1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Kızılırmak'ta "Eskimo usulü" balık avı
Kızılırmak'ta "Eskimo usulü" balık avı

Kızılırmak'ta "Eskimo usulü" balık avı

Sivas'ta bazı vatandaşlar, soğuk havanın etkisiyle yüzeyi buz tutan Kızılırmak'ta "Eskimo usulü" balık avlayarak vakit geçiriyor.

A+A-

Türkiye'nin en uzun nehri Kızılırmak'a balık avlamaya gelen bazı vatandaşlar, buz tabakasını balta ve nacakla kırıp, "basma tor" tabir edilen ağlar ve benzeri av malzemeleriyle balık tutuyor. Kimi balık tutkunları, buz tabakasının üzerinde zıplayarak balıkların ağa takılması için çaba sarf ediyor.

Yüzeyi buz tutan ırmakta balık avlamanın keyfini çıkaran vatandaşlar, hem hoşça vakit geçiriyor hem de evine balık götürüyor. Esenyurt Mahallesi'nde yaşayan Rüştü Polat,  yaptığı açıklamada, kışın ırmağın yüzeyi buz tuttuğu zamanlarda arkadaşlarıyla balık avlamaya geldiklerini söyledi. "Eskimo usulü" balık avlamanın daha keyifli olduğunu belirten Polat, "Balta ve nacaklarla buzu kırarak yerimizi açıyoruz ve balığı bu şekilde avlıyoruz" dedi. Eve elleri boş dönmediklerini dile getiren Polat, "Buzda balık avında birkaç kişi olması lazım, biri toru basacak, 1-2 kişi buzun üstünde zıplayarak balıkların ağa gitmesini sağlayacak çünkü balık, buzun altından kolay kolay çıkmaz ama ses yapıp çıktığı zaman da bu toru kaldırmaya güç yetmez, balık dolar ve o şekilde çok balık çıkar" diye konuştu. 

a1-027.jpg

a2-025.jpg

a3-020.jpg

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2707 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.