1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. "Karadeniz ve Akdeniz birbirine bağlanacak"
"Karadeniz ve Akdeniz birbirine bağlanacak"

"Karadeniz ve Akdeniz birbirine bağlanacak"

Ankara-Kastamonu arasındaki mesafeyi 1,5 saat kısaltacak Ilgaz Tüneli’nin yapımı tüm hızıyla sürüyor. Ankara'yı, İnebolu, Abana ve Cide sahilleri ile denize açacak olan tünel, Kastamonu’ya yatırımcıları da, turistleri de çekecek.

A+A-

Ayrıca sürücülerin korkulu rüyası olan Ilgaz Dağı, yapılacak tünelle 8 dakikada geçilebilecek. Bunun dışında Ilgaz Tüneli’nin yılda ülke ekonomisine katkısı 38.2 milyon lira olacak. Zirvesinden karın eksik olmadığı Ilgaz Dağı, yakında aşılması zor engel olmaktan çıkacak. Tünel, Küre Dağı ile arasına aldığı Kastamonu gibi bir hazineye ulaşımı kolaylaştıracak, hem de Anadolu’nun kuzeyi ile güneyini birleştirecek. Kastamonuluların özlemle beklediği Ilgaz Tüneli’nin 2015 yılının sonunda kış ayına gelmeden tamamlanıp hizmete açılması hedefleniyor. Ayrıca Kastamonu’nun dış açılmasına engel olan Ilgaz Dağı’na yapılacak tünelle engel ortadan kalkmış olacak.


“ILGAZ TÜNELİ’NDE YÜZDE 45 TAMAMLANMA GERÇEKLEŞTİ”

Ilgaz Tüneli’nde yürütülen çalışmaları yerinde inceleyen Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar, Kastamonu’nun Diphan mevkisinden başlayarak Çankırı’nın Tetek mevkisinde son bulacak tünel projesinin bölge halkına büyük katkıları olacağını söyledi.

Yürütülen çalışmalar hakkında Ilgaz Dağı Tüneli Proje Müdürü Ömer Fettahoğlu’ndan bilgiler alan Bölge Müdürü Uyar, “Ilgaz Tüneli projemiz, Kastamonu tarafından Diphan mevkisinden başlayıp, 3 kilometre vadiden devam ettikten sonra tünele girmektedir. 5 bin 370 metre sağ tüpten, 5 bin 391 kilometre de sol tüpten devam ederek, Devrez çayına çıkmaktadır. Devrez çayından da devam ederek, Çankırı’nın Yenice mevkisine kadar da 3,5 kilometre yol ile mevcut yola bağlanmaktadır. Yine projemizin devamında 15 kilometre uzunluğundaki kesim BSK sıcak asfaltla kaplanarak Tetek güzergahındaki kavşağa bağlanacaktır. Bu projemizde bugüne kadar yoğun bir çalışma yürütüldü. Tünelimizin her iki tüpünde de çalışmalarımız 24 saat esasına göre aralıksız devam ediyor. Bugüne kadar Ilgaz Tünelimizde hiçbir şekilde herhangi bir aksaklık olmadı. 2015 yılının sonuna kadar çalışmalarımız devam edecek, amacımız Ilgaz Dağı tüneli geçişiyle birlikte devamındaki 15 kilometre bölünmüş yolumuzu da sıcak asfaltla kaplayarak, Çankırı Tetek güzergahından Kastamonu’nun Diphan mevkisini kapsayan projemizi sıcak asfaltıyla birlikte tamamlamış olarak araç trafiğine açmaktır.” dedi.

Ilgaz Tünelinin sağ tüpünde 2 bin 410 metre, sol tüpünde de 2 bin 425 metre ilerleme sağlandığını ifade eden Uyar, “Yapılan çalışmalarımızın yüzdesine baktığımız zaman tünelimizde toplamda yüzde 45 seviyelerinde bir gerçekleşme oldu. Yine 1500 metreye yakın tünelimizin betonlamasını tamamladık. Çalışmalarımız kapalı alandaki tünel kazısı ve desteklemelerinde yoğun bir şekilde devam ediyor. Güzergahımızdaki toprak işleri, alt yapı ve sanat yapılarıyla bağlantı noktalarında da yüzde 80 seviyesinde tamamlanmış durumda bulunuyor. Dolayısıyla önümüzdeki yıl projemizi, 2015 yılı sonunda rahatlıkla tamamlayabileceğimizi düşünüyoruz” diye konuştu.

“TÜNELLE KARADENİZ İLE AKDENİZ LİMANLARI BİRBİRİNE BAĞLANACAK”

Ilgaz Tüneli’nin Kuzey - Güney aksları üzerinde yer aldığını belirten Bölge Müdürü Uyar, “Kastamonu’dan gelen araçlar, Ilgaz Dağını aşarak Çankırı’nın Tetek güzergahına ulaşmaktadır. Tetek güzergahından yine Doğu, Batı ve Güney istikametinde ilerleyerek hem Samsun tarafına hem de İstanbul tarafına hem de Akdeniz limanlarına ulaşmış olacak. Daha doğrusu çok daha standart, daha güzel ve daha konforlu bir ulaşım sağlayarak, araçlarımızı ve yolcularımızın ulaşımını sağlamış olacağız” ifadelerini kullandı.

