1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. KKTC'de deniz kaplumbağaları için ‘Kurtarma Merkezi’ kuruluyor
KKTC'de deniz kaplumbağaları için ‘Kurtarma Merkezi’ kuruluyor

KKTC'de deniz kaplumbağaları için ‘Kurtarma Merkezi’ kuruluyor

'Deniz Kaplumbağaları Kurtarma Merkezi’ projesi için 18 Temmuz Cuma günü Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Bakırcı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Karaatmaca arasında işbirliği sözleşmesi imzalanacak.

A+A-

Proje kapsamında, deniz kaplumbağaları üreme kumsallarında ayrıntılı bilimsel çalışmalar yapılması, yaralı deniz kaplumbağalarının tedavi edilmesi ve doğal yaşam alanlarına geri döndürülmesi hedefleniyor.

Çevre Bakanlığı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell, ‘Deniz Kaplumbağaları Koruma Projesi’ kapsamında Dipkarpaz’a ‘Kurtarma Merkezi’ inşası için önemli bir işbirliğine imza atıyor.

‘Deniz Kaplumbağaları Kurtarma Merkezi’ projesi için 18 Temmuz Cuma günü Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanı Hamit Bakırcı ile Kuzey Kıbrıs Turkcell Genel Müdürü Aybars Karaatmaca işbirliği sözleşmesini imzalayacak.

Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı’nda saat 14.30’da yer alacak imza töreni ve basın toplantısı ile proje hakkında detaylı bilgi de verilecek.

Ronans Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde yapılacak

200 milyon yıldan bu yana nesillerini sürdürmeyi başaran dünyadaki en eski canlı türlerinden deniz kaplumbağaları için hazırlanan ‘Kurtarma Merkezi’, Erenköy - Dipkarpaz yolu üzerindeki Ronans Özel Çevre Koruma Bölgesi’ne inşa edilecek.

Kuzey Kıbrıs sahillerinin deniz kaplumbağaları açısından Akdeniz’deki en önemli yumurtlama alanı olduğu gerçeğinden hareketle Çevre ve Doğal Kaynaklar Bakanlığı tarafından hazırlanan proje, Kuzey Kıbrıs Turkcell’in sponsorluğunda yaşam bulacak.

Proje kapsamında, deniz kaplumbağaları üreme kumsallarında ayrıntılı bilimsel çalışmalar yapılması, yaralı deniz kaplumbağaların tedavi edilmesi ve doğal yaşam alanlarına geri döndürülmesi hedefleniyor.

Ayrıca, deniz kaplumbağalarının yuvalama, beslenme, kışlama ve göç yolları üzerinde araştırmalar yapılacak, bilgilendirici projeler üretilecek.

‘Kurtarma Merkezi’nin doğaya uyumlu inşa edileceği ve yavru kaplumbağa çıkışlarının tamamlanması ile birlikte merkezin inşaatın tamamlanmasının hedeflendiği açıklandı.

‘Deniz kaplumbağaları korumamız altında’

Dünyada korumaya alınan Sini Kaplumbağası (Caretta caretta) ve Yeşil Kaplumbağa (Chelonia mydas) türü için Kuzey Kıbrıs Turkcell, tüm paydaşlarıyla birlikte yıllardır önemli bir mücadele veriyor.

Kuzey Kıbrıs Turkcell, çevre koruma bilinci ile 2000 yılından bu yana deniz kaplumbağalarının Akdeniz'de en önemli yumurtlama sahillerinden olan Akdeniz, Alagadi ve Karpaz Sahilleri'nde temizlik etkinlikleri düzenleniyor.

Deniz kaplumbağalarının korunmasına yönelik bilincin artırılması için eğitim çalışmaları da yapan Kuzey Kıbrıs Turkcell, bu yönde, hem Çevre Koruma Dairesi hem de sivil toplum örgütü ve uzmanlarla işbirliği yapıyor.

Geçtiğimiz yıl “Kumdan Yaşama” etkinliğine ana sponsor olan Kuzey Kıbrıs Turkcell, Akdeniz köyünde, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte yavru kaplumbağaların denize bırakılmasına destek oldu.

Dünyadaki 7 tür deniz kaplumbağasından 2 türü Akdeniz’de yaşam mücadelesi veriyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1516 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.