızlı büyüyen pangaların altı ay içinde bir kilograma ulaşması bekleniyor.

ÜRETİMDE YÜZDE 70 BAŞARI BEKLENİYOR

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, Türkiye'de ithalatı 200 tona ulaşan pangaların fileto olarak tüketildiğini, yetiştiriciliğinin ilk kez denendiğini belirterek, şunları söyledi. 'Özel bir firma ile Arge çalışması yürütüyoruz. Burada balığın büyüme performansına bakıyoruz ve yem formülleri geliştiriyoruz. Türkiye'nin neresinde varsa 1 kilogram ve üzeri balıkları bulduğumuzda anaç yapmak için alıyoruz. Mayıs ve Haziran gibi bunlardan yavru almayı düşünüyoruz. Amacımız, dışa bağımlılığı da ortadan kaldırmak. Firma, balığı ithal etmek yerine suyu ısıtarak üretmeyi deneyecek. Üretimde su sıcaklığı önemli ve bu balık yemi çok hızlı değerlendiriyor. Yem olarak herşeyi verebiliyorsunuz. Balık yeminin yanısıra proteini düşük, karbonhidratı yüksek ucuz yemler de yapıyoruz. Balık, altı ay içinde bir kilograma çıkıyor o zaman da hasat ediliyor. Doğal ortamında ise 15-20 kilograma kadar çıkıyor. Üretimde yüzde 70 başarı bekliyoruz.Tatlısu dolu akvaryum tipi havuzlarla yetiştirilen Pangasius, kültür balıkçılığı için yeni alternatif tür olacak.

EVİN KOKMASI MI İYİ KANSER OLUP ÖLMEK Mİ?

Su Ürünleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Adem Tekinay, deniz ya da kültür balığın mutlaka en az haftada iki kez tüketilmesi gerektiğini belirterek, kadınların 'ev kokuyor' diyerek, kapris yaptığını hatırlattı ve 'Evin kokması mı iyi meme kanseri olmak mı ya da çocuğunun zeka gelişimi mi kanser olup ölmek mi En sağlıklı gıdayı kadınların kaprisi yüzünden yiyemiyoruz. Yunanistan krizlerle boğuşuyor. Kültür balıkçılığı stratejik sektör ilan edildi. İnsanlar yatırımlarını bu sektöre yöneltti. İnsanlar 'kültür balığı yemiyorum' deyip tavuk ve et yiyor. Balık en sağlıklısı. İçinde ne olmadığını biliyoruz. Balık pis suda yaşamaz. Ağzına bozuk madde girdiğinde tükürür. Suda bir değişiklik olsa balık hasta oluyor ya da ölüyor. Böylesine hassas bir ortamda yaşayan canlılar yenmez mi” dedi.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1710 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.