“ILGAZ TÜNELİYLE ENGELLER ORTADAN KALKACAK”

Ilgaz Tüneliyle engellerin ortadan kalkacağını vurgulayan Uyar, “Ilgaz Dağı, daha önceden çok ulaşılmaz bir dağdı. Özellikle kış aylarında araçlarımız ve sürücülerimiz bu yolda sıkıntılar yaşıyordu. Çoğu zamanda kazalar yaşanıyordu. Kış şartları nedeniyle yolların kesildiği zamanlarda oluyordu. Bu yüzden trafiğin sağlanmasında büyük sorunlarda yaşıyorduk. İşte bu projemizle birlikte yani Ilgaz Dağının tünelle geçilmesiyle birlikte buna benzer bütün problemler ortadan kalkmış olacak. İnşallah çok daha standart, çok daha konforlu bir yolla vatandaşlarımızın ulaşımını sağlamış olacağız” şeklinde konuştu.

“SÜRÜCÜLERİN KORKULU RÜYASI ILGAZ DAĞI, 8 DAKİKADA GEÇİLECEK”

Sürücülerin korkulu rüyası haline gelen Ilgaz Dağının tünel projesiyle 8 dakikada geçileceğini ifade eden Uyar, şunları kaydetti: “Bu projenin sosyal faydalarının yanı sıra ekonomik ve turizm bakımından da bölgeye büyük katkılar sağlayacaktır. Bölgenin ekonomisinin canlanmasına katkı sağlayacaktır. Çünkü öncelikle ulaşım kolaylaşacaktır. Dolayısıyla bu yolun Kastamonu başta olmak üzere Çankırı ile bölge halkına hem turizm, hem ticaret hem de ekonomik olarak ta katkılar sağlayacağını düşünüyoruz. Sadece Ilgaz Tüneli'nin yapılmasıyla birlikte 34 dakika olan Ilgaz Dağı'nın geçiş süresi tünelimizin yapılmasıyla birlikte 26 dakika azalarak 8 dakikaya düşmüş olacaktır. Yani Ilgaz Dağını 8 dakika içerisinde 11,5 kilometreyi aşmış olacağız”

“ILGAZ TÜNELİNİN YILLIK ÜLKE EKONOMİSİNE KATKISI 38.2 MİLYON LİRA OLACAK”

Ilgaz Tüneli’nin yılda ülke ekonomisine katkısının 38,2 milyon lira olacağına dikkat çeken Karayolları 15. Bölge Müdürü Sami Uyar, şunları söyledi: “Aynı zamanda bizim, daha önce yaptığımız bölünmüş yollarla birlikte Kastamonu-Çankırı arası yarım saat ile bir saat arası kısalmıştı. Tünelin yapılmasıyla birlikte ulaşım toplamda 1 ila 1,5 saat arasında kısalmış olacak. Bu bölgeye önemli bir katkı sağlayacaktır. Zaten akaryakıt giderlerinde, ulaşım giderlerinde, amortisör giderlerinde bir hesap yapıldığı zaman ayrıca zaman tasarrufunu da dahil bu projenin sadece Ilgaz Dağı projesinin ülke ekonomisine yıllık katkısı 38.2 milyon TL olacaktır. Yaptığımız hesaplamalara göre, 5 veya 5,5 yıl gibi bir süreyle tünel kendi maliyetini amorti edebilecektir”

“ARAÇLARIYLA ‘KÖPEK BALIĞI AĞZINDAN’ TÜNELE GİRECEKLER”

İç Anadolu’yu Karadeniz’e bağlayacak Ilgaz Dağı’ndaki iki tünelin girişi ve çıkışı “köpek balığı ağzı” görünümünde inşa edilerek, ulaşımdaki kolaylığın yanı sıra ilgi çekici görsellik oluşturulmasının amaçlandığını aktaran Sami Uyar, “Ilgaz Dağının girişine Köpek Balığı ağzı şeklinde bir tasarım yaptık. Bu, özellikle Ilgaz Tüneli için tasarladığımız bir çalışma oldu. Aynı zamanda tünelimizin girişinde betonlama çalışmalarımızı da tamamladık. Tabii ki bunun üstteki dolguları ve çevre düzenlemesi yapıldıktan sonra çok daha güzel bir görünüme kavuşmuş olacak. Bundan sonraki gelişmeler, yapılan yeni yollarla birlikte, Kastamonu’ya yapılan havalimanı ile birlikte bu ulaşım kolaylaştıkça ülkenin ve bölgenin ekonomisi, ticareti ve turizmi de gelişecektir. Mutlaka Ilgaz Tüneli’nin bölgeye ve çevresindeki illere çok daha fazla katkısı olacaktır” dedi.

“ILGAZ TÜNELİ’NDE IŞIK, 2015 YILININ SONUNDA GÖRÜLECEK”

Ilgaz Tünelinde ışığın 2015 yılının sonunda görüleceğini anlatan Uyar, şöyle devam etti:

“Biz, tünel inşaatı dahil 27 kilometre uzunluğundaki bu projemizin kapsamında 1 milyon 175 bin metreküp kazı imalatı yapmış olacağız. Aynı zamanda 1 milyon 735 bin metreküpte dolgu imalatı yapmış olacağız. Bunun yanında 250 bin metreküpe yakında temel ve 300 bin ton BSK (Bitümlü sıcak karışım) imalatımız var. Biz, bu imalatlarımıza da başladık. Sonuçta tünelde projenin %50’sine yaklaşmış durumdayız. Buda oldukça iyi bir çalışma performansı olduğunu gösteriyor. İnşallah bu performansımızı devam ettireceğiz ve tünelimizi 2015 yılında kış ayından önce araç trafiğine açmış olacağız”

Uyar, ayrıca Ilgaz Tünelinin içerisinde iki adet kavşağın yer alacağını belirterek, tünelin içerisinde yer alan bu kavşaklardan Ilgaz Kayak Merkezine de rahatlıkla ulaşılabileceğini sözlerine ekledi.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 995 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.