1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Nusret 2014 Mayın Harp Tatbikatı nefesleri kesti
Nusret 2014 Mayın Harp Tatbikatı nefesleri kesti

Nusret 2014 Mayın Harp Tatbikatı nefesleri kesti

Mayın Filo Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu'nun komuta ettiği tatbikatta, Türk Deniz Kuvvetleri Komutanlığı ile NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'na bağlı ülkelerden toplam 25 gemi ve uçağın yanı sıra bin 100 personel görev aldı.

A+A-

İzmir Körfezi ve Ege Denizi'nde, 21 Kasım'da başlayan, 30 Kasım tarihine kadar da devam edecek olan Nusret 2014 Mayın Harp Tatbikatı için, basın turu düzenlendi.

Bir mayının yerinin tespit edilmesi, ROV (İnsansız Sualtı cihazı) cihazlarıyla incelenmesinin ardından özel eğitimli sualtı mayın harp dalgıçları tarafından, etkisiz hale getirmesi nefesleri kesti.

İzmir Körfezi ile Çanakkale Boğazı'nda dönüşümlü olarak yapılan ve adını da Nusret Mayın Gemisi'nden alan Nusret 2014 Mayın Harbi Tatbikatı, 21 Kasım'da başladı. Birlik ile komutanlıkların, mayın harbini planlama, icra konularında, eğitimleri sağlayıp, dost ülkelerin deniz kuvvetleriyle işbirliğini geliştirmek için düzenlenen tatbikatta, Cezayir, Azerbaycan, Bangladeş, Bulgaristan, Şili, Gürcistan, Kazakistan, Lübnan, Pakistan, Katar, Kore Cumhuriyeti ve ABD'den, toplam 18 gözlemci, iki de karargah subayı, hazır bulundu.

SAVAŞ GEMİLERİ, UÇAK VE HELİKOPTERLER GÖREV ALDI

Bunun yanı sıra, Türk Deniz Kuvvetleri'nden 2'nci Arama Tarama Filotillası Komodoru TCG Sokula Mehmet Paşa gemisi, Eğitim Filotillası Komodoru TCG Heybeliada gemisi, 4'üncü Arama Avlama gemisi TCG Karşıyaka gemisi, üç mayın tarama gemisi, 1 komuta kontrol gemisi, karakol botu, deniz helikopteri, mayın toplama botu, sualtı savunma görev timi, 2 Sahil Güvenlik botu, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'ndan 2 F-16 ve C-130 uçakları tatbikatta kullanıldı.

Yine NATO Daimi Mayın Karşı Tedbirleri Görev Grubu'na bağlı olan İtalya, Almanya, Yunanistan, Bulgaristan ve İngiltere'ye ait de birer savaş gemisi tatbikata katıldı. Ayrıca 21 gemi ile 3 uçak ve bir helikopterin yanı sıra toplam bin 100 asker de tatabikatta görev aldı.

TUĞAMİRAL TATBİKATI YÖNETTİ

Donanma Komutanlığı'nın planladığı Nusret 2014 Mayın Harp Tatbikatı'nın sevk ve idaresini, Mayın Filo Komutanı Tuğamiral Mustafa Zeki Uğurlu, yaptı. Üç aşamalı olarak gerçekleştirilen tatbikatın ilk bölümünde, eğitim mayınları belirlenen tatbikat bölgelerine yerleştirildi.

İkinci aşamada, mayın avlama gemilerince bulunan mayınların türü ve özellikleri, sonar cihazlarıyla yakından incelenip belirlendi. Üçüncü aşamada ise, mayın harbi dalgıçları ve "Seddülbahir" adı verilen insansız sualtı cihazları (ROV) da mayınları etkisiz hale getirdi. Tatbikat süresince etkisiz hale getirilen 43 mayın ise, Hava Kuvvetleri Komutanlığı'na bağlı uçakların korumasında mayın toplama gemilerine alındı.

a1-021.jpg

a2-019.jpg

a3.png

a4.png

a5-002.jpg

a6-001.jpg

 

 

 

 

 

virahaber.com

Bu haber toplam 1392 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.