1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kuraklıkla mücadele eden Sapanca Gölü'nde define talanı
Kuraklıkla mücadele eden Sapanca Gölü'nde define talanı

Kuraklıkla mücadele eden Sapanca Gölü'nde define talanı

Sapanca Gölü’nde bölgede etkili olan kuraklığın yanı sıra ve Kocaeli ile Sakarya Büyükşehir Belediyesi’nin sürekli su çekmesi nedeniyle su seviyesi iyice düşünce, tarihi yapı su yüzüne çıktı.

A+A-

Göl ortasında oluşan adacıktaki tarihi yapının define aramak için kazıldığını, burada 1 metre genişliğinde yarısı toprağa gömülü bir küpün de kırıldığını görüntülendi

Anfora parçaları ve pişmiş toprakların da yer aldığı adacığın birkaç yerinin daha kazılarak define arandığı belirlenirken, bu buluntu yardımıyla gölün oluşumuna aşırı ciddi fer tutması belirtildi.

SU GİRİŞİ AZALDI, YOSUNLAŞMA ARTTI

Sakarya ve Kocaeli’nin içme suyu havzası şekilde yararlandığı Sapanca Gölü’ne, geçen bahar mevsiminde de az yağış düştüğünden yeterli su girişi olmadı. Sakarya’nın içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşıladığı gölden, Yuvacık Barajı’ndaki suyun da bitmesi itibariyle Kocaeli Büyükşehir Belediyesi de 1 yıldan buyana su çekiyor. Kuraklık itibariyle gölü besleyen 14 dereden 10’u kurudu. Sadece Sapanca İlçesi sınırları arasında etkinlik belli eden 30 kadar su firması da gölü besleyen kaynaklardan devamlı su çektiği için Sapanca Gölü’ndeki su düzeyi bu sene ilk kere işletme kodunun altına indi. Bundan 6 ay evvela Şubat ayında yaklaşık 2 mt. bulunan su düzeyindeki dikey düşme bugün 3 metreye ulaştı. 

TARİHİ YAPI ORTAYA ÇIKTI

Su kodunun düşmesi ile geçen Şubat ayında yüzyıllar öncesinden kaldığı belirlenen taş yığını da ortaya çıktı. Düzgün kesilmiş kayalardan oluşan bu sıralı kesme taşlarının eski bir kiliseye yada bir diğer yapıya ait olabildiği öne sürüldü. Kocaeli Etnografya Müzesi eski müdürü İlksen Özbay, 7- 8 sene evvela su düzeyi yüksek yer aldığı sırada dalış yapılıp burada inceleme yapıldığını, bunun bir mekana ait olmadığının belirlendiğini söylemişti. Dalış yapılan tarihlerde buradaki su düzeyinin 4-5 mt. yukarıda olduğunu belirten Özbay yine inceleme yapılabileceğini belirtmişti. Ancak burada inceleme için ekip ve ekipman olmaması sebebiyle inceleme yapılmadı. 

DÜŞÜŞ 3 METREYE ULAŞTI, KALINTI ORTAYA ÇIKTI

Sapanca Gölü’nde aradan geçen 6 ay arasında su seviyesindeki düşme artınca, buradaki kalıntı da adacık şeklinde % ortaya çıktı. Daha evvela bu bölgede efsane şekilde anlatılan gölün altındaki cami yada kilisenin bu kalıntı yer aldığı ileri sürülürken, DHA muhabirleri dün adacığa çıktı.Özenle kesilmiş dikdörtgen şeklindeki kayaların yer aldığı alanda aşırı miktarda kırık anforalar görülürken, derhal ilerdeki yosunlaştığından yeşile dönüşmüş 1 mt. çapında, üst bölümü kırık küp dikkati çekti. Definecilerin küpü kırıp, kaya parçalarını kazıp kaldırarak buraya talan ettiği belirlendi.Tarihi kalıntıların burada eski bir yerleşim yerinin yer aldığı ihtimalini güçlendirirken, Sapanca Gölü’nün oluşumuyla ilgili araştırmalara fer tutabileceği kaydedildi.

25633218.jpg

d2111264.jpg

d2111262.jpg

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2728 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.