1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. İzmir'de 'Temiz Körfez' hedefine doğru
İzmir'de 'Temiz Körfez' hedefine doğru

İzmir'de 'Temiz Körfez' hedefine doğru

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU ekipleri, 5 ay içinde Meles, Arap ve Manda derelerinden tam 26 bin ton malzeme çıkardı.

A+A-

İzmir Büyükşehir Belediyesi'ne bağlı İZSU ekipleri, 5 ay içinde Meles, Arap ve Manda derelerinden tam 26 bin ton malzeme çıkardı. Çamur pompaları ve susuzlaştırma havuzları kullanılarak yürütülen çalışmaların amfibik dere temizlik makinesinin gelmesiyle hız kazanacağı bildirildi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü, her yıl olduğu gibi bu yıl da Meles, Manda ve Arap derelerinde başlattığı temizlik çalışmalarını sürdürüyor. Yaz temizliği kapsamında derelerin denize çıkış ağızlarında birikerek hem istenmeyen kokulara hem de dere içlerindeki suyun denize çıkışına engel olan malzemeler alınıyor. 7 gün 24 saat etaplar halinde süren temizlik çalışmaları kapsamında öncelikle dere tabanında biriken organik ve inorganik malzemeler uzun bomlu ekskavatörlerle temizleniyor. Mayıs ayında başlayan çalışmalar kapsamında derelerden 1625 kamyon malzemeye eş değer (bir kamyon 16 ton) 26 bin ton malzeme çıkarıldı. Arap Deresi'nin Halkapınar kısmında ve Meles Deresi'nin büyük bir bölümünde dere temizliğinin tamamlandığını belirten İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, periyodik olarak dere temizliklerini kış ayına kadar sürdüreceklerini açıkladı.

KOKU PROBLEMİ ORTADAN KALKTI

Dere tabanından çıkan çamurların koku yapmasını önlemek amacıyla Arap Deresi'nin Çınarlı bölümünde susuzlaştırma havuzları oluşturuldu. Kokuyu önlemek amacıyla derelerden çıkan malzemeler tek bir nokta olan bu bölgeye getirilip havuzlara döküldü ve sönmemiş kireçle reaksiyona sokularak susuzlaştırdı. Susuzlaştırılan bu malzeme hızla taşındı. Ayrıca alınan iki yeni çamur pompası da derelerdeki malzemelerin hızla alınmasını sağladı. Böylelikle dere temizlikleri daha kısa sürede gerçekleştirildi.

DERE TEMİZLİĞİ İÇİN YENİ ARAÇ

İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, derelerin körfeze açılan ağızlarında ulaşamadıkları bölümlerde temizlik çalışması yapmak için "gezer gemi" tabir edilen amfibik dere temizlik makinesinin de 2 ay içinde hizmete gireceğini belirtti. Sığ derinliklerde hareket edebilen, güçlü emme ve iletme pompaları, kırma, parçalama, kesme gibi özellikleri olan bu makinenin ihalesini yaptıklarını belirten yetkililer, "Aracın gelmesi ile çalışmalarımız hız kazanacak; yağışlı mevsimlerde bile dere temizliği yapabilecek hale geleceğiz. Amfibik dere temizlik makinesi, dere tabanlarında ve yanlarında yer alan kargı, ot, çöp ve katı malzemeleri alabilecek; karada ve suda hareket edebilecek" diye konuştu.

Manda Deresi'nde yürütülen temizlik çalışmaları hakkında da bilgi veren İZSU Genel Müdürlüğü yetkilileri, temizlik çalışmalarının daha seri bir şekilde yapılabilmesi için Bornova viyadük altından derenin körfeze açıldığı kısma kadar olan yaklaşık 1 kilometrelik bölümde servis yolu oluşturduklarını söyledi. Çalışmalar kapsamında derenin yan duvarlarını da yaptıklarını belirten yetkililer, derenin İzmir Büyükşehir Belediyesi Kıyı Tasarım Projesi kapsamında yeniden ele alınacağını; farklı korkuluk, ışıklandırma ve peyzaj tasarımlarıyla görsel anlamda da dikkat çekeceğini belirtti.

Ayrıca İzmir Körfezi'ni besleyen ana derelerden olan Meles, Arap ve Manda derelerinin dere tabanları ile yan duvarlarının yapılacağı, yeni alınacak iş makineleri ile de bakım ve temizliklerinin periyodik olarak daha sağlıklı ve süratli yapılacağı vurgulandı.

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1014 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.