1. HABERLER

  2. GEMİ & YAT İNŞA

  3. "Nene Hatun" Lütfi Elvan’ın katılımıyla denize indirildi
"Nene Hatun" Lütfi Elvan’ın katılımıyla denize indirildi

"Nene Hatun" Lütfi Elvan’ın katılımıyla denize indirildi

Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için Sefine Tersanesi'nde inşa edilen acil durum müdahale gemisi "Nene Hatun" UDH Bakanı Lütfi Elvan’ın katılımıyla Sefine Tersanesi'nde bugün denize indirildi.

A+A-

Boyu 87,80 metre, genişliği 19,50 metre, yüksekliği 8,70 metre olan, bin 800 ton çelik ağırlığına sahip geminin kurdele kesilerek suya indirilmesiyle sona eren törene, Yalova Valisi Selim Cebiroğlu, AK Parti Yalova Milletvekili Temel Coşkun, Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, daire müdürleri, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşlarının temsilcileriyle vatandaşlar katıldı.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Yalova'da inşa edilen Nene Hatun adlı "acil durum müdahale gemisi"nin proje bedelinin 31 milyon 140 bin avro olduğunu belirterek, bu deniz aracının daha önce yaptırdıkları projelerle Türk tersanelerine can suyu kattığını söyledi.

Elvan, geminin suya indirilmesi dolayısıyla Altınova ilçesindeki Sefine Tersanesi'nde düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Türkiye'nin üç tarafının denizlerle çevrili olduğunu hatırlattı.

Kıyı şeridi uzunluğu 8 bin 400 kilometreden fazla olan Türkiye'de, uluslararası taşımacılık faaliyetlerinin büyük bölümünün denizlerde yapıldığını anlatan Elvan, bunun doğal bir avantaj olduğunu vurguladı.

Bakanlığının son yıllarda önemli çalışmalara imza attığını dile getiren Elvan, şöyle devam etti:

"Bakanlık olarak 2002 yılından sonra yaptığımız yatırımlarla karayolu, havayolu, hava meydanları, limanlar, marinalar ve tersanelerle çağı yakalama seviyesine ulaştık. Acil durum müdahale gemimizin inşa edildiği Yalova bölgesinde, 3 bin dönüm alanda 47 tersanemiz mevcut. Bunlardan 31'i tesis faaliyetlerini sürdürürken 16 tesisin ise yatırımı devam ediyor. 2008 yılı krizinden sonra yeniden toparlanmaya başlayan gemi inşa sektörü kapsamında bugün bu bölgede 9 bin 200 kişi çalışıyor. Bu sayı, yan sanayi ile 15 bin kişiyi buluyor. Yani 15 bin kişi evine aş, ekmek götürüyor."

“TERSANERİMİZE CAN SUYU”

Elvan, Nene Hatun adı verilen geminin, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğü için inşa edildiği bilgisini verdi.Geminin özelliklerine değinen Elvan, şunları kaydetti:

"Bu acil durum müdahale gemisi, 31 milyon 140 bin avroluk proje bedeliyle bakanlığımız tarafından daha evvel yaptırılan projelerle tersanelerimize can suyu katmıştır. Yine yanımızda bulunan Özata Tersanesi'nde yapımı devam eden çok maksatlı, hızlı iki tahlisiye botu, 4 milyon 864 bin avro bedelle gemi inşa sanayisine ekonomik bir katkı sağlıyor. Bakanlık olarak bölgedeki yatırımlarımızdan söz edersek, İzmit Gemi Trafik Hizmetleri Sistemi, Kıyı Emniyeti Genel Müdürlüğüne devredildi ve 15 Mayıs 2015'te işletmeye açıyoruz. Ayrıca İzmir Gemi Trafik Hizmetleri ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'ni de içine alan Gemi Trafik Hizmetleri de 2015 yılı içinde işletmeye alınacak. Seyir, can ve mal emniyetinin artırılması noktasında da önlemlerimizi alıyoruz. İşte bu törenimize konu olan gemi de bu görevin bir parçası. Her türlü hava şartında görev yapabilecek niteliklere sahip, gemi kazalarına, deniz kirliliği ve yangınlara karşı operasyonel gücümüzü artıracak olan acil durum müdahale gemisinin yapımı tamamlandı ve denize indiriyoruz."

Lütfi Elvan, söz konusu geminin marifetlerinin saymakla bitmeyeceğine dikkati çekti.Gemi kurtarma, çeki, yangın söndürme, kazazede barındırma, helikopter hizmetleri, açık deniz kontrol ve komuta gibi işlevlerinin yanı sıra deniz kirliliği analizi yapabildiğini, deniz kirliliğine müdahale edebildiğini aktaran Elvan, "Bu gemiyle hem denizlerimizi daha güvenli hale getiriyoruz hem de çevreye yönelik tehditlere karşı tedbir almış oluyoruz. Çünkü denizyoluyla yapılan ticareti desteklemek kadar artan trafikten doğan risklere karşı da önlem almak gerekiyor. İşte Nene Hatun gemisi bize bu konuda destek olacak" ifadesini kullandı.

Elvan, gemiye, yurt savunmasında kahramanca mücadele ederek adını tarihe altın harflerle yazdıran Nene Hatun'un adının verilmesinden ayrı bir mutluluk duyduklarını sözlerine ekledi.

“TERSANECİLERİMİZ BİZE GÜÇ VERİYOR”

Yalova ekonomisinin gelişiminde gemi inşa ve tersanelerin önemli payı olduğunu belirten AKP Yalova Milletvekili Temel Coşkun “Biz yatırımcılarımızı seviyoruz. Bu ülkede kim bir taşı taş üstüne koyarsa ona minnet borcumuz var. Tüm tersanecilerimize, Yalova ve ülkemize yaptıkları katkılardan dolayı teşekkür ediyorum. Büyüyen Yalova’da tersanelerimiz bize güç veriyor. Kriz en fazla gemi inşayı etkiledi ama tersanecilerimiz yılmadan çalışmalarına devam ediyorlar.” şeklinde konuştu.

9999-001.jpg

Konuşmasına, UDH Bakanı Lütfi Elvan’a, GİSBİR üyesi Sefine Tersanesi’nin inşa ettiği “NENE HATUN” Acil Durum Müdahale Gemisi’nin denize indirme törenine katılımları için teşekkür ederek başlayan GİSBİR Başkanı Murat Kıran “Öncelikle ülkemiz ve bölgemizde son derece sıkıntılı stratejik ve politik olayların yaşandığı ve kanaatimce tarihi bir süreçten geçtiğimiz bir dönemde,  bu mutlu günümüzde bizlere değerli vaktinizi ayırdığınız, katılımınızla bizleri onurlandırdığınız ve kendimizi ifade etme fırsatı verdiğiniz için sektörüm adına şükranlarımı sunarım. Bu özel günü bizlere yaşatan Sefine Tersanemizin tüm yönetici ve çalışanlarına, fedakar işçi kardeşlerime Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR) Yönetim Kurulu ve sektörümüz adına şükranlarımı sunarım.” dedi.

“REVİZYON İMAR PLANLARI İÇİN DESTEĞİNİZİ BEKLİYORUZ”

Türk gemi inşa sektörüyle ilgili önemli hususlara değinen Murat Kıran “Sayın Bakanım, ilk olarak değinmek istediğim konu, tersane tekne imal ve çekek yerleri yönetmeliği kapsamındaki kısmi işletme/işletme izinleri konusudur. 2008 yılında yürürlüğe girmiş olan tersane, tekne imal ve çekek yerleri yönetmeliği çerçevesinde tesislerimize kısmı işletme/işletme izni belgeleri Genel Müdürlüğümüz koordinesinde düzenlenmektedir. Önemli bir bölümü kısmi işletme izni almış olan ve 10 Ağustos 2015 itibarı ile de işletme izni alması halen yürürlükteki yönetmeliğin gereği olan tersanelerimizin revizyon imar planlarının önümüzdeki bir yıllık dönem içerisinde onaylanması hayati öneme haizdir.Yaklaşık 3 yıldır mücadele verdiğimiz bu konuda desteklerinizi bekliyoruz.” şeklinde konuştu.

“GERÇEKÇİ VERİLERİ PAYDAŞLARIMIZA SUNACAĞIZ”

GİSBİR’in ulusal ve uluslararası platformlarda türk gemi inşa sanayinin sözcüsü olarak kabul görmekte olup bu kapsamda sektörün en gerçekçi verilerini paydaşlara sunduklarını belirten Kıran konuşmasının devamında “Bir diğer önemli konu gemi inşa sektörünün ülke ekonomisine sağladığı katma değerin sağlıklı analizinin yapılabilmesine imkân sağlayacak, bilgi kirliliğini önleyecek gerçekçi ve sağlıklı verilerin toplanabilmesi konusudur. Gemi inşanın gerek ülkemizde ve gerekse dünyada ülkelerin ekonomisi ve savunmasına katkısı ile stratejik bir sektör oluşu nedeniyle önem arz etmektedir. Başkanı bulunduğum Türkiye Gemi İnşa Sanayicileri Birliği (GİSBİR),  ulusal ve uluslararası platformlarda türk gemi inşa sanayinin sözcüsü olarak kabul görmekte olup bu kapsamda önde gelen yurtdışı yayınlara katkı sağlamak da dâhil olmak üzere sektörün en gerçekçi verilerini paydaşlarımızın istifadesine sunmaktayız. Bu konuda Genel Müdürlüğümüzle koordineli çalışmak üzere düzenlenen protokolü biz imzaladık ve makamlarınıza sunduk. Hayata geçirilmesi, sektörün gerçek resmini görebilmek ve değerlendirebilmek açısından son derece önemlidir.” İfadelerini kullandı.

“SAVUNMA SANAYİDE BAŞARIMIZ SÜRÜYOR”

Gemi inşa sektörüyle ilgili rakamlara da değinen Kıran “Geçtiğimiz dönemde teşkil ettiğimiz bir heyet ile tüm tersaneler ile tekne imal ve çekek yerlerini kapı kapı dolaşmak suretiyle ziyaret ettik ve karşımıza son derece farklı rakamlar çıktı. Çalışma sonunda ülkemiz genelinde; 57 adedi aktif olmak üzere 85 adet tersane, 38 adedi aktif olmak üzere 58 adet tekne imal yeri toplamda 95’ i aktif 48’ i pasif olmak üzere 143 adet tesis tespit ettik. Halen bulunduğumuz Altınova/Yalova bölgesinde ise; 13 adedi aktif olmak üzere 22 adet tersane, 4 adedi aktif olmak üzere 20 adet tekne imal yeri toplamda 17’ si aktif 25’ i pasif olmak üzere 42 adet tesis mevcuttur. Konuya ilişkin detaylı raporu da makamlarınıza sunacağız.2008 Ekim ayından bu yana tüm zamanların en büyük finansal krizinin olumsuz etkilerini en ağır şekilde yaşayan sektörlerin başında denizcilik ve gemi inşa gelmektedir. Gemi inşada gelişmiş tüm ülkeler stratejik sektör olarak belirledikleri gemi inşayı direk veya endirekt metotlarla desteklemekte ve rekabet gücünü artırmaktadırlar. Cumhuriyet tarihinin ekonomik açıdan en parlak günlerinin yaşandığı ülkemizde de devletimizin bu yönde bir yaklaşımı hem yerli yatırımcıyı teşvik edecek hem de yabancı yatırımın ve stratejik ortaklıkların kapısını açacaktır. 5 üyemizin savunma sanayi ihalelerini büyük bir başarı ile sürdürdüğü, bir kısmının ihracatına başladığı, bir üyemizin Yalova Bölgesi’nde vergi rekortmeni olduğu, bir üyemizin dünyada ilk kez LNG powered tug boat inşa ettiği, önemli sayıda üyemizin; bugün bir örneğini yaşadığımız ve devamını dilediğimiz kamu ihalelerini başarıyla neticelendirdiği,  platform destek gemileri, römorkörler, balıkçı gemileri inşasında önemli pazarlar elde ettiği, Tamir ve bakım konusunda ülkemizin her geçen gün Avrupa’nın merkezi haline geldiği ve dünyanın önemli halka açık denizcilik şirketlerinin tersanelerimizle fleet agreement‘lar imzaladığı bir ortamda, gemi inşa sanayimizin desteklenmesi gerektiği ve bu desteği hak ettiğini düşünüyoruz. Savunma Sanayi ihalelerinde sektörümüzün bugün geldiği noktanın ve mevcut başarısının daha önce benzer platformları ülkemize satan ülkelerde memnuniyet yaratmadığı aşikardır. Ancak bizler milyar dolar ile ifade edilebilecek rakamların ülkemizde kalmış olmasının gururunu yaşıyoruz.  Savunma Sanayimiz dışında yüzde 90 oranında yabancı armatörler ile çalışan sektörümüzün desteklenmesi son dönemde çevre ülkelerdeki siyasi çalkantıların sektörümüz aleyhine kullanılarak haksız rekabetin önlenmesi açısından da önemlidir. Yeni gemi inşaya nakdi veya ayni destek, konsolidasyonu teşvik edici uygulamalar, bu kapsamda ele alınabilir.” dedi.

“NENE HATUN’U İNŞA ETMENİN GURURUNU YAŞIYORUZ”

Acil arama, kurtarma ve müdahale anlamında pek çok özelliği bünyesinde taşıyan “NENE HATUN” gemisini inşa etmenin haklı gururunu yaşadıklarını ifade eden Sefine Tersanesi Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Salih Zeki Çakır “Sefine Tersanesi, kurulumunu 2006 yılında başlamış ve 2008 yılında ilk projesi olan 13000 DWT kuru dökme yük gemisini 2010 yılında alıcısına teslim etmiştir. 2008 küresel finans kriz sonrası yeni gemi inşaya olan talep azalması hatta durma nooktasına gelmesinden sonra yönetimimizin almış olduğu isabetli kararla gemi tamir bakım ve onarım yapmak üzere kuru havuz projelendirilip 2010 sonunda hizmete alınmıştır. Bugüne kadar değişik tonajda adet geminin havuz bakım ve onarımı anahtar teslimi yapılmıştır. Yeni inşada toplamda  proje alınmış ve başarıyla gerçekleştirilmiştir. Türk denizciliğine, Bakanlığımıza, Kıyı Emniyeti Genel Müdürülüğümüze hayırlı ve uğurlu olsun. Böyle bir eseri ülkemize kazandırma fikri, azmi ve kararlılığını göstermiş olan herkese yürekten teşekkür ediyorum. Acil arama, kurtarma ve müdahale anlamında pek çok özelliği bünyesinde taşıyan çok maksatlı türünde ülkemizde tek olan bir gemiyi bizlerin inşa etmiş olmasından duyduğumuz bahtiyarlığı sizlerle paylaşmak istiyorum.” dedi.

Kıyı Emniyeti Genel Müdürü Yaşar Duran Aytaş, proje kapsamından bu noktaya gelene kadar emeği geçen herkese teşekkür etti.

aaa-001.jpg

 

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 3748 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.