1. HABERLER

  2. DENİZ KÜLTÜRÜ

  3. Nesli tükenmekte olan carettalar için kampanya başlatıldı
Nesli tükenmekte olan carettalar için kampanya başlatıldı

Nesli tükenmekte olan carettalar için kampanya başlatıldı

Adana'da Akyatan Lagünü'nde nesli tükenmekte olan saz kedisi, deniz kaplumbağası ve turna popülasyonunu arttırmak için yapılan çalışmalar kapsamında Doğal Hayatı Koruma Vakfı'nın (WWF) başlattığı, evlat edinme kampanyası devam ediyor.

A+A-

Bölgede koruma altındaki nadir alanlardan biri olan Akyatan Lagünü'nü çevreleyen 22 kilometrelik yaban hayatı geliştirme sahası, halkın günlük yaşamına kapalı tutuluyor. Lagünün gelişiminin bozulmaması için kumsalın dahi kullanılmasına izin verilmiyor. Yaban hayatı geliştirme sahası, birçok canlıya da ev sahipliği yapıyor. WWF görevlileri ve Orman Bölge Müdürlüğü'ne bağlı ekipler, nesli tükenen ve koruma altında olan türler arasında bulunan saz kedisi, deniz kaplumbağası ve turnalar için ayrıca çaba sarf ediyor. Yapılan çalışmalar sayesinde Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası'nda tespit edilen saz kedisi sayısı, alanın kilometrekare başına düşen canlı açısından dünyadaki en zengin bölgeler arasında olduğu belirlendi. Avcılık, habitat kaybı, bataklıkların tarım alanlarına dönüştürülmesi ve kemirgenlerle mücadele sonucu avlayabilecekleri hayvanların azalmasıyla nesilleri tehlike altında olan saz kedilerinin popülasyonu bölgede artış gösteriyor. Bu çalışmalar çerçevesinde saz kedilerinin sayısı ise 100'e ulaştı.

 

95 MİLYON YILDIR YAŞIYORLAR

 

Ayrıca Akyatan Yaban Hayatı Geliştirme Sahası, yine nesli tükenen ve koruma altında tutulan deniz kaplumbağalarına da ev sahipliği yapıyor. Her yıl WWF görevlileri, dişi kaplumbağaların kumsalda açtıkları çukurlara bıraktığı yumurtaları özellikle yırtıcı hayvanlardan koruyor. 95 milyon yıldır yaşadığı bilinen deniz kaplumbağalarının, ömürleri boyunca karada bulunduğu kısa süre içinde ölmemesi için çaba sarf ediliyor. Ayrıca dünyada 15 türü bulunan turnanın, 'Grus grus' türü, sadece Türkiye'de yaşıyor. Ancak turnaların da Türkiye popülasyonu tehdit altında. Türkiye'de kışlayan turnaların büyük bölümü Çukurova deltalarında bulunuyor.

 

SEMBOLİK OLARAK EVLAT EDİN

 

WWF'nin korunup, popülasyonlarının artması için mücadele verilen hayvanlar için başlatılan evlat edinme kampanyası ise devam ediyor. Hayvanseverler 15, 35 ve 75 lira tutarlarında bağışlarla nesli tükenen bu hayvanları sembolik olarak evlat edinebiliyor. Evlat edinilebilecek hayvanlar arasında ayrıca yunus, orfoz, panda, kutup ayısı ve kaplan da bulunuyor. WWF, evlat edinme durumunda yapılan bağışa göre sertifika ve özel hediyeler gönderiyor.


 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 2408 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.