1. HABERLER

  2. RÖPORTAJ

  3. "İstanbul’un kruvaziyer limana ihtiyacı var"
"İstanbul’un kruvaziyer limana ihtiyacı var"

"İstanbul’un kruvaziyer limana ihtiyacı var"

Türkiye genelinde 650 acenteye hizmet veren Costa Cruises Türkiye’nin İş Geliştirme Müdürü Saltuk Kocabaş, kruvaziyer gemilerle seyahat etmeninbüyük bir kolaylık olduğunu vurguluyor ve ekliyor; 'İstanbul’un kruvaziyer limana ihtiyacı var'.

A+A-

Kruvaziyer turizm son yıllarda sadece dünyada değil, Türkiye’de de ciddi atılım içinde. Türk insanının tatil seçenekleri arasına da giren kruvaziyer turizm nedeniyle dünyaca önemli kruvaziyer şirketler Türkiye’de ofis açıyorlar. Bunlardan biri de Costa Cruises. 2013 senesi başında Türkiye ofisini kuran Costa Cruises, kısa zamanda Türkiye’de önemli bir atılım yakalamış durumda. Türkiye genelinde 650 acenteye hizmet veren Costa Cruises Türkiye’nin İş Geliştirme Müdürü Saltuk Kocabaş, kruvaziyer gemilerle seyahat etmenin her şeyden önce büyük bir kolaylık olduğunu vurguluyor. Popüler destinasyonların başını iki programın çektiğini belirten bunları da, Klasik Ege-Adriyatik programı ve Yunan Adaları olarak açıklayan Saltuk Kocabaş ile kruvaziyer turizmi ve Türkiye’yi konuştuk.


Öncelikle bize kendinizden bahseder misiniz?


1966 Mersin doğumluyum. Belli bir yaşa kadar Mersin’de yaşadıktan sonra babamın işi sebebiyle yurt dışına gittik. İlkokulu Türkiye’de bitirdim. Liseyi İngiltere’de derken üniversite için de Amerika’ya gittim. 10 sene kaldıktan sonra aile ve vatan hasreti beni tekrar Türkiye’ye getirdi. 1988’de askerlikten sonra turizm sektöründe profesyonel hayata başladım. Ondan önce Marmaris’te ailemle beraber yaz tatillerinde lokal bir acentede transfer elemanı olarak çalışmıştım.


Cruise sektörüne girmek nereden aklınıza geldi?


Yıllardır gönlümde vardı. Cruise Amerika’da kafamda oluşmaya başladı. Zaten anavatanı da orasıdır. Birkaç sene önce acentede çalışırken cruise işinin Türkiye’de ne kadar önem kazandığını anladım. Daha sonra Doğan Grubu’nda aktif çalışmalarım oldu. Geçen sene Kasım ayı civarı İngiltere’de fuarda “Costa, Türkiye’de bir operasyona başlayacak” diye bir duyum geldi ve Türkiye’ye döndük. Şartları konuştuk, sohbet ettikten sonra kısa sürede el sıkıştık. Ofis, mekan İtalyanlar tarafında seçilmişti zaten. Ofisi bu gördüğünüz hale getirdik. Ekibimizi kurduk. 2013 senesi başında İtalya’da Costa Cruises’ın merkez ofisinde geçirilen iki haftalık eğitimden sonra acentelere Türkiye’ye döndük, aktif olarak duyurularımızı yaptık ve satışa başladık. Her geçen gün de satışlarımızı arttırdık.


Costa kaç senelik bir firma?


Costa Cruises, 1948 yılında kuruldu. İtalya’nın en büyük turizm grubu ve Avrupa’nın cruise lideri olan bir firma. Carnival Corporation & PLC grubuna ait, Kuzey Amerika, Avrupa ve Avustralya’da bulunan ve 101 gemisi ile global cruise sektöründe hizmet veren 10 ayrı cruise şirketinden biridir Costa Cruises. Gemilerimizin tamamı İtalyan bayrağı taşıyor. Setur, Costa’yı Türkiye’de temsil eden ilk acentedir. Son bir senedir İstanbul Teşvikiye’de kendi ofisimizde Türkiye genelinde 650 acenteye hizmet veriyoruz.


Kaç gemi ile hizmet veriyorsunuz?


Şuan Costa Cruise bünyesinde hizmet veren 15 adet gemimiz var. Yapımı devam eden ve Ekim 2014’de suya indirilecek olan Costa Diadema isimli gemimiz takriben 5.000 yolcu kapasitesi ile Avrupa’nın en büyük cruise gemisi sıfatını taşıyacak.


Aslında kruvaziyer turizm Türk halkı olarak çok alışık olduğumuz bir tatil seçeneği değil. Son yıllarda Türkiye’ye çok ciddi cruise gemileri gelmeye başladı. İnsanlar sizi neden tercih etsinler?
 

