1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Mavi bayraklı plaj sayısı 397'ye yükseldi
Mavi bayraklı plaj sayısı 397'ye yükseldi

Mavi bayraklı plaj sayısı 397'ye yükseldi

İlk olarak 1994 yılında 12 plaj ve 9 marinanın mavi bayrak aldığı Türkiye'de plajların aldığı mavi bayrak sayısı, her geçen yıl arttı. Bu yıl mavi bayraklı plaj sayısı, bu yıl 397'ye ulaştı.

A+A-

Türkiye'de, son 10 yılda uluslararası çevre ödülü mavi bayrak almaya hak kazanan plaj sayısı ikiye katlanarak, 397'ye ulaştı. 'Mavi Bayrak Programı'nın Türkiye'de de başlatılabilmesi amacıyla 1993 yılında kurulan Türkiye Çevre Eğitim Vakfı (TÜRÇEV) verilerinden derlenen bilgilere göre, mavi bayrak, plajlar için özünde temiz deniz suyu, sonrasında da çevre eğitimi ve bilgilendirmeye önem veren, gerekli donanıma sahip iyi çevre yönetimini temsil ediyor.

Marinalar için mavi bayrak kriterleri, deniz suyu analizlerinin istenmemesi dışında, benzerlik gösteriyor.

İlk olarak 1994 yılında 12 plaj ve 9 marinanın mavi bayrak aldığı Türkiye'de plajların aldığı mavi bayrak sayısı, her geçen yıl arttı.

2004 yılında 151'e ulaşan mavi bayraklı plaj sayısı, bu yıl 397'ye ulaştı. Böylece mavi bayraklı plaj sayısını 10 yılda ikiye katlayan Türkiye, "Mavi Bayrak Programı"nı uygulayan Uluslararası Çevre Eğitim Vakfı (EFF) üyesi 70 ülke arasında da 573 mavi bayraklı plajı bulunan İspanya ve 407 mavi bayraklı plaja sahip Yunanistan'ın ardından 3. sırada yer aldı.

İstanbul'da mavi bayraklı plajlar Şile'de

Türkiye'de mavi bayrak almaya hak kazanan plajların en çok bulunduğu il ise Antalya.Turizmin lokomotif kenti Antalya'da, 197 plajla, ülke genelindeki mavi bayraklı plajların yaklaşık yarısına sahip konumda.

Antalya'yı, 89 plajla Muğla, 43 plajla İzmir, 25 plajla Aydın, 18 plajla Balıkesir, 9 plajla Mersin, 6 plajla Çanakkale izliyor.

İstanbul'da tamamı Şile'de olmak üzere 3, Kocaeli ve Tekirdağ'da 2'şer, Edirne, Düzce ve Ordu'da birer plajda mavi bayrak sallanıyor.

Mavi bayraklı marinalarda 7. sıradayız

Türkiye, mavi bayraklı 22 marinayla ise 70 ülke arasında 7. sırada bulunuyor.

Muğla, 7 mavi bayraklı marina ile birinci sırada yer alırken, Antalya'da 6, İstanbul'da 3, İzmir ve Aydın'da ikişer, Balıkesir ve Yalova'da birer mavi bayraklı marina bulunuyor.

İspanya 108, Almanya 103, Hollanda 101 marinayla, en çok mavi bayraklı marinaya sahip ilk 3 ülke olarak sıralanıyor.Türkiye'de, ayrıca 12 mavi bayraklı yat bulunuyor.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1174 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.