1. HABERLER

  2. DENİZ TİCARETİ

  3. METİN KALKAVAN

  4. Metin Kalkavan: Kapasitemizin altında yakıt satıyoruz
Metin Kalkavan: Kapasitemizin altında yakıt satıyoruz

Metin Kalkavan: Kapasitemizin altında yakıt satıyoruz

İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan “Bulunduğumuz coğrafyaya göre kapasitemizin oldukça altında yakıt satıyoruz. Daha fazla yakıt elleçlememiz gerekiyor” dedi.

A+A-

Gemi Yakıt İkmalcileri Derneği’nin organize ettiği 7. Uluslararası İstanbul Bunker Konferansı’nın açılış konulması gerçekleştiren İMEAK Deniz Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Metin Kalkavan, Türkiye ekonomisi, denizcilikte yaşanan son gelişmeler, göçmen facialarına değindi.

Türkiye’nin bulunduğu coğrafyaya göre kapasitesinin oldukça altında yakıt ve bunker ürünü sattığını belirten Kalkavan “Deniz Ticaret Odası dünyada tek. Tüm denizcilik firmalarının üye olmak zorunda olduğu bir organizasyon.  Sivil toplum örgütü değil kamu kurumuyuz. Devletle de çok iyi çalışmalarımız var. Ülke adına ‘neleri daha iyi yapabiliriz’ düşüncesiyle çalışıyoruz. Türk denizciliği belli alanlarda umduğumuzdan daha iyi. Ama belli alanlarda eksikliklerimiz var, hedeflerimizi yakalayamadık. Bunker de eksikliklerimizden bir tanesi. Bu alanda çok uğraşıyoruz. Kapasitemizin oldukça altında yakıt elleçliyoruz. Daha fazlasını elleçlememiz lazım. Çeşitli sebepler; bizlerin ve kuralların eksiklikleri. Özellikle Boğazlar ve limanlar için daha fazla çalışmamız lazım. Yakıt ikmalcilerin daha fazla inanması lazım. Son altı ayda yakıt fiyatlarında önemli dalgalanmalar yaşadık. Bu dalgalanma bize çok yarayan bir şey değil. Denizcilik olarak ülkemizin geleceği çok parlak. Bakıldığında  çok kolay bir coğrafyada yaşamıyoruz. Etrafımızda sorun olmayan ülke neredeyse yok. Tüm bu süreçlerin yaşamasındaki tek neden petrol.

“Tamir bakımda bölgenin tek hakimi olacağız”

Türkiye ekonomisi ve gemi inşa sektöründeki son gelişmeler hakkında değerlendirmede bulunan Kalkavan “Türkiye bu bakımdan çok önemli bir konumda. Birçok sıkıntılarla büyümeye çalışıyoruz. Türkiye ekonomisi, büyüme hızıyla son yıllarda çok farklı bir noktaya geldi. Makro açıdan AB kriterlerinden çok daha ilerideyiz. Ekonomik kriterleri karşıladığımız halde bekleme odasındayız. Sadece ekonomik anlamda değil sosyal açıdan gelişmemiz devam ediyor. Son iki yılda yaşadıklarımız kolay olaylar değil. Önümüzdeki dört yıl seçimsiz geçecek. Sıçrama zamanı olarak görüyoruz. Bu açıdan istikrar çok önemli. Denizcilikte de çok önemli atılımlar yapıldı. Filomuz gençleşmeye başladı. Uluslararası anlamda önemli oyunculara sahibiz. Tersanecilikte farklı bir noktadayız. Özellikle tamir ve bakımda bölgenin tek hakimi olacağız. Giderek büyüyen bir sektörümüz var. Çok iyi geliyor. Çin’den bile rekabetçiyiz. Biz gemi inşada Çin’den daha iyiyiz. Denizciliğin her alanında giderek büyüyoruz. Krizden çok çektik ve etkileri devam ediyor. Bu sene özellikle dökme ve kuruyük  için çok zor geçecek.” şeklinde konuştu.

“Göçmen faciaları hepimizin sorunu”

Göçmen facialarıyla ilgili dünya ülkelerinin kayıtsız kaldığını belirten Kalkavan, konuşmasının devamında  “ Dünyada önemli göç hareketleri yaşanıyor. Özellikle Akdeniz ve Batı Afrika kıyılarından kötü haberler alıyoruz. Sonuçta denizciliği ilgilendiren bir olay. Hayretler içerisindeyiz; Dünya bu kadar duyarsız olabilir mi? Bu insanlar sadece yaşamak istiyorlar. Yaşama hakkı da tanıyoruz. Ülke  olarak bunun dışındayız. Ülkemizde 2 buçuk milyon yaşamak isteyen göçmen var. Dünya liderlerinin bunu düşünmesi lazım. Aynı dünyada yaşıyorsak bu hepimizin sorunu. Biz bu sorunun bedelini ödüyoruz, herkesi de bedel ödemeye davet ediyoruz. Herkes yaşamayı hakkediyor. Herkesin yaşaması için yiyecek ve enerji var.” ifadelerine yer verdi.

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1343 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.