1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Kuzey Ege’de Türk-Yunan işbirliği
Kuzey Ege’de Türk-Yunan işbirliği

Kuzey Ege’de Türk-Yunan işbirliği

Akdeniz Kruvaziyer Birliği (MEDCRUISE) Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Stavros Hatzakos ile Yunanistan Limanlar Birliği Başkanı ve Pire Liman Başkanı Giorgios Anomeritis, İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti.

A+A-

Akdeniz Kruvaziyer Birliği (MEDCRUISE) Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Stavros Hatzakos ile Yunanistan Limanlar Birliği Başkanı ve Pire Liman Başkanı Giorgios Anomeritis, İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti. Hatzakos ve Anomeritis, İzmir ile Pire içinde kruvaziyer ve yük taşımacılığında işbirliğini arttırmak istediklerini belirtirken, İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, “İzmir’den çıkıp, Pire’ye ulaşacak kruvaziyer turları ile Kuzey Ege’yi kucaklamalıyız. Bu gemiler dostluk da taşıyacak” dedi.

Akdeniz Kruvaziyer Birliği (MEDCRUISE) Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Stavros Hatzakos ile Yunanistan Limanlar Birliği Başkanı ve Pire Liman Başkanı Giorgios Anomeritis, İzmir Ticaret Odası’nı ziyaret etti. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Meclis Başkanı Rebii Akdurak, Yönetim Kurulu üyesi Mert Pala’nın katıldığı görüşmede Pire Liman Başkanı Giorgios Anomeritis, İzmir’e 3. gelişi olduğunu belirterek, ilk defa İEF’yi de ziyaret etmekten mesut olduğunu söyledi. Anomeritis, “2 yakın liman şekilde Ege Denizi bizi birleştiriyor. Bölgedeki problemler şu anda kruvaziyerleri etkiliyor fakat kruvaziyerler her süre uzun vadede değerlendirilmesi gereken bir konudur. Yunanistan ile Türkiye içinde mühim bir köprü mevcut ve o köprünün ismi kruvaziyer” diye konuştu.

DEMİRTAŞ’A DAVET

Pire Limanı’nın 3 kısımdan oluştuğunu belirten Anomeritis, limanın yük kısmının bir Çinli kuruluş sebebi ile işletildiğini belirterek, art kalan iki bölüm kruvaziyer ve vasıta dışalım terminalinden oluştuğunu, bu iki konu hakkında İzmir ile hangi müşterek çalışmalar yapabileceklerini araştırdıklarını söyledi. 20 Mayıs 2015’de Avrupa Denizcilik Günü kapsamında Avrupa Komisyonu destekli ESPO (European Sea Ports Organisation-Avrupa Deniz Limanları Birliği) toplantısını Pire’de düzenleyeceklerini belirten Anomeritis, “Bu toplantıda Türk limanlarının yalnızca kruvaziyer ile alakalı değil bütün denizcilik konularında görüşlerini bildirmek üzere sizi de konuşmacı şekilde toplantıda izlemeyi fazla aşırı isteriz. Sektörden 200-250 benlik üst seviye katılımın olabileceği mühim bir toplantı düzenleyeceğiz. Bu etkinlikten sonra bununla birlikte 26-27 Mayıs 2015 tarihleri içinde da Posidonia 3. Deniz Turizmi Forumu ve 2. Kruvaziyer Fuarı’nı gerçekleştireceğiz” ifadelerini kullandı.

“İZMİR ÇIKIŞLI SEFERLER YAPMASI İÇİN ÇALIŞIYORUZ”

Akdeniz Kruvaziyer Birliği (MEDCRUISE) Başkanı ve Pire Limanı Genel Müdürü Stavros Hatzakos da, Pire limanı şekilde araba dışalım terminali ve kruvaziyer konusu için İzmir ile her zaman işbirliği yapmak istediklerini söyledi. Hatzakos, “Şu anda Pire Limanı’nın demiryolu bağlantısını sağlamak için demiryolu yetkilileri ile görüşüyoruz. Doğu Avrupa ve Merkez Avrupa’ya araçları taşımak için çalışıyoruz. Bu konuların hepsinde İzmir ile müşterek çalışmak istiyoruz” dedi. İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş da 2015 Mayıs’ında yapılacak bulunan ESPO toplantısı için yapılan daveti memnuniyetle kabul ettiklerini belirterek, bununla birlikte Posidonia Deniz Turizmi Forumu ve Fuarı’na Türkiye Kruvaziyer Platformu şekilde katılacaklarını söyledi. Demirtaş, “Yunanistan ile ticareti geliştirmek için Ro-ro /Ro-pax gemilerinin Pire’de dahil Kuzey Ege Limanlarına İzmir çıkışlı seferler yapması için çalışıyoruz. İzmir - Pire- Volos- Selanik - Alexandropoulos ve Midilli’yi de kapsayan bir turizm ve ticaret projesi bu” dedi.

“İSTİKRAR OLMADIĞI İÇİN BU HALDEYİZ”

Türkiye ve Yunanistan’ın yer aldığı Doğu Akdeniz’de kruvaziyer turizmde azalış olduğunu belirten Demirtaş, şöyle konuştu: “Doğu Akdeniz ve Karadeniz’de istikrar olmaması sebebiyle bu haldeyiz. Gemiler Batı Akdeniz’de kaldı. Ama o rotalar bundan sonra eskidi. Ben yeni rotalar şekilde Selanik, Volos ve Alexandropoulos’tan en az İzmir kadar umutluyum. İzmir ya da Pire çıkışlı Orta Ege ve Kuzey Ege’yi kapsayan turlar gerekli, biz her gittiğimiz fuarda bunları kruvaziyer şirketleri ile görüşüyoruz, haritalarımızı gösteriyoruz. Kruvaziyerler güneşi takip ettikçe, bizim ülkelerimizden ayrılamazlar. Yeter ki alanımızda sulh ve itimat ortamı olsun. İzmir’den çıkıp, Pire’ye ulaşacak kruvaziyer turları ile, ro-ro gemileri Kuzey Ege’yi kucaklamalıyız. Bu gemiler yalnızca yük ve yolcu değil, dostluk da taşıyacak.”

İZMİR-MİDİLLİ SEFERLERİ

İTO Meclis Başkanı Rebii Akdurak da iki memleket içinde ticaretin gelişim göstermesi için Çeşme-Sakız içinde sefer başlattıklarını, şimdi de İzmir-Midilli seferleri için çalıştıklarını söyledi. Akdurak, “Şu anda Pire limanının ücretler açısından son derece yüksek fiyatlı yer aldığı belirtiliyor. Bu konuya dikkat çekmek isterim. Denizyolu ve demiryolu istikbal için önemli. TIR nakliyecisi bundan sonra kombine atama yapmak istiyor. İzmir - Pire konusu için iri bir büyüme yaşanabilir. Pire’ye bir gecede gidilip Avrupa’ya pratik olarak geçilebilir. Bunu değerlendirmeliyiz” dedi.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1166 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.