1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Kaş ve Kekova'ya özel koruma
Kaş ve Kekova'ya özel koruma

Kaş ve Kekova'ya özel koruma

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi (ÖÇKB) Denizel Yönetim Planı'nın hazırlandığını bildirdi.

A+A-

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan yapılan yazılı açıklamada, söz konusu uluslararası projenin Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü koordinasyonunda yürütüldüğü belirtilerek, projeyle Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin doğal, kültürel ve sosyo-ekonomik değerlerinin (sualtı kaynakları, doğal, tarihi ve arkeolojik) ortaya konulduğu vurgulandı.

Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi'nin binden fazla denizel türü ile Doğu Akdeniz'in en zengin alanlarından biri olduğuna dikkat çekilerek, şunlar kaydedildi: "Kaş-Kekova Özel Çevre Koruma Bölgesi için hazırlanan plan, nesli tehlike altındaki türlerin ve biyolojik çeşitliliğin korunmasını, balıkçılık sahalarının verimliliğinin artmasını, kontrollü avcılık yapılmasını ve denizel alanda yapılan tüm faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlayacak. Güney MedPAN projeleri kapsamında Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü koordinasyonunda, merkezi ve yerel yönetimler işbirliğiyle WWF-Türkiye tarafından yürütülen bu uluslararası proje ile Kaş-Kekova bölgesindeki riskler ve sorunlar belirlendi ve ortak çözümler geliştirildi. Yönetim planına dahil edilen bulgularla zonlama haritası çıkarıldı. Bilimsel araştırmalarla alan yönetimi alternatiflerini ve yararlı stratejileri açıklayan bir coğrafi bilgi sistemi desteğiyle denizde mekansal planlamayı öneren yönetim hedefleri, paydaşların katılımıyla belirlendi. Dalış turizmi, tur tekneleri, yerel balıkçılık faaliyetleri gibi alan kullanımlarının belirlendiği alan çalışmaları ve yasal değerlendirmeleri tamamlandı."

Açıklamada, yönetim planlaması süreci sonunda alanın vizyonu, ideal ve uygulama hedefleri ile faaliyetlerinin tanımlandığı 5 yıllık eylem planının hazırlandığı bildirilerek, "Kaş-Kekova ÖÇKB Denizel Yönetim Planı'nın vizyonu: '2031 yılında Kaş-Kekova ÖÇKB, doğal kaynakları ve tarihi mirası ile korunan, ekolojik değerler üzerindeki ekonomik ve sosyal faaliyetlerin etkilerinin göz önüne alındığı, ilgili tarafların işbirliği ile deniz ve kıyı alanları için bütüncül bir yönetim planı takip edilerek, Akdeniz Havzası'na örnek olarak gösterilebilmelidir' şeklinde tanımlandı" ifadelerine yer verildi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1387 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.