1. HABERLER

  2. BALIKÇILIK

  3. Norveç somonu ihracatta rekora koşuyor
Norveç somonu ihracatta rekora koşuyor

Norveç somonu ihracatta rekora koşuyor

Dünyanın ikinci büyük deniz ürünleri ihracatçısı Norveç, Türkiye pazarında rekora koşuyor. 2014 Ekim ayında geçen yıla göre yüzde 20 artış yaşanan deniz ürünleri ihracatı 70 milyon Euro’yu geçti.

A+A-

Protein deposu olarak bilinen ve zengin Omega3 içeriği ile Norveç somonu son 10 yılda 5 kat artan ihracat hacmi ile dikkat çekiyor. Türkiye’nin balık pazarını incelemek üzere incelemelerde bulunan  Norveç Ticaret,Sanayi ve Balıkçılık Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan, Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Bölge Müdürü Maria Kivijarvi Heggen, NIFES (Norveç Ulusal Beslenme ve Ürünleri Araştırma Enstitüsü) araştırmacıları Oyvind Lie, Ingvild Graff ve Norveçli ünlü şef Daniel R. Mades, Norveç somonu ihracatıyla ilgili The Marmara Pera Hotel’de bugün gerçekleştirilen toplantıyla basına bilgi verdi.

“Türkiye’ye yapılan ihracat rekor kırdı”

Norveç Deniz Ürünleri Konseyi Türkiye Bölge Müdürü Maria Kivijarvi Heggen, 2010-2014 arasında Norveç ve Türkiye arasında deniz ürünleri ticaret hacminin yüzde 80 oranında arttığına dikkat çekerek “Türkiye özellikle gelişmekte olan ülkeler içinde ekonomik istikrarı, büyüme potansiyeli ve dinamik tüketici profili ile bizim için stratejik öneme sahip. Hedefimiz Türk tüketicileri,sağlıklı,lezzetli, besleyici ve gerçek Norveç somonu ve uskumrusu başta olmak üzere damak zevklerine uygun ringa ve morina balığı gibi birçok yeni türle de buluşturmak olacak” dedi.

“Dünyada her gün 36 milyon Norveç deniz ürünü tüketiliyor”

Türkiye’de balık tüketiminin artacağını düşünen Norveç  Sanayi, Ticaret ve Balıkçılık Bakan Yardımcısı Dilek Ayhan, Türkiye pazarını incelemek üzere Bakanlık ve Norge yetkilileri ile incelemelerde bulundu. Ayhan “Türkiye’de ürünlerin tüketimi her geçen  gün artıyor. Norveç deniz ürünlerine de ilgi artıyor. Dünyada her gün 36 milyon Norveç deniz ürünü tüketiliyor. Bakanlığım adına ben de Türkiye pazarını incelemek ve Norveç deniz ürünleriyle  ilgili Türk tüketiciler nezdinde farkındalık oluşturmak için İstanbul’a geldim.” şeklinde konuştu.

“Kırmızı etten daha çevreci daha sağlıklı”

NIFES (Norveç Ulusal Beslenme ve Ürünleri Araştırma Enstitüsü) araştırmacıları Oyvind Lie ve Ingvild Graff, Norveç’te deniz ürünlerinin güvenliğine verilen önemin altına çizdi. Norveç’te uzun yıllarıdır balık türlerini korumak için çalıştıklarını belirten araştırmacılar şöyle konuştu:

“Gelecekte balıkçılık önemli bir protein kaynağı olarak gelişmeye devam edecek. BM, deniz ürünlerinden elde edilen proteinin çevreyi de koruyarak dünyada hızla artan nüfusun beslenmesinde önemli bir rol oynayacağını belirtiyor. Bunu bir örnekle açıklarsak; 1 kg biftek için 8 kg yeme ihtiyaç duyuluyor. Oysa 1 kg balık için 1 kg yem yeterli. Bu da gösteriyor ki deniz ürünleri, karbondioksit ayak izini azaltıyor.”

Somonlu kokoreç, somonlu çiğ köfte

Toplantının sonunda Türkiye’de somonun pişirilmesinin yeteri kadar bilinmediğine değinen Norveçli şef Daniel R. Madsen, kısa bir workshop yaptıktan sonra “Somonlu kokoreç, somonlu çiğ köfte ve somonlu zeytinyağlı yaprak dolması gibi lezzetler Türk tüketicilere Norveç deniz ürünlerini sevdirecek” dedi.

s2-007.jpgs3-005.jpgs4-006.jpgs5-002.jpg

 

 

 

 

 

virahaber.com

 

 

 

 

Bu haber toplam 2203 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.