1. HABERLER

  2. TURİZM

  3. İzmir kruvaziyer pazarı yüzde 31'e kadar geriledi
İzmir kruvaziyer pazarı yüzde 31'e kadar geriledi

İzmir kruvaziyer pazarı yüzde 31'e kadar geriledi

Ege Turistik ve İşletmecileri Federasyonu (ETİK) tarafından ar-ge çalışmaları sonucunda ayrıntılı bir şekilde oluşturulan exclusive raporlarıyla birlikte Ege turizminin nabzını tutmaya devam ediyor.

A+A-

Son olarak, "Exclusive 16'ıncı Sayısı" ile 2014 yılında İzmir'e gelen toplam ziyaretçi sayısı ve İzmir'in turizm ana pazarındaki durumuna ilişkin bilgilerin sayısal verilerle masaya yatırıldığı raporda, ayrıca dünyanın turizm devi turlarından Thomas Cook'un CEO'su Thomas Tenzer'in geçtiğimiz günlerde Kuşadası'nda katıldığı tanıtımda yaptığı önemli açıklamalara da yer verildi.  

"ANA NEDEN, KURVAZİYER TRAFİĞİNDEKİ AZALMA"

2014 yılı 10 aylık dönemde İzmir'e gelen toplam ziyaretçi sayısının yaklaşık yüzde 7 oranında azalmasıyla ilgili olarak açıklamalarda bulunan Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği Başkanı(ETİK) ve Türkiye Otelciler Federasyonu(TÜROFED) Başkan Yardımcısı Mehmet İşler, "2014 yılı 10 aylık dönemde yüzde 7 azalmaya karşılık gelen toplam ziyaretçi sayısının 1 milyon 318 binden 1 milyon 225 bin kişiye düşmesinin ana nedeni, kurvaziyer yolcu trafiğinde meydana gelen yaklaşık yüzde 31 oranındaki azalmadır. Öte yandan, 2013 yılı 10 aylık dönemde 445 bin kişilik trafiğe sahip olan Alsancak Limanı, yüzde 31 azalmayla 307 bin kişiye düşerken, Adnan Menderes havayolu yolcu trafiği ise 2013 verilerine göre yükseliş göstermiştir. Geçen yılın ilk 10 aylık verilerine göre 825 bin kişi olan Adnan Menderes Havaalanı trafiği, bu yıl ise yüzde 4 oranında yükselerek 860 bin kişiye yaklaşma başarısı göstermiştir" ifadelerini kullandı.

ANA PAZARDAKİ SON DURUM

ALMANYA

Ana pazarlardaki son durumun da masaya yatırıldığı raporda, Almanya'dan İzmir'e gelen kişi sayısının son olarak yüzde 1,8 oranında gerileyerek 322 binden 316 bine düştüğü açıklaması yapılırken, Almanya'dan Adnan Menderes Havalimanı'na giriş yapan trafiğin yüzde 0,2 artışla 278 bini aştığı belirtildi. Almanların denizyoluyla girişlerinin ise yaklaşık yüzde 15'lik bir azalma ile 34 bin dolaylarına doğru düşüş gösterdiği ifade edildi. 

FRANSA

Fransa'dan İzmir'e gelenlerin sayısında ise artış yaşandı. Yüzde 3,9'luk bir artışla yaklaşık 123 bine yükselen gelen sayısına ek olarak,  Adnan Menderes hava trafiğinde yüzde 8,8'lik yükselmeyle 85 bini aştığı belirtildi. Öte yandan, Fransa'dan İzmir'e denizyolu ile gelen kişi sayısında yüzde 7 oranında azalma meydana geldiği açıklandı. 

İTALYA

Raporda, İzmir'in en büyük pazarları arasında boy gösteren İtalya pazarının, bu yıl 10 aylık dönemde yüzde 15 gerilemeyle 138 binden 118 bin kişiye düştüğü bilgisiyle birlikte, İtalyanların havayolu ve denizyolu girişlerinin yüzde 15 dolaylarında azaldığına yer verildi. 

İNGİLTERE

2014 yılında İzmir'de gerileme yaşayan pazarlardan bir diğeri de İngiltere oldu.  2014 yılı 10 aylık dönemde yüzde 13'lük düşüş gösteren İngiltere pazarından gelen sayısının 111 binden 99 bine gerilediği raporda belirtilirken, Adnan Menderes liman trafiğinin yüzde 1,2 artış göstermesine karşın, bu pazarın Alsancak trafiğinin yüzde 47 gibi büyük bir oranla azalma gösterdiği bilgisi dikkat çekici oldu.

