1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. İlk yüzen roket platformu deneme seferi için hazır
İlk yüzen roket platformu deneme seferi için hazır

İlk yüzen roket platformu deneme seferi için hazır

Geliştirdiği Grasshopper roketleriyle ateşlendikten sonra yere inebilen ilk roketlerin testini gerçekleştiren SpaceX, şimdi de roketler için yüzen iniş platformları hazırladı.

A+A-

Özel uzay-havacılık firması SpaceX, tekrar kullanılabilen roketlerini ateşlemeden sonra indirmek için yüzen platformlar hazırladı. Platformun ilk denemesi bu ay  yapılacak.  Ateşlemeden sonra okyanusa inecek roketler yüzen platformla karaya taşınacak. 

Geliştirdiği Grasshopper roketleriyle ateşlendikten sonra yere inebilen ilk roketlerin testini gerçekleştiren SpaceX, şimdi de roketler için yüzen iniş platformları hazırladı. Böylece uzay görevlerinde kullanılan roketler okyanuslara düşmek yerine yüzen platformlara inerek yeniden kullanılabilecek.

Ticari uzay-havacılık mantığını uzay görevlerinde uygulamaya çalışan SpaceX, yüzen platformların da yardımıyla bir roketi yüzlerce defa kullanmayı amaçlıyor. Astronotları taşıyan uzay kapsülleri gibi sürekli kullanılabilmeleri, roket maliyetini ciddi ölçüde aşağı çekebilir.

Falcon 9 roketleri için geliştirilen platformları Twitter hesabından duyuran SpaceX CEO'su Elon Musk, platformların fırtınalı havalarda bile konumundan en fazla 3 metre saptığını belirtti. SpaceX, Nisan 2014'te bir Falcon 9 roketiyle ilk kez Atlantik Okyanusu'na iniş denemesi yapmış ve başarılı olmuştu. Ancak yüksek dalgalar nedeniyle roket kurtarılamamıştı.

Musk, fırtına ve yüksek dalgalar gibi sorunların üstesinden gelecek roket platformuyla ilk denemenin 16 Aralık'ta yapılacağını belirtti. Denemenin başarılı olması, roketin okyanus suyundan etkilenmemesi ve yeniden kullanılabilir halde karaya çıkarılmasına bağlı. Elde edilecek başarı, sadece maliyetleri ciddi anlamda azaltmakla kalmayacak, NASA için uzaya yapılacak ateşlemeler arasındaki zamanı da kısaltacak.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1408 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.