1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Mayaların sırrı Mavi Çukur'da gizli
Mayaların sırrı Mavi Çukur'da gizli

Mayaların sırrı Mavi Çukur'da gizli

Belize yakınlarındaki Büyük Mavi Çukur'da yapılan araştırmalar, Mayaların nasıl yok olduğuna dair önemli kanıtlar ortaya koydu.

A+A-

Orta Amerika’da bulunan Belize yakınlarındaki bu Büyük Mavi Çukur sayesinde, Mayaların yok oluşuyla ilgili önemli bir buluntu elde edildi. Yapılan araştırmaya göre Mayaların yok olma sebebi ağır bir kuraklık değil, hafif çapta bir kuraklıktı. Rice Üniversitesi ve Louisiana Devlet Üniversitesi’nden bilim insanlarının yaptığı araştırma sonucunda Mayaların kıtlık ve değişen iklim sonucu yok olmaya başladığı, bu yüzden de medeniyetlerini terk edip yeni yaşam alanları aramaya başladıkları ortaya çıktı.

The Guardian’da yer alan habere göre bu tespit, Belize’deki Büyük Mavi Çukur’da yapılan araştırmalar sayesinde ortaya çıktı. Bilim insanları, her yıl binlerce su altı tutkununu kendine çeken Belize kıyılarındaki 305 metre derinliğe sahip olan “Mavi Delik”te araştırmalar yaptılar. Zira çukurun bölgede yaklaşık 3 bin yıl önce, Maya medeniyetinin sonunu getiren kuraklık döneminde oluştuğu düşünülüyordu. “Mavi Delik”te yapılan kimyasal analizler, çukurun gerçekten denizin çekildiği bir dönemde oluştuğunu gösterdi.

M.Ö 2000 ile M.Ö 950 yılları arasında var olan Maya medeniyetinin ağır bir kuraklık nedeniyle sona erdiği düşünülüyordu. Tarım ve astronomide hayli gelişmiş olan Mayalar, milattan önce 1000 yılı civarında aniden kentlerini terk ederek bugün Guatemala, El Salvador ve Honduras’ı kaplayan alana çekilmişlerdi. Ancak son araştırmalar ışığında Maya medeniyetini sanıldığı gibi ağır değil, sadece hafif bir kuraklığın yok ettiği ortaya çıktı. Yapılan araştırmalar, kuraklığın yağış oranının sadece yüzde 25 ila 40 arasında düşmesi nedeniyle oluştuğunu ortaya koydu. Araştırmacılar Maya medeniyeti döneminde bölgedeki ova, nehir sistemleri ile buharlaşma oranlarını ölçtü.

Sonuç olarak medeniyetin yok oluşunun nedeni Mayalıların yaşadığı Yucatan bölgesindeki ovaların nehir sisteminden yoksun oluşuna ve buharlaşma oranının fazla oluşuna bağlandı. Buharlaşma nedeniyle de tatlı su kaynaklarının kuruduğu açıklandı. Scientific Reports dergisinde bir süre önce yayımlanan araştırma, yağıştaki bu azalmanın bölgedeki su kaynaklarını tüketmeye yettiğini ortaya koydu. Su kaynaklarının tükenmesi sonucu oluşan krizin de ise kıtlığa, isyanlara ve sonunda savaşlara sebep olduğu belirtiliyor.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2086 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.