1. HABERLER

  2. LİMAN

  3. İstanbul Boğazı'na dev liman projesi
İstanbul Boğazı'na dev liman projesi

İstanbul Boğazı'na dev liman projesi

İstanbul'da 3. Köprü’nün ayağının bulunduğu yere dev bir projenin daha startı veriliyor. İstanbul Boğazı’nın girişine 2.5 senede 1 milyon lira harcanarak dev bir dalgakıran ve liman yapılacak. Projenin ÇED süreci başladı.

A+A-

İstanbul Boğazı’nın Karadeniz girişine,  dev bir dalgakıran ve liman projesi için düğmeye basıldı. Üçüncü Köprü rotasının geçtiği Sarıyer Garipçe Köyü, köprü ayağının bulunduğu yere yapımı tasarlanan yeni limanla temiz bir yüze kavuşacak. Rehberlik ve römorkör hizmetleri de buradan yapılacak. 2.5 senede hayata geçirilecek olan  proje, takriben 1 milyon liraya mal olacak.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı 1. Bölge Müdürlüğü tarafından  yapılması tasarlanan ‘Kaptan Lütfü Berk Rehberlik İstasyonu Mendirek ve Rıhtım İnşaatı Projesi’nin hayata geçirilmesi için, İstanbul Valiliği’ne müracaat ederek, ÇED sürecini başlattı. İMPO İmar Tasarlama Mühendislik İnşaat Limited Şirketi tarafından ihalesi alınan proje, bir kamu yatırımı olacak. Yatırım alanı devletin arazisi olduğundan, proje alanı için resmi müsaadelerin haricinde rastgele  bir kiralama veya tahsis bedeli ödenmeyecek. 

25 BİN TON DOLGU

Garipçe Köyü’nde yapılacak proje ile dalgaların kıyı yapılarına zarar vermesi önlenecek, hem de can, mal, seyir ve etraf emniyetini sağlayan bot ve römorkörlerin barınması sağlanacak. Yapılacak mendireğin genişliği 12 metre, toplam uzunluk 306 metre ve kazıklı 51 metre taş dolgu olmak üzere toplam inşaat 357 metre olacak. Mendireğin her iki tarafına tekne yanaşabilecek. Su derinliği 5 metre ile 15 metre farklılık gösteren bir dalgakıran oluşturulacak. İskeleye 6 metre yol yapılarak erişim sağlanacak. Yeni rıhtıma erişmek için ilk etapta 300-400 metre uzunluğunda yol yapılacak. Dolgu işleminde kullanılacak taşlar bölgede bulunan müsaadeli özel taş ocaklarından tedarik edilecek.

KIYI EMNİYETİ İŞLETECEK 

Projenin işletmeciliği Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından yapılacak. Proje ile 50 ile 90 metre arasında fark boyutlarda kurtarma botlarına hizmet verecek. Proje bitirdiğinde limanda yönetimsel bölüm ve bot çalışanlarıyla beraber toplam 150 kişi çalışacak. Garipçe Köyü’nde hali hazırda lokal olanaklarla yapılmış bir rıhtım ve L şeklinde küçük  bir mendirek bulunuyor. Ancak, Boğaz’dan gelen dalgaların bu yapıya zarar verdiği, yapılacak olan yeni mendirek ile bu dalgaların kıyı yapılarına zarar vermesinin önleneceği, hem de bot ve römorkörlerin yanaşabileceği bir alan oluşturulacağı kaydedildi. Rıhtım yeri alan dolgusu üzerinde bazı tesisler, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlülüğü ihtiyacına göre yapılacak. Bakım atölyesi, jeneratör binası, sosyal tesisi ve işletme binası gibi yapılar, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü tarafından, inşaatın bitirip devredilmesinden sonra yapılacak.

Uygun malzeme kullanılacak

Dolgu malzemesi Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı teknik şartnamesine ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı alakalı mevzuatlarına uygun malzemeden seçilip, şu özelliklere sahip olacak: Malzeme, sert, sağlam, masif ve sık kristallerden teşekkül etmiş, aşınma, don, su ve hava tesirlerine yeteri kadar dayanıklı, absorbsiyon özelliği olmayan çatlak ve kırıksız olacak. Deniz suyunun kirlenmesine kapı aralamayacak. Kullanılacak malzeme, mineralojik, kimyevi ve fizikokimyasal özellikleri denizin mevcut kalitesini bozmayacak nitelikte olacak.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2135 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.