1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. O bölgede balıkçılık ve madencilik yasaklanacak
O bölgede balıkçılık ve madencilik yasaklanacak

O bölgede balıkçılık ve madencilik yasaklanacak

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, Güney Pasifik'te Kermadec Takımadaları'nın olduğu bölgede balıkçılığın ve madenciliğin yasaklanacağını açıkladı.

A+A-

Yeni Zelanda Başbakanı John Key, New York'taki Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu toplantılarında yaptığı açıklamada, deniz rezervi oluşturulması düşünülen alanın dünyanın coğrafi ve jeolojik açıdan en çok çeşitliliğe sahip olan bölgelerden biri olduğunu vurguladı. Kermadec Takımadaları'nın el değmemiş bir deniz ortamına sahip olduğunu belirten Key, okyanus sığınağı sayesinde binlerce deniz canlısı türünün korunacağını söyledi.

Yeni Zelandalıların kültürlerinin ve ekonomilerinin önemli bir parçası olan kıyılara ve okyanuslara büyük değer verdiğini ifade eden Key, hükümetin deniz rezervi kurulması için gerekli olan yasayı gelecek yıl yürürlüğe sokmayı amaçladığını belirtti.

Koruma altına alınacak bölge, Güney Pasifik şeridinde 620 bin kilometrekarelik alanı kapsıyor.

Deniz rezervi oluşturulacak bölgede, dünyadaki en derin okyanus çukurlarından biri olan Kermadec çukuru da yer alıyor. 10 bin 47 metre derinliğindeki Kermadec Çukuru, balinalar, yunuslar, nesli tükenmekte olan deniