1. HABERLER

  2. ÇEVRE

  3. Muğla koyları 'Karantina' altına alınsın
Muğla koyları 'Karantina' altına alınsın

Muğla koyları 'Karantina' altına alınsın

CHP Muğla İl Çevre Komisyonu'nun 10 aylık çalışma sonucu hazırladığı raporda, çevre sorunlarının yaşandığı koyların koruma amacıyla karantina altına alınması önerildi.

A+A-

CHP Muğla İl Çevre Komisyonu'nun 10 aylık çalışma sonucu hazırladığı raporda, çevre sorunlarının yaşandığı koyların koruma amacıyla karantina altına alınması önerildi.

CHP Muğla İl Çevre Komisyonu üyeleri, Muğla İl Başkanlığı Toplantı Salonu'nda düzenlenen toplantı ile 10 aylık çevre sorunu raporunu açıkladı. CHP İl Çevre Komisyonu Başkanı Reşat Uygun, "Belediyelere Çevre Kanunu ve bu kanuna göre çıkarılmış 10 ayrı yönetmelikle özellikle atıklarla ilgili görev ve sorumluluk verilmiştir. İnceleme yapılan 16 belediye içinde ÖÇK'nın yapıp işletilmesi için Datça Belediyesi'ne devrettiği düzenli çöp depo alanı ile Marmaris, Armutalan, İçmeler belediyelerinin oluşturduğu MARİÇ-BELBİR'in işlettiği düzenli çöp depo alanı mevcuttur. Kaynakta atık ayırma işlemleri yeterince yapılmadığı için de bu alanlar hızla dolmakta olup, çöpün depolanması için yeni araziler gerekecektir. Diğer belediyeler vahşi çöp depolama yapmaktadır. Özellikle Bodrum Yarımadası'nın katı atık sorunu had safhadadır. Yarımadanın bu sorununun çözümü için acil durum ilan edilerek, çözüm çalışmalarının bir an önce başlatılması gerekmektedir. Önerimiz, Mumcular'da tahsisi yapılan alanda hemen çalışma başlatılarak Torba ve Turgutreis çöplükleri kapatılmalı ve bir an önce rehabilite çalışmalarına başlanmalıdır. Bu arada Muğla Belediyesi'nin de içinde bulunduğu Düzenli Depo Yapma ve İşletme Birliği olarak yürütülen çalışmalar da mevcuttur. İhale sürecinde olduğu tespit edilmiştir. Ambalaj atıklarının kaynağında ayrılması çalışmaları yeterli olmasa da 10 belediye tarafından yürütülmektedir. Arıtma tesisleri işletme eksikliklerine rağmen 14 belediyede faal durumdadır. Arıtma tesisi olmadan kanalizasyon bağlantıları yapılmış Turgutreis ve Yatağan belediyelerinden Yatağan Belediyesi arıtma tesisi ihalesi yapılmış, inşaat halindedir. Bir belediye (Gündoğan/Bodrum) kısmi bağlantılarla paket arıtma yöntemi ile şehir arıtması yapmaya çalışmaktadır. Arıtma tesislerinin yükünü arttıran bitkisel atık yağların konutlardan ve işyerlerinden toplanması çalışmaları Muğla Belediyesi dışında yapılmamaktadır" dedi.

"KOYLARIN DURUMU VAHİM"

10 aylık çalışma süresi içerisinde Türkiye'nin bin 124 kilometre ile en uzun sahil şeridi olan kıyılarda bulunan koy ve körfezlerde çalışma yaptıklarını belirten Uygun, denizlerin kirlendiğini, güzelliği ortaya koyan doğanın da plansız, çarpık yapılaşma sonucunda yok edildiğine tanık olduklarını söyledi. Doğanın geleceğe devretmek için alınan bir emanet olduğunu belirten Uygun, sözlerini şöyle sürdürdü :

"Komisyon olarak görev yaptığımız 10 aylık süre içinde yaptığımız incelemelerde en uzun kıyı şeridine sahip olan Muğla'mızın denizleri büyük bir tehdit altındadır. Ne yazık ki, gördüğümüz manzara denizlerin saflığını, doğanın güzelliğini ortadan kaldırmıştır. Gemilerden bırakılan balast suları, denetimsiz balık çiftlikleri, özellikle Güllük Körfezi'ne ulaşan Sarı Çay etrafındaki karasal faaliyetler, lagün etrafındaki balık yemi ve balık işleme tesisleri, balık ağı yıkama tesislerinden bırakılan atık sular ile kontrol edilemeyen kötü kokuların önüne geçilememektedir. Aktif olarak kullanılan Güllük Limanı'na gelen gemilerden kaynaklı balast sularının durumu ise çok daha vahimdir. Balast sularından kaynaklı işgalci tür denilen zararlı sucul organizmalar yaygın olarak görülmektedir. Bu yaz sezonunda körfezde görülen plankton patlamasına da dikkat çekmek isteriz. Bu konuda İstanbul Üniversitesi Su Ürünleri Fakültesi'nin TÜBİTAK ile yaptığı ve iki yıl süren çalışmaların sunulduğu "Güllük Körfezi Bakteriyolojisi" konulu çalıştay notlarına bakmak durumun vehametini gözler önüne sermek için yeterli olacaktır. Milas-Güllük etrafındaki bu faaliyetle bir an önce acil olarak denetim altına alınmalıdır. Hatta Güllük havzası karantina altına alınmalıdır. Marinaların deniz ekosistemi üzerindeki olumsuz etkilerinin, işletilmesindeki denetimsizliklerin, teknelerden kaynaklı sintine sularının denize bırakılmasının önüne geçilmelidir" diye konuştu.

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1198 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.