HOLLANDA

Raporda ana pazarda yaşanan olumsuz gelişmelere rağmen, 2014 yılı İzmir Hollanda pazarının büyümeye devam ettiği kaydedildi. Bu yıl ilk 10 aylık dönemde yüzde 12,6 ya yükselen Hollanda'dan İzmir'e gelen sayısının 77 binden 87 bine yükseldiği ve bu yükselmeyle birlikte havayolu girişlerinin yüzde 12,6 oranında arttığı açıklaması yapıldı. Öte yandan, Hollanda'dan gelenlerin denizyolu girişlerinde yüzde 28'lik bir gerileme yaşandığı ifade edildi. 

BELÇİKA

Yine raporda, Belçika pazarından gelenlerin sayısının bu yılın ilk 10 aylık döneminde yüzde 2,5 artış göstererek 64 binden 66 bine çıktığı belirtildi. Havayolu girişlerinde yüzde 6'lık bir yükselme görülürken, denizyolu girişlerinin ise yüzde 30 oranında azaldığı bilgisi verildi.  

İRAN

İran'dan İzmir'e gelenlerin sayısı bakımından İran, bu yıl gözle görülür bir gelişme göstererek ilk 10 aylık dönemde yüzde 46 gibi büyük bir artışla 40 bini aştığı bilgisi, raporda dikkat çekici diğer bilgi oldu. Öte yandan raporda İranlıların tamamına yakının havayolu ile İzmir'e giriş yaptığı bilgisi, bir diğer önemli gelişme olarak kaydedildi. 

DİĞER PAZARLAR

Raporda, 2014 yılında İzmir'in gelişme gösterdiği pazarlar içinde; Polonya, Yunanistan, Danimarka ve Belarus da dikkat çekerken, diğer yandan Avusturya, Norveç, Finlandiya gibi Avrupa pazarlarında ise daralmalar meydana geldiği belirtildi.

TUR OPERATÖRLER GÖZÜNÜ İZMİR'E DİKTİ

Raporda dikkat çekici bilgilerden biri de, Avrupa Seyahat pazarının en büyük grubu olarak dikkat çeken Alman TUI havayolu şirketi TUIfly'ın, 2015 yılı yaz sezonunda İzmir'in ilk kez uçuş planına katılacağı ifadesi oldu. Öte yandan TUIfly'ın, 2015 yaz sezonunda Haftada bir ve Salı günleri olmak üzere Almanya'nın Düsseldorf ve Stutgart şehirlerinden İzmir'e uçacağı bilgisi verildi.  

"ALMANLAR İÇİN İSPANYA'DAN SONRA TÜRKİYE GELİR"

Raporun son konusunu ise Thomas Cook CEO'su Michael Tenzer'in geçtiğimiz günlerde Kuşadası'nda yapılan tanıtımda yaptığı önemli açıklamaları oluşturdu. Dünyanın en büyük tur operatörlerinden Thomas Cook'un Türkiye partneri olan Diana Tur'un ev sahipliği yaptığı 2015 yaz broşürlerinin tanıtımında konuşan Thomas Cook CEO'su Michael Tenzer, 2015 yaz broşürlerinin tanıtımı için, Alman turisti yeniden bölgeye daha fazla biçimde getirmek istediklerini söyledi. 

"TÜRKİYE, TANITIMA BÜYÜK ÖNEM VERMELİ"

Türkiye'nin kendileri için dünya çapında ikinci önemli destinasyon alanı olarak yer aldığını ifade eden Tenzer, "Almanlar açısından dünya genelinde İspanya'dan sonra Türkiye gelir. Türkiye İspanya, Yunanistan ve Mısır ile büyük rekabet içerisinde.  Türkiye öne çıkmak istiyorsa, imajını daha iyi hale getirmeli. Diğer ülkeler tanıtıma büyük yatırımlar yapmaktadır. Türkiye bu konuda geri planda kalmamalı. Acilen kendi önceliklerini tespit edip, bunları ön plana çıkarmalıdır. Turizmden sorumlu kişiler birlik olmalı ve ortak hedefler belirlemeli. Türkiye'deki turizmde geri planda kalmasının en önemli sorunlarından bir tanesi, sınır bölgelerinde yaşanan huzursuzluklar. Barış ortamı sağlandığı takdirde, Türkiye kısa bir sürede çok daha ön plana çıkabilir. Şu an için Türkiye dendiğinde, kriz ortamları ve sınır bölgelerindeki karmaşa akla geliyor. Önümüzdeki yıl turizm sezonunda Türkiye'yi ön plana çıkarmak istiyoruz. Önümüzdeki yıl Türkiye'nin batı bölgelerine sadece Almanya'dan 3 bin uçuşa ulaştık" açıklamalarında bulundu. 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1193 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.