1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Mesudiye Zırhlısı'na anı dalışı
Mesudiye Zırhlısı'na anı dalışı

Mesudiye Zırhlısı'na anı dalışı

Su altı sporları milli sporcusu Derya Can öncülüğündeki 11 kişilik dalgıç ekibi, 13 Aralık 1914'te bir İngiliz denizaltısı tarafından Çanakkale Boğazı'nda batırılan Mesudiye Zırhlısı'na anı dalışı yaptı.

A+A-

Mesudiye Zırhlısı'nda şehit düşen 35 denizci için İÇDAŞ firması sponsorluğunda olaydan 100 yıl sonra anı dalışı düzenlendi.

Çanakkale Boğazı'nda, Kepez beldesi önlerindeki Sarısığlar mevkisine dalış yapan ve su altına anı plaketi bırakan ekip daha sonra denizin yüzeyinde Türk bayrağı açarak şehitleri andı.

Can, dalış sonrası gazetecilere yaptığı açıklamada, bu etkinliğin kendisi için çok büyük bir anlamı bulunduğunu bildirdi.

Şehitleri 100 yıl sonra andıkları için gururlu olduğunu anlatan Can, "Çok sayıda dünya rekorum var ama 7 metre derinlikte gerçekleştirdiğimiz bu dalış daha anlamlıydı. Çünkü 100 yıl sonra şehitlerimizi anmış ve onlar için anı plaketi bırakmış olduk. Hepsinin ruhları şad olsun" dedi.

Mesudiye şehitlerinden Çarkçı Yüzbaşı Ziya Ömer Efendi'nin torunu Nihat Topuz ise bu olayın asla unutulmaması ve unutturulmaması gerektiğini söyledi.

Bu arada, su altı görüntü yönetmeni ve dalgıç Bengiz Özdereli tarafından çekilen dalış görüntüleri, basın kuruluşlarına dağıtıldı.

Mesudiye Zırhlısı

Osmanlı Donanması bünyesinde, 1887-1888 Osmanlı-Rus, 1897 Osmanlı-Yunan ile 1912-1913 Balkan Savaşları'nda başarılarla görev yapan, Çanakkale Deniz Savaşları'nda da Çanakkale Boğazı'na girmek isteyen yabancı gemilere karşı sabit batarya olarak kullanılan Mesudiye Zırhlısı, 13 Aralık 1914'te İngiliz B-11 Denizaltısı'ndan atılan torpidoyla batırılmıştı.

Sarısığlar mevkisinde batırılan Mesudiye Zırhlısı'nın 598 kişilik mürettebatından 10 subay ve 25 er şehit olmuştu.

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1298 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.