1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. İnsuyu Mağarası kuraklıkla mücadele ediyor
İnsuyu Mağarası kuraklıkla mücadele ediyor

İnsuyu Mağarası kuraklıkla mücadele ediyor

Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü, Burdur İnsuyu Mağarası ekosisteminin korunması amacıyla "acil durum" koduyla risk eylem planı çalışması başlattı.

A+A-

Burdur'a 13 kilometre uzaklıkta bulunan ve 1952 yılında Dr. Temuçin Aygen tarafından keşfedilen İnsuyu Mağarası, 1966 yılında Türkiye'nin turizme açılan ilk mağarası özelliğini taşıyor. Keşfin üzerinden geçen 62 yıl içinde mağara içerisindeki göllerde gözle görülür derecede çekilmeler ve kurumalar oluştuğu, bu durumun uzun vadede mağara içi ekosisteminin bozulmasına neden olduğu tespiti üzerine Orman ve Su İşleri Bakanlığı 6'ncı Bölge Müdürlüğü, 'acil durum' koduyla risk eylem planı çalışmalarına başladı. İnsuyu Mağarası'nda yaşanan kuraklığın nedenlerinin belirlenmesi ve iyileştirilmesine yönelik Pamukkale Üniversitesi Mühendislik ve Jeoloji Mühendisliği fakülteleriyle çalışma yapılacak.

Çalışmalar kapsamında önümüzdeki yıl mağara içi elektrik- aydınlatma sistemleri, yürüyüş yollarının iyileştirilmesi hedefleniyor. Bakanlık, mağaranın daha etkin tanıtılması ve korunması amacıyla 'Tabiat Anıtı' statüsü verilmesi için tescil çalışması da başlattı.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1262 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.