1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. İztuzu Plajı'nda carettalar yavrulamaya başladı
İztuzu Plajı'nda carettalar yavrulamaya başladı

İztuzu Plajı'nda carettalar yavrulamaya başladı

Deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarından biri olan Dalyan İztuzu Plajı'ndaki yavru Caretta Carettalar yuvadan çıkmaya başladı. Uzmanlar tatilcileri hava karardıktan sonra ışık yakmamaları için uyarıyor.

A+A-

Yuvalarından çıkıp denize doğru ilerleyen yavru Caretta Carettaların yolculuğunu, dünyanın farklı ülkelerinden bir grup gönüllüyle birlikte izledim. Kuluçka dönemini tamamlayan, ancak denize ulaşmayı başaramayan yavru Caretta Carettaları, Deniz Kaplumbağası Araştırma Kurtarma Rehabilitasyon ve Bilgilendirme Merkezi'nde (DEKAMER) görev yapan öğrenciler denize ulaştırıyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yürütülen proje kapsamında en önemli üreme alanlarından biri olan Dalyan'daki İztuzu kumsalı ve Fethiye'de 2013'te 30 bin 577 yavru Caretta Caretta denizle buluştu. DEKAMER verilerine göre de 2013'te Fethiye ve Dalyan beldesindeki İztuzu sahiline bin 597 Caretta Carettanın yuva yaparak yumurta bıraktığı tespit edildi. Fethiye'de 5 bin 553, İztuzu kumsalında ise 25 bin 24 yavru denizle buluştu. Yavru çıkış başarısı yüzde 84,49. DEKAMER Genel Koordinatörü Ahmet Yavuz Candan, nisan-mayıs aylarında başlayan kuluçka dönemini tamamlayan ilk yavruların İztuzu kumsalından denize ulaşmaya başladığını söyledi. Yerli ve yabancı gönüllü öğrencilerden oluşan bir ekibin Dalyan İztuzu'nda çalışmalarını sürdürdüğünü belirten Kaska, şu bilgileri verdi: "45-50 gün sonra yavruların çıkışı için düzenli kontroller yapılıyor. Yuvaların daha sonra zamanı gelen yuvalardan çıkışları tek tek kontrol ediyoruz. Yavru Carettaların, tilki, kuş, yengeç gibi diğer avcılardan durumu daha az zararla atlatacak şekilde denize ulaşmalarını sağlıyoruz. Her yuvadan yaklaşık 70-80 yavru çıkış yapıyor ve yuvayı terk ediyor" 

EN BÜYÜK DÜŞMANLARI YENGEÇ 

Candan, yuvadan çıkan yavruların en büyük düşmanının her zaman tilki ve yengeç olduğuna da dikkat çekti: "Gece yuvadan çıkan yavruların denize yolcuklarında en büyük yol göstericisi ay. Denizde kuvvetli bir ışık görürlerse o tarafa yönelip yollarını kaybederler. Yat gezisi yapan turistlerin ışıklarını minimumdan ziyade tamamen kapalı tutmalarını veya çok düşük fazlı ışıklar kullanmalarını istiyoruz çünkü ayın etkisini azaltmamaları gerekiyor. Çevredeki şehir ışıklarının da minimum düzeyde olması şart. İztuzu kumsalına gelen tatilcilerimizin de bütün uyarı levhalarını uymalarını istiyoruz ki onları sağ salim denize ulaştırabilelim. Saat 20.00'den sabah 08.00'e kadar sahil ziyaretçilere tamamen kapalı tutuluyor." 

EN İYİ KORUNAN KUMSAL

Dekamer Genel Koordinatörü Candan, Caretta Carettaların yumurtalarını İztuzu sahiline bırakma gerekçelerini şöyle açıklıyor: "1980'den beri burası en iyi kurulan kumsal olduğu için deniz kaplumbağaları her yıl gelmeyi tercih ediyor. Normalde Türkiye'de 24 tane bilinen önemli yuvalama kumsalı var ama çeşitli sebeplerden dolayı, oteller ve turizm yüzünden sahiller hayvanların değil insanların kullanımına açıldığı için burası son bakir kalan kumsallarımızdan biri..." Deniz kaplumbağalarının önemli üreme alanlarının başında yer alan Ortaca'daki İztuzu Plajı'na yumurtlamaya gelen Caretta Carettaları gönüllü öğrenciler koruyor. İngiltere, ABD, Afrika, Ürdün ve Fransa gibi dünyanın birçok ülkesinden gelen gönüllü öğrenciler, akşam sahil kapandıktan sonra saha çalışmalarına başlıyor ve gece boyunca anaç kaplumbağalarla yuvaların tespitini gerçekleştiriyor. 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1978 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.