1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. İzmir Ekonomi Üniversitesi'den yeni nesil tekneler
İzmir Ekonomi Üniversitesi'den yeni nesil tekneler

İzmir Ekonomi Üniversitesi'den yeni nesil tekneler

Yat tasarımı, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencilerinin elinde yeniden şekilleniyor.

A+A-

Yat tasarımı, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) öğrencilerinin elinde yeniden şekilleniyor. İEÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü Yat Tasarımı Yüksek Lisans Programı ile İEÜ İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü öğrencileri, tekne yapımına ilişkin bilgilerini yerinde öğrenirken, yeni nesil tekneler için hazırlanıyor.

Antalya Serbest Bölge ve Setur Marina’da teknik gezi gerçekleştiren öğrenciler, katamaranda kullanılan malzeme ve detaylar hakkında bilgi aldı. Son dönem yat tasarımları hakkında bilgi veren İEÜ İçmimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Emre Ergül, tekne sahiplerinin deneyim kazandıkça ihtiyaçlarının arttığını ve daha büyük bir tekne almak istediğini belirterek, “İhtiyaçlar arasında rahatlık ve konfor bulunuyor. Mekansal büyüklükler ve ekstra ekipmanlar ile birlikte performans isteği de artıyor. Akdeniz’deki dalga aralığının ortalama 12 metre olduğunu düşünürsek, 8 10 metre uzunluğundaki bir yelkenli teknenin hareketi pek konforlu değildir. Yelken alanı az ve karinasının su kesiminin altındaki bölümü geniş olan teknenin de düşük bir havada ağır seyretmesi bunaltıcıdır. Bu nedenle kullanıcılar hem daha hızlısını hem de konforlusunu arar” dedi.

Tasarımcıların teknenin iç mekânını daha verimli hale getirebilmek amacıyla yeni çözümler aradığını kaydeden Yrd. Doç. Dr. Ergül, şunları söyledi:

“Amaç sadece maksimum verimlilik elde etmek değildir. Mekanı geniş, rahat ve konforlu hissetmek de bir o kadar önemlidir. Bunun için olabildiğince az bölünmüş kesintisiz yüzeyler yaratmak, açık renkli kaplamalar kullanmak ve gizli led ışıklar ile karanlık köşeler bırakmamak günümüz tekne tasarımlarında ilk göze çarpan özellikleri içeriyor. Dışarısı ne kadar sert ve acımasızsa, içerisi de o kadar sığınılacak bir kovuk gibi düşünülüyor. Dışarısı gündüzün ve rüzgarın mekanı, içerisi isegecenin ve sakinliğin mekanı oluyor.”

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1394 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.