1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Malta açıklarında 500 ölü ve 'toplu katliam' iddiası
Malta açıklarında 500 ölü ve 'toplu katliam' iddiası

Malta açıklarında 500 ölü ve 'toplu katliam' iddiası

İki görgü tanığı, Kuzey Afrika'dan Avrupa'ya gitmeye çalışan göçmenlerin teknesinin, çıkan anlaşmazlık üzerine kaçakçılar tarafından bilerek batırıldığını söyledi.

A+A-

EurActiv'e konuşan bir Uluslararası Göç Örgütü (IOM) yetkilisi, teyit edilmesi halinde olayın şu ana kadar yaşananlar arasında en kötüsü olacağını ve 'toplu katliam' teşkil edeceğini söyledi.

IOM'un İtalya'daki sözcüsü Leonard Doyle, Malta basınının aktardığı, Kuzey Afrika'dan tekneyle Avrupa'ya geçmeye çalışan göçmenlerin teknesinin kaçakçılar tarafından bilerek batırıldığı ve 500 göçmenin boğulmuş olmasından endişelenildiği haberlerini doğruladı.

Aralarında aileler ve tek başına çocukların da bulunduğu göçmenler, Mısır'daki liman şehri Dimyat'dan 6 Eylül'de yola çıktı. Doyle'un aktardığına göre teknede bulunan ve neredeyse iki gün boyunca denizde yaşam savaşı veren iki göçmenin, teknenin göçmenlerle anlaşmazlık yaşayan kaçakçılar tarafından batırıldığını anlattığını aktardı.

Doyle, göçmenlerin bazılarını Maltalı, bazılarını Yunan araçlar kurtardı. Tekneden kurtulan, tekneden kurtulduklarını söyleyen kişiyle görüştük. Bunları söylediler' dedi.

Olayın teyit edilmesi halinde bunun 'elbette ki toplu katliam' anlamına geleceğini belirten Doyle, 'Ne olduğunu bilmiyoruz, şu anda yalnızca iddialar var' dedi.

Bunun geçmişte yaşanan şiddet olaylarıyla nasıl kıyaslanabileceği sorulan Doyle, daha önce göçmenlerin denize atıldığına veya bıçaklandığına rastlandığını belirtti ve 'Bu elbette farklı bir olay, ancak daha önce duyduklarımıza paralel' dedi.

Doyle, kurtartılan iki kişinin ayrı ayrı kurtarıldığının anlaşıldığını ve birinin anlattıklarının diğerinin anlattıklarını doğruladığını söyledi.

Kurtarılan iki kişiden birinin yedi kişiyle birlikte bir cankurtaran sandalında bulunduğu, bunlardan denizde kaybolan beşinin bir Yunan ticaret gemisi tarafından kurtarıldığı bildirildi.

Doyle, 'Bu, şu ana kadar gördüğümüz en vahim olaya benziyor. Kesinlikle bu yıl yaşananların en kötüsü olduğu görülüyor. Eğer doğrulanırsa, elbette doğruysa, çok, çok ciddi bir durum var' dedi.

AB'nin Akdeniz'deki göçmen sorununa verdiği karşılığın yeterli olup olmadığı sorusunu yanıtlayan Doyle, yalnızca ölümlerin arttığını söyleyebileceğini belirtti:

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1099 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.