1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Kıbrıs çıkartma fatihi Adana'da yaşayacak
Kıbrıs çıkartma fatihi Adana'da yaşayacak

Kıbrıs çıkartma fatihi Adana'da yaşayacak

Adana Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatında kullanılan tank çıkarma gemilerinden Türkiye Cumhuriyeti Gemisi TCG 314-302’yi Merkez Park’a yerleştirdi.

A+A-

Adana Büyükşehir Belediyesi, 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatında kullanılan tank çıkarma gemilerinden Türkiye Cumhuriyeti Gemisi TCG 314-302’yi Merkez Park’a yerleştirdi.

Kıbrıs Savaşı’nda kullanılan benzer gemiler arasında hurda fabrikalarına verilmeyen son gemi olarak bilinen çıkarma gemisi bakım, onarım ve ışıklandırma yapılmasının ardından ziyarete açılacak.

Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz, çocuklarımızın ve halkımızın milli bilincini üst seviyede tutmak, onları yakın tarihimizle ilgili bilgilendirmek üzere böyle bir girişimde bulunduklarını belirtti.

Zihni Aldırmaz, “Çocuklarımız çıkarma gemisi nedir, tarihimizde nerelerde, nasıl kullanılmıştır öğrensin. Bu gemi kendi tersanemizde yapılmış olması açısından da önem taşıyor. Hurda fabrikasına gitmesindense Adanalıların ve kent dışından gelen insanlarımızın ziyaret edip, bilgi alabileceği bir açık hava müzesi haline getirilmesi bize çok daha uygun geldi. Bu geminin manevi değeri çok büyük ve sergilenmesi gerekiyor” dedi.

TCG 314-302 TARİHÇE VE ÖZELLİKLER

Gemi TCG Ç-302 Sınıfı, Ç-314 numaralı tank çıkarma gemisi personel çıkarmada da kullanılmış. 1965 yılında İstanbul Haliç Tersanesinde yapıldı ve aynı yıl donanmaya katıldı. 1974 yılında Kıbrıs Barış Harekatına katılan gemi adaya tank ve personel sevkiyatında kullanıldı. Daha sonra 1987 yılında hizmetten çekilerek Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğüne devredildi.

15.02.2007 tarihinde Çatalan Belediyesi tarafından Kıyı Emniyeti ve Gemi Kurtarma İşletmeleri Genel Müdürlüğünden satın alınarak, İstanbul’dan Söndüren 5 gemisinin yedeğinde Mersin Limanı’na, oradan da kara yoluyla Çatalan Baraj Gölü’ne nakledildi ve yolcu taşımada kullanıldı.

Çatalan Belediyesi'nin kapatılması ile 16.01.2008 tarihinde Adana Büyükşehir Belediyesi’ne devredildi. Makine İkmal Daire Başkanlığınca 2012 yılında batık olduğu yerden çıkartılarak 6 adet balıkçı teknesi desteği ile eski Çatalan yolunun olduğu yere çekildi. Buradan özel vinçlerle kaldırılarak özel treylere yüklendi ve çok zorlu bir yolculuktan sonra Balcalı Şantiyesi’ne indirildi.

Daha sonra Adana Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Zihni Aldırmaz’ın talimatıyla Merkez Park’ta yaptırılan yerine taşındı.

Burada bakım ve onarımı kapalı ortamda yapılacak ve ışıklandırma ile çevre düzenleme çalışmaları tamamlanınca vatandaşların ziyaretine açılacak. Ayrıca geminin bulunduğu bölgeye bir tanıtım panosu yaptırılıyor. Bütün özellikleri ve geminin resimleri bu panoda olacak.

 

 

 

virahaber.com
 

Bu haber toplam 1327 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.