1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. Mearsk Kuzey buz denizini kullanmaya başladı
Mearsk Kuzey buz denizini kullanmaya başladı

Mearsk Kuzey buz denizini kullanmaya başladı

Mısır Hükümeti'nin 22 Nisan’da Ro-Ro anlaşmasını yenilemeyeceğini açıklamasınının ardından yeni hat ve güzergah üzerinde çalışmalar sürüyor. Mearsk Line, nakliyeci ve ihracatçılara Ro-Ro yüklerini konteynerle taşıma imkanı sunuyor.

A+A-

Danimarkalı taşımacılık şirketindekonuyla ilgili yapılan yazılı açıklama şöyle:

"Son üç yıldır Mersin ve İskenderun limanlarından kalkan Ro-Ro gemilerinin Mısır’a, Mısır üzerinden de karayoluyla Kızıldeniz’e, buradan Ro-Ro ile Suudi Arabistan’a TIR’ları taşıması Mısır ile 22 Nisan 2012 tarihinde imzalanan 3 yıllık anlaşma ile yapılıyordu. Ancak Türk araçlarının Körfeze yönelik taşımalarda Mısır’ı transit geçmelerine imkan veren bu anlaşmanın yenilenmeyeceği açıklandı.

Tır nakliyesi olarak baktığımızda bu hatta alternatif olarak en mantıklısı Ro-Ro ile Süveyş kanalını geçmek gibi görünüyor. Ancak buda nakliyeciye büyük bir maliyet getirecektir. Çünkügemi başına fiyatın 3 katına çıkacağından bahsediliyor. Diğer alternatifler ise İran – Irak veya Hazar üzerinden Basra Körfezi’ne ulaşmak ki bunun da hem güvenlik, hem transit süre, hemde maliyet sebebiyle tercih edilmesi zor görünüyor.

Ro-Ro hariç diğer deniz yolu taşıma alternatiflerine baktığımızda ise konteyner taşımacılığı bu konuda en iyi alternatifi oluşturuyor. Şu anda Türkiye’den Suudi Arabistan ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne doğrudan servisler mevcut. Her hafta aynı günlerde kalkan hatlar var. Hatta bunlardan birisini biz sağlıyoruz. Maliyet açısından da Ro-Ro’ya göre hem ucuz, hemde son günlerde karbon salınımını azaltma yönünde alınan uygulamalar çerçevesinde daha çevreci bir taşıma şekli. Yaş sebze ve meyve taşımaları içinde transit süreye baktığımızda en uygun taşıma şekli olduğunu söyleyebiliriz. Sınır geçişlerini ve burada yaşanan sorunları bu şekilde rahatlıkla aşmış oluyorlar.

Maersk Line olarak bizim İstanbul, İzmit Körfezi Evyap, İzmir Aliağa, Mersin ve İskenderun’dan haftalık sabit gün garantili Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri ve Hindistan’a doğrudan servisimiz mevcut.  Mesela İskenderun limanından Cidde’ye sadece 5 günde gidiyoruz. Her çarşamba günü gelen gemilerimiz İskenderun’dan kalktıktan sonra direkt Süveyş’i geçip Cidde’ye varıyor.Bu gemiler 5500-6000 teu kapasiteli. Yani 40dc’lik 2000-2250 konteyneri rahatlıkla taşıyabilmektedir.Tabii tonaj da önemli. Ağır tonaj yüklemelerde bu adet daha da düşebilir.Haftalık olarak değişmekle birlikte gemi başı ortalama 19 bin ton civarında bir taşımamız mevcut. RoRo hattı kapanırsa talebe bağlı olarak, yani yüklemelerde artış olması durumunda gemi kapasitelerini yeniden gözden geçirebiliriz.

Bir yükün deniz konteyner taşımacılığı ile gideceği nihai noktaya ulaşma süresi Ro-Ro'dan daha kısa oluyor. Mesela biz Mersin veya İskenderun’dan Cidde limanına 5 günde varıyoruz. Ayrıca teslim yeri ve tonaj gibi parametreler göz önüne alınırsa konteyner taşımasının daha hesaplı olduğunu da söyleyebiliriz.

Anlaşmanın devam etmemesi durumuna karşılık ihracatçılarımıza ziyaretler düzenliyor ve servislerimizi tanıtıyoruz.Konteyner taşımasını hiç denememiş ihracatçılarımız doğal olarak tereddüt ediyorlar.  Ancak birkaç deneme yüklemesinden sonra yüklemelerinin bir bölümünü deniz konteyner nakliyesine çeviren müşterilerimiz var. Eğer soruna alternatif bulunmazsa konteyner tek mantıklı çözüm olarak görünüyor."

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 3021 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.