1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Mars'taki suyun neden donmadığı anlaşıldı
Mars'taki suyun neden donmadığı anlaşıldı

Mars'taki suyun neden donmadığı anlaşıldı

Mars'taki su magnezyum perklorat, magnezyum klorat ve sodyum perklorat tuzlarını içeriyor. Bu tuzlar, karlı havalarda yollardaki buzlanmayı gidermek için de kullanılıyor.

A+A-

Amerikan Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi'nin (NASA) Mars'ta sıvı halde su bulunduğunu açıklamasının ardından gündeme gelen "suyun nasıl sıvı halde olduğu" şeklindeki sorular yanıt buldu.

Mars'ta donmuş halde su bulunduğu uzun zamandır biliniyordu, NASA'nın hafta başında kızıl gezegende sıvı halde su bulunduğunu açıklaması tarihin en önemli keşiflerinden biri olarak nitelendi. Bu keşifle birlikte bilim insanlarının aklına ilk gelen soru ise ortalama sıcaklığın eksi 22 derece olduğu Mars'ta suyun nasıl sıvı halde bulunduğuydu.

Sıcaklık eksi 22'nin üzerine çıkınca su akıyor

Georgia Teknoloji Enstitüsü'nden Lujendra Ojha ve ekibi, bu sorunun yanıtının Mars'taki suyun içinde bulunan bazı kimyasal maddeler olduğunu düşünüyor. Ojha'ya göre Mars'taki su magnezyum perklorat, magnezyum klorat ve sodyum perklorat tuzlarını içeriyor. Bu tuzlar, karlı havalarda yollardaki buzlanmayı gidermek için de kullanılıyor.

NASA, Mars'taki donmuş suyun, hava sıcaklığının eksi 22'nin üzerine çıktığı "sıcak" mevsimde akışkan hale geldiğini tespit etmişti.

virahaber.com

Bu haber toplam 1182 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.