1. HABERLER

  2. BOĞAZLAR

  3. İstanbul Boğazı bir gece de renk değiştirdi
İstanbul Boğazı bir gece de renk değiştirdi

İstanbul Boğazı bir gece de renk değiştirdi

İstanbul Boğazı'ndaki suyun rengi, denizdeki 'plankton' denilen canlıların çoğalması sonucu bir gecede yeşile renge büründü.

A+A-

İstanbul Boğaz'ındaki suyun rengi, bir gecede yeşile döndü. Boğaz’daki suyun renk değiştirmesi vatandaşlar arasında şaşkınlığa neden oldu. Uzmanlar bu durumu, denizdeki ‘plankton’ denilen canlıların bazı dönemler çoğalmasına bağlıyor. 

Bir gün öncesine göre gözle görülebilir değişim yaşayan suyun yağışlar ve akıntılar nedeniyle değişmiş olabileceği belirtiliyor. Sabah saatlerinde Üsküdar sahiline gelerek balık tutmaya çalışan vatandaşlar da gördükleri görünüm karşısında şaşkınlıklarını saklayamadı.

Vatandaşlar şaşkınlığını gizleyemedi

Suyun renk değiştirdiğini söyleyen bir balıkçı, "Ben dün de buradaydım. Suyun rengi böyle değildi. Şimdi tamamen değişmiş. Herhalde yağışlardan kaynaklanıyor." dedi.

Başka bir vatandaş da, "Bir günde su tamamen değişmiş. Rüzgar ve akıntılar mevcut. Ondan kaynaklanmış olabilir. Ama su halen çok sıcak, çok enteresan." şeklinde konuştu.

Bilimadamları plankton çoğalmasıyla açıklıyor 

Bu arada Türkiye gibi ılıman iklim kuşağına sahip sularda senenin iki döneminde renk değişimlerinin yaşanabileceğini belirten uzmanlar, bunun ana sebebi sudaki 'plankton' denilen canlıların bu dönemlerde çoğalmasını gösteriyor.

Bilim adamları, planktonların aşırı çoğalması sonucu deniz suyunun yeşil, mavi ve kahverengine bürünebileceğini haber vererek üç ne sebepten üzerinde duruyor.

Uzmanlar 3 neden sıralıyor

Uzmanlar, bu nedenleri de sıralıyor: "Birincisi, denizlerdeki yüzey dip suları, bu dönemlerde rüzgarın ve fırtınaların etkisiyle karışarak derin sularda bulunan gıda tuzlarını yüzeye çıkarması. İkincisi, sıcaklık artışı nedeniyle denizlerin ısınması. Üçüncüsü de, ışığın optimum düzeyde olması."

virahaber.com

Bu haber toplam 1343 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.