1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. İngiltere-Fransa arasında göçmen krizi
İngiltere-Fransa arasında göçmen krizi

İngiltere-Fransa arasında göçmen krizi

Fransa'nın sınırındaki liman kenti Calais'de İngiltere'ye girmek için bekleyen yüzlerce kaçak göçmen iki ülke arasında krize neden oldu.

A+A-

Fransız siyasetçiler, göçmen krizinin İngiltere tarafındaki sınıra taşınması gerektiğini söylerken İngiltere ise Fransa'yı kaçak göçmenleri sınırda kontrol edemediği gerekçesiyle eleştiriyor.

Fransa'yı İngiltere'ye bağlayan Manş Denizi kıyısındaki Calais kentinin Belediye Başkanı Natacha Bouchart Fransa hükümetinden İngiltere sınırını Calais'den İngiltere'nin Kent şehrine taşınması antlaşmasını yeniden görüşmelerini istedi.

Independent gazetesi haberinde, böyle bir kararın Calais'deki göçmen krizinin Fransa topraklarından çıkarılarak İngiltere'ye taşınması anlamına geleceğini yazarak Bouchard'ın "İngilizler kendi kanunlarını Fransa sınırlarında uygulamaya çalışıyor. Benim kentim İngiliz değil Fransız" sözlerini aktardı. Gazete ayrıca Belediye Başkanı Bouchard'ın kaçak göçmenlerin İngiltere'nin Kent şehrinde transit bir sığınmacı kampı inşaa edilerek buraya yerleştirilmesi gerektiği açıklamasına dikkat çekti.

"İNGİLTERE BOLLUKLAR ÜLKESİ DEĞİL"

İngiltere Göçmen Bakanı James Brokenshire, göçmenlere İngiltere'nin bolluklar ülkesi olmadığını hükümet olarak göstermek istediklerini kaydetti.

BBC Radyo 4'e konuşan Bakan, Manş Denizi tünelinde yaşanan kaçak göçmen krizinin ardından hükümetin ülkede yaşayan sığınmacılarla ilgili yeni uygulamaların planlandığını kaydetti. Göçmenlik Bakanı, bu insanlara ülkenin bolluklar ülkesi olmadığını ve İngiltere'ye gelir gelmez otomatik olarak refah yardımlarına almaya hak kazanmadıklarını göstermek istediklerini dile getirdi.

GÖÇMEN BAŞINA 1200 STERLİN

Diğer yandan İngiliz Daily Mail gazetesi, son haftalarda sayısı giderek artan kaçak göçmenlerden yüzde 70'inine yakınının İngiltere sınırına geçebildiğini yazdı. 

Gazete, Afganistan, Etiyopya, Sudan, Eritre, Suriye ve Libya gibi ülkelerden gelen her 10 sığınmacıdan yedisinin İngiltere'ye ulaştığını ve her ay yaklaşık 900 kaçak göçmenin İngiltere sınırına geçtiğini bildirdi. Gazeteye göre, hafta sonunda yaklaşık  200 göçmen Manş Denizi'ndeki tüneline hücum ederken, İngiltere'ye gelen TIR şoförleri kaçakları sınırdan geçirmek için kişi başı ortalama 1200 Sterlin (yaklaşık 5 bin TL) para talep ediyor. 

Avrupa'ya kaçak yollarla girmiş olan göçmenler, Calais'teki kurdukları geçici barınaklarda kalıyor ve TIR'ların içine saklanarak veya tünele girerek İngiltere'ye geçmeye çalışıyor. 

Euro Tunnel, Calais'deki kamplarda yaklaşık 5 bin kaçak göçmenin yaşadığını, bu sayının geçen yıl 800 civarında olduğunu ve yaklaşık bir yılda 37 bin göçmenin İngiltere'ye girmeye çalıştığını açıkladı.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1050 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.