1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. İztuzu Plajı kaderine terk edildi
İztuzu Plajı kaderine terk edildi

İztuzu Plajı kaderine terk edildi

Dünyaca ünlü İztuzu Plajı’nın özelleştirilmek istenmesine karşı tepkiler ve davalar sürerken, belirsizlik nedeniyle buradaki tesisler her geçen gün bakımsızlıktan kullanılmaz hale geliyor.

A+A-

Muğla Valiliği bünyesindeki Muğla’ya Hizmet Vakfı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na bağlı Türkiye Çevre Koruma Vakfı’nın yüzde 50 ortaklığıyla kurulan Çevre Vakfı Tic. Limited Şirketi (MUÇEV), İngiliz ortaklı özel şirket DALÇEV’e gönderdiği yazıda, Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’nin 25 Aralık 2014 tarihli kararıyla, geçen 16 Haziran’da yapılan Dalyanağzı günübirlik alan işletme protokolünün hükümlerinin uygulanmasının yürütmesinin tedbiren durdurulduğuna dikkati çekerek hassasiyet gösterilmesi ve herhangi bir faaliyette bulunulmamasını istedi.

Eylemin organizasyonunu yapan ve 11 gün boyunca dondurucu soğuklarda dahi İztuzu girişinde bekleyen İztuzu Kumsalı’nı Kurtarma Platformu (İKUP) üyeleri, bunun üzerine eylemine geçen cuma günü son verdi. Takip eden pazar günü de 3 bin kişinin katılımıyla piknik yapılıp, katılımcılara keşkek ikram edildi. Şimdilerde ise mahkemelerde açılan davaların sonuçları beklenirken İztuzu Plajı’nın Boğazağzı Mevkisi’nde biri rütbeli üç Jandarma, 24 saat süreyle nöbet tutuyor. Buradaki sahipsiz kalan günübirlik tesisler ise olumsuz hava koşulları ve bakımsızlık nedeniyle her geçen gün zarar görüyor. Fırtına tesislerin çatı ve tabelalarını uçururken, kapılar ve ahşap yürüyüş yolları kırıldı. Tesislerin bu durumu görenlerin içini sızlattı.

’KIŞ TURİZMİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ’

Dalyan Tekne Kooperatifi Başkanı Atilla Gültekin, geçmiş yıllarda yaptıkları anlaşmalar olduğuna dikkati çekip, "Dalyan’da kış turizminin canlanması için uğraşıyoruz. 21 Ocak’ta turlarımız başlıyor. Ama İztuzu’nun hali çok kötü. Belediye, yaz-kış buranın bakımını gayet güzel yapıyordu. bugün gittiğimde gördüğüm manzara karşısında şok oldum. Bu durum turizm açısından olumsuz bir görüntü. Jandarmanın orada olmasına bir anlam veremiyorum. Konu Türkiye ve Avrupa’daki turizm acentelerine da yansımış durumda. Onlar müşterilerini başka yerlere kaydıracaklarını söylüyorlar. Hafta sonu turizm acenta yetkilileriyle Antalya’da toplantı yapacağız. Yetkililerden acil çözüm bekliyorum" dedi.

’GEÇEN KIŞ İZTUZU’NA 20 BİN KİŞİ GELDİ’

Dalyan Günübirlik Turizm Hizmet İşletmeleri ve Tesisleri Ticaret A.Ş. (DALBEL) Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Barış Sünger, "Geçen 21 Ocak 30 Mart tarihleri arasında İztuzu Plajı’nın Boğazağzı Mevkisi’ni 20 bin kadar kişi ziyaret etti. Bunların hepsi teknelerle taşındı, buradaki büfelerden hizmet satın aldılar. Şimdi ne olacak? Şu an kumsalın ve tesislerin durumu çok kötü. Kış aylarında buradan ekmek yiyen onlarca insanın yanında turizm açısından da çok olumsuz bir durum söz konusu. Bir an önce buradaki tesislerin temizlik ve bakımının yapılıp hizmete hazır hale getirilmesi lazım" diye konuştu.

’İZTUZU SORUN OLMAKTAN ÇIKMALI’

İztuzu’nun yaş, kış turistleri ağırladığına dikkati çeken Kardak Turizm Acentesi’nin Sahibi Özay Akdoğan, geçen yıldan yaptıkları yaklaşık 6 bin rezervasyon olduğunu dikkati çekip, "Yurt içi ve dışından acenteler sürekli arayıp ’Ne olacak?’ diye soruyorlar. Bugünlerde günübirlik İztuzu’na gönderdiğimiz turistler, orada jandarma ile karşılaşıyor ve terkedilmiş berbat bir görünümdeki plajın içler acısı halini görüyor. Belediye ya da valilik bir an önce İztuzu’nu turizme hazır hale getirmeli" dedi.

’ORTACA BELEDİYESİ PLAJLARI İŞLETMEYE DEVAM ETMELİ’

İztuzu Kumsalı’nı Kurtarma Platformu (İKUP) sözcülerinden avukat Berna Babaoğlu Ulutaş da Ortaca 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne açtıkları davaların neticelendiğini vurgulayıp, "Buna göre MUÇEV’in DALÇEV şirketi ile yapmış olduğu sözleşmenin iptali davasında, protokol hükmünün durdurulması konusunda ihtiyati tedbir konuldu. Aynı zamanda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile MUÇEV arasındaki protokolün yürütülmesin, durdurulması ve iptali için dava açtık. Bunda da ihtiyati tedbir kararı verildi. Bu kararlara göre hukuken buraya ne DALÇEV ne de MUÇEV girebilir. Eski durum devam etmekte ve hukuk süreci sona erinceye kadar Ortaca Belediye Başkanlığı da plajları işletmeye devam etmesi gerekir" diye konuştu.

’BAKANLIK EN KISA SÜREDE ÇÖZÜM BULACAKTIR’

Muğla Vali Yardımcısı ve MUÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Kamil Köten ise İztuzu’nda son alınan mahkeme kararlarına göre hareket ettiklerini söyledi.

DALÇEV’e de ihtiyati tedbir karanına uyması konusunda yazı gönderdiklerini hatırlatan Vali Yardımcısı Köten, şunları söyledi: "Bakanlığımızı da bilgilendirdik. Biz herhangi bir faaliyette bulunmayacağız. Bakanlığın talimatlarına göre hareket edeceğiz. Oranın hak sahibi olan Çevre ve Şehircilik Bakanlığı da en kısa zamanda konuya çözüm bulacaktır."

iz1.jpg

iz2.jpg

iz3.jpg

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1173 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.