Her şeyden önce büyük bir kolaylık… İstanbul ve İzmir çıkışlı cruise alternatiflerimiz başta olmak üzere sunduğumuz program çeşitleri her geçen gün artıyor. Yolcu bir haftada 3-4 ülke görme şansı yakalıyor valizine dokunmadan. Hiçbir zorluğu yok. Aynı yolculuğu uçakla yapacak olsa, in, bin, valiz aç, kapa… Sürekli uğraşmak zorunda. 5 yıldızlı otel ve tatil köylerinin birçoğunda bulacağı konforun daha fazlasını bizim gemilerimizde bulma şansı var. Bize en fazla sorulan sorulardan bir tanesi “Gemide özellikle gün içinde canımız sıkılmayacak mı?” Yolcularımızı eğlendirmeye yönelik sunduğumuz o kadar çok alternatif ve etkinlik var ki gemilerimizde… Dans, spor, eğlence, SPA ve güzellik merkezlerimiz var, tabii yemek alternatifleri çeşitli… Özellikle akşamları yemekten sonra sunulan gösteriler, Broadway showlarını aratmayacak kalitede. Gemilerimizde nakit para geçmiyor, sadece gazinolarda nakit kullanılıyor.


Şu an en popüler destinasyon neresi?


Popüler destinasyonların başını iki program çekiyor şu an için; İstanbul ve İzmir hareketli Klasik Ege-Adriyatik programımız ve Yunan Adaları. Özellikle Türkiye hareketli oldukları için bu programlar Türk turistler tarafından çok tutuldu. Yaz aylarında özellikle yoğun talep gören diğer destinasyonlar ise, Kuzey Avrupa programlarımızdır; Norveç Fiyordları ve Baltık başkentleri isimli iki program.


Türkiye’nin kruvaziyer turizmde söz sahibi olması için ne yapılmalı?


Burada hem cruise firmalarına, hem de seyahat acentelerine önemli görevler düşüyor. Başta bilgili ve tecrübeli personel tarafından tüketiciye doğru bilgi verilmesi ve alternatiflerin duyurulmasında daha aktif olunması gerektiğini düşünüyorum. Cruise tatili konusunda hiç ya da yeterince bilgisi olmayan, fakat doğru bilgilendirme ile kazanılacak daha çok tüketici var Türkiye genelinde. Bir kere cruise tatiline giden yolcularımız çok geçmeden tekrar alternatif programlar için geri dönmekteler. Türkiye gibi eşsiz doğasıyla ve tarihi miraslarıyla ziyaret edenleri büyüleyen bir ülkede maalesef hala cruise sektörüne hizmet verecek bir liman eksikliği yaşıyoruz. Karaköy, Salıpazarı’nda mevcut kullandığımız liman, cruise için arzu ettiğimiz seviyede değil. Ülkemize yakışır güzel bir limanla memleketimize gelen yolculara daha iyi hizmet etme imkanı bulabilir, dolayısı ile kısa ve uzun vadede daha güzel sonuçlar elde edebiliriz.


Sizce Galataport cruise için yeterli olur mu?


Eğer planlandığı gibi yapılırsa, sektördeki en büyük eksikliğin giderilmesinde önemli bir rol oynar. En kısa zamanda, Türkiye’de hızla büyümekte olan kruvaziyer turizm sektörüne katkısı olması açısından İstanbul’un hak ettiği kalite ve seviyede bir “Cruise Port”un hizmete açılmasında fayda var.


Royal Caribbean’ın Türkiye’de bir takım yatırım çalışmaları var. Sizin de bu tür çalışmalarınız olacak mı?


Benim bilgim dışında olan bir konu. Çünkü bu konular Genova, İtalya’da bulunan merkez ofisimizi daha çok ilgilendiriyor. Bizim buradaki görevimiz şu an için Costa’nın gerek seyahat acenteleri, gerekse tüketici tarafından daha çok duyulmasını sağlamak ve satış gerçekleştirmek. Olmamız gereken yerden çok uzak değiliz, ama önümüzde ilerlememiz gereken uzun bir yolumuz var. Costa Cruises’ın Türkiye’de lider cruise firması olmaması için hiçbir sebep yok. Eksiğimiz pazara diğer firmalara göre geç girmemiz. 3-4 senede hak ettiğimiz yere ulaşacağımızı düşünüyorum.


Son olarak okuyucularımıza nasıl bir mesaj vermek istersiniz?


Cruise tatili düşünüldüğü gibi gelir düzeyi yüksek insanların katılabileceği pahalı ve belli bir yaş üstü, özellikle emekli insanların gidebilecekleri bir tatil değil artık. Cruise tatili Türkiye’de geçireceğiniz bir tatilden daha da hesaplı olabiliyor. Kısa sürede farklı ülkeleri de görme imkanınız oluyor. İnsanlar ofisimizi sadece bir satış ofisi olarak görmesinler. Gerek telefonla, gerekse ofisimizi ziyaret ederek bize cruise tatili ile ilgili her türlü soruyu sorabilirler. İnsanların bütçelerini aşacak bir tatil değil. Bence insanlar kendilerini bir otel veya tesiste kısıtlamasınlar. Aynı şekilde firmaların gerek şirket toplantılarını, lansman organizasyonlarını veya bayi gezilerini düzenlemek için hem hesaplı, hem güzel, hem de farklı bir alternatiftir cruise programları diye düşünüyorum.

 

 

 

virahaber.com
 

Bu haber toplam 1494 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.