1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Kruvaziyer gemilerinin Venedik'e girişi yasaklandı
Kruvaziyer gemilerinin Venedik'e girişi yasaklandı

Kruvaziyer gemilerinin Venedik'e girişi yasaklandı

Kanallarıyla ünlü Venedik’in merkezindeki San Marco Meydanı ve Giudecca Kanalı’na 40 bin tonun üzerindeki gemilerin girişini yasakladı.

A+A-

İtalya’nın kanallarıyla ünlü Venedik kentine dev yolcu gemilerinin girişi kısıtlanıyor. Bakanlar ve bölgesel temsilcilerden oluşan bir komite, Venedik’in merkezindeki San Marco Meydanı ve Giudecca Kanalı’na 40 bin tonun üzerindeki gemilerin girişini yasakladı.

Dünyanın en çok turist çeken şehirlerinden biri olan Venedik’te yolcu gemilerinin yarattığı tehlike uzun süredir tartışma konusuydu. Venedik’in ünlü San Marco Meydanı’na 300 metreye kadar yaklaşabilen devasa gemiler, hem yarattıkları görüntü kirliliği hem de zaten hassas olan su altındaki bina temellerine zarar verdikleri gerekçesiyle tepki çekiyordu. 1897’den bu yana 23 cm suya gömülen Venedik’in, dev gemilerin yarattığı dalgalanmalar yüzünden su basması riskine daha da açık hale geldiği vurgulanıyordu. Gemilerin bacasından çıkan dumanın da Ortaçağ’dan kalma binalarda hasara yol açtığı uyarısı yapılıyordu.

Ocak 2012’de Giglio adası açıklarında dev yolcu gemisi Costa Concordia’nın batarak 32 kişinin ölümüne yol açması üzerine, olası bir gemi kazasının Venedik’te büyük yıkıma yol açacağı sesleri daha da yükselmeye başlamıştı. Bir gemi kazasının Venedik’in sular altındaki temellerini “kürdan gibi kıracağı” uyarıları yapılmış, bunun üzerine hükümet geçen kasım ayında yolcu gemilerine kısıtlama getirmişti. Ancak bu kısıtlama daha sonra bir yerel mahkeme tarafından kaldırılmıştı.

Önceki gün  yapılan komite toplantısında ise, 40 bin tonun üzerindeki gemilerin San Marco Meydanı ve Giudecca Kanalı’na girmesi yasaklandı Venedik’in içinde yer aldığı Veneto Bölgesi Başkanı Luca Zaia, kararın oybirliğiyle alındığını açıkladı. 40 bin tonun üzerindeki gemilerin, halen genişletme çalışmaları süren Contorta-Sant’Angelo kanalına yönlendirilmesine karar verildi.

Çevre örgütleri ise Contorta-Sant’Angelo kanalının yaklaşık 2 yıldan önce kullanıma açılmayacağını ve 115 milyon euro’ya mal olacağını vurguluyor ve Venedik lagününe hiçbir şekilde büyük yolcu gemilerinin sokulmasını istemiyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1354 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.