1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Karbondioksitten 7 bin kat tehlikeli bir sera gazı keşfedildi
Karbondioksitten 7 bin kat tehlikeli bir sera gazı keşfedildi

Karbondioksitten 7 bin kat tehlikeli bir sera gazı keşfedildi

Toronto Üniversitesi araştırmacıları, atmosferde CO2'den 7 bin kat daha zararlı bir sera gazı tespit etti. PFTBA adı verilen gaz, 20'nci yüzyılın ortalarından bu yana elektrik sanayisinde ağırlıklı olarak kullanılıyor.

A+A-

Atmosferde küresel ısınmanın en büyük etkenlerinden biri olan karbondioksitten 7 bin kat daha etkin bir gaz tespit edildi. T24’ün haberine göre Perfluorotributylamine (PFTBA) adı verilen gaz, atmosferde en az 100 yıldır bulunuyor.


PFTBA, 20’nci yüzyılın ortalarından bu yana elektrik sanayisinde ağırlıklı olarak kullanıldığı ifade edildi. Araştırmacılar, gazın, küresel ısınma hakkında bilinen tüm rekorları kırdığını belirtti.
Geophysical Research Letters dergisinde yayımlanan araştırma makalesinde, “PFTBA’nın moleküllerinin yayılma hızı bakımından en etkin gaz olduğu ve 100 yıllık süre içinde atmosferdeki sıcaklığı artırma etkisinin CO2’den 7 bin 100 katına ulaştığı” ifade edildi.

‘DOĞAL EMİCİSİ BİLİNMİYOR’

Yeni keşfedilen gazın yoğunluğunun çok az olması, atmosfere olumsuz etkilerini de kısıtlıyor. Araştırmacılar, Toronto bölgesindeki (karbondioksit) CO2 oranının milyonda 400 parça olduğunu, PFTBA için bu oranın 0.18 olduğunu belirledi.


Guardian ’a açıklama yapan NASA Goddard Uzay Çalışmaları Enstitüsü’nden iklim bilimci Dr. Drew Shindell, “Eğer bu gazdan çok fazla olsaydı, iklim değişikliğinde çok büyük sorunlar yaşanabilirdi. Şu an endişelenecek bir durum yok ancak kürese ısınmayı etkilememesi için artmamasına dikkat etmeliyiz” dedi. Araştırmacılara göre küresel ısınmanın en büyük sorumlusu insan kaynaklı CO2 yayılımı. CO2 okyanus ve ormanlar tarafından emilirken PFTBA için bilinen doğal bir emici yok.  

 

 

 

 

Radikal

Bu haber toplam 999 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.