1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. İngiliz "HMS Plymouth" Aliağa’da ‘jilet’ olacak
İngiliz "HMS Plymouth" Aliağa’da ‘jilet’ olacak

İngiliz "HMS Plymouth" Aliağa’da ‘jilet’ olacak

İngilizlerin ünlü donanma gemisi HMS Plymouth, sökülmek için Aliağa’ya doğru yola çıktı. Falkland Savaşı’nda önemli rol oynayan emektar gemi Arjantin’in teslim olmasını sağlamıştı

A+A-

İngiliz donanmasının önemli gemilerinden olan ve 1982’de Arjantin’in Güney Georgia Adalarını işgal ettiği Falkland Savaşı’nın kazanılması ve Arjantin’in teslim olmasında önemli rolü bulunan HMS Plymouth’un sökülmek için Türkiye’ye doğru yola çıktığı belirtildi.
BBC başta olmak üzere İngiliz basınının verdiği haberlere göre, tarihi önemi olan gemi Türkiye’de geri dönüştürülecek.

Hangi firma satın aldı

İngilizler geminin sökülmemesi için kurdukları HMS Plymouth Trust vasıtasıyla 2012’den beri mücadele ediyordu. Vakıf, geminin yıllardır paslanmaya bırakıldığı Vittoria Rıhtımı’ndan götürülmemesi için para da toplamaya çalıştı. Ancak çabaları sonuç vermedi.
Rıhtımın sahibi Peel Ports, geminin tarihi öneminin büyük olduğunu ancak geçen yedi yıl içinde geminin bakımı, restorasyonu ya da başka yere götürülmesi konusunda kimsenin uygun bir projeyle gelmediğini ve geri dönüşüme göndermek zorunda kaldıklarını söyledi. Peel Ports yetkilileri, gemiyi bir Türk söküm firmasına sattığını daha önce açıklamıştı. Yine İngiliz kaynaklarına göre, Aliağa’da Leyal veya Şimşekler firmaları geminin sökümünü yapacak isimler arasında öne çıkıyor.

HMS Plymouth, 1959 yılında Devonport Dockyard’da inşa edildi. Aliağa Gemi Geri Dönüşüm Sanayicileri Derneği (GEMİSANDER) Yöneticisi Ersin Çeviker, bölgelerinin dünyanın önemli gemi söküm alanlarından biri olduğunu belirterek, dünyanın her yerinden geminin kendilerine geldiğini, HMS Plymouth’un da bunlardan biri olduğunu söyledi.

Bölgenin söküm merkezi

Geçen yıl 850 bin ton gemiyi geri dönüştürdükleri bilgisini veren Çeviker, sektörün cirosal büyüklüğünün de 5 milyar TL’ye yaklaştığını kaydetti. Çeviker, “Bu yıl ise Hindistan ve Bangladeş’in rekabeti nedeniyle 400 bin ton gemiyi sökebildik. Bu ülkelerde güvenlik ve çevre kurallarına uyulmadan iş yapıldığı ve ülkelerinde maliyetler düşük olduğu için gemileri alırken daha yüksek fiyat verebiliyorlar.

Daha çok Akdeniz çanağı ve AB ülkelerinden gemiler söküm için Türkiye’yi seçiyor. Bu ülkelerin başında İtalya, Yunanistan, İngiltere ve Fransa geliyor. Bu yıl 183 geminin sökümü yapıldı” dedi. 

Ünlü gemileri dönüştürdük

Aliağa’da, sökümü yapılan diğer ünlü gemiler şöyle:
-  İtalyan bandıralı hurdaya çıkarılan Vega Oil isimli 47 bin 500 ton ağırlığındaki petrol tankeri Aliağa’da söküldü.
-  İngiliz Donanması’nda 30 yıl hizmet veren ve Bosna ile 2003 Irak Savaşları’nda görev yapan HMS Ark Royal adlı uçak gemisi de Aliağa’da söküldü. Gemiden tıraş bıçağı ve konserve kutusu yapıldı.
-  İngiliz Prensi Andrew’un Falkland Savaşı’nda güvertesinde yer aldığı HMS Invincible uçak gemisi de Türkiye’de parçalandı.
-  Bulgaristan donanmasına ait denizaltı ‘Enterprise’ da söküme geldi. Varna’dan römorkörle çekilerek Türkiye’ye getirildi.
-  1980’li yıllara damgasını vuran ‘The Love Boat (Aşk Gemisi)’ adlı dizinin geçtiği gerçek adı ’Pacific Princess (Pasifik Prensesi)’ olan kruvaziyer gemisi, ülkemizde geri dönüşüme geçti.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1201 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.