1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. İzlanda AB üyelik başvurusunu geri çekti
İzlanda AB üyelik başvurusunu geri çekti

İzlanda AB üyelik başvurusunu geri çekti

İzlanda, ülkenin 2009'da yaptığı AB’ye üyelik başvurusunu resmen geri çekti. AB, aşırı avlanmakla suçladığı İzlanda'dan sıkı kotalar kabul etmesini istiyordu.

A+A-

İzlanda, ülkenin 2009'da yaptığı AB’ye üyelik başvurusunu resmen geri çekti. İzlanda, AB ile müzakerelerde en büyük anlaşmazlığı balıkçılıkta yaşadı. AB, aşırı avlanmakla suçladığı İzlanda'dan sıkı kotalar kabul etmesini istiyordu. İzlanda ise balıkçılıkta daha tecrübeli olduğunu ve AB'nin kendi uygulamalarını esas alması gerektiğini savunuyordu.

İzlanda Dışişleri Bakanı Gunnar Bragi Sveinsson, AB Konseyi'ne başkanlık eden Letonya Dışişleri Bakanı Edgar Rinkeviç ile yaptığı görüşme sırasında, başvurunun resmen geri çekildiğini bildirdi.

Sveinsson, üyelik müzakerelerinin yeniden başlatılmasından vazgeçildiğine ilişkin AB yönetimine hitaben yazılan mektubu Rinkeviç’e sundu.

Sveinsson, ülkenin verdiği karar doğrultusunda, önceki hükümetin AB karşısında aldığı taahhütleri iptal ettiğinin altını çizdi. İzlandalı bakan, aynı zamanda AB ile işbirliğini güçlendirme isteğini de dile getirdi.

Bakanlık’tan yapılan yazılı açıklamada şu ifadeler kullanıldı: ‘Hükümet, İzlanda'yı artık aday ülke olarak görmemektedir ve bundan sonra AB'den bu karara uygun davranmasını talep etmektedir. Buna ilaveten yeni politikanın, önceki hükümetin AB katılım müzakerelerinde verdiği taahhütleri hükümsüz kıldığını vurgulamaktadır.’

Letonya Dışişleri Bakanı Rinkeviç ise İzlanda hükümetinin aldığı karara saygı duyduğunu ve AB ile İzlanda arasında pozitif ve yakın işbirliği politikasını desteklediğini kaydetti.

2009'DA BAŞVURMUŞTU

Ağır ekonomik duruma düştükten sonra 16 Temmuz 2009’da AB üyeliğine başvuran İzlanda, Brüksel ile müzakerelere 27 Temmuz 2010’da başlamıştı. O dönemde, üyeliğin ülke ekonomisine büyük istikrar sağlayacağı ve 2008’dekine benzer krizleri önleyebileceği görüşü hakimdi.

Ancak 2013'te yapılan genel seçimlerde AB üyeliğine karşı çıkan sağ yelpazeden Bağımsızlık Partisi ve İlerleme Partisi'nin koalisyon kurup iktidara gelmesiyle ülkede tablo değişti. Brüksel'in, 13 Eylül 2013'te AB üyelik müzakerelerini askıya alan İzlanda'yı bu kararından döndürme çabaları sonuçsuz kaldı.

EN BÜYÜK ANLAŞMAZLIK BALIKÇILIK

Avrupa Serbest Ticaret Birliği, Avrupa Ekonomik Alanı ve Schengen Bölgesi'ne dahil olan İzlanda, AB ile müzakerelerde en büyük anlaşmazlığı balıkçılık konusunda yaşadı. AB yetkilileri, aşırı avlanmakla suçladıkları İzlanda'dan sıkı kotalar kabul etmesini isterken, İzlanda balıkçılık konusunda daha tecrübeli olduğunu ve AB'nin kendi uygulamalarını esas alması gerektiğini savunuyordu.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1386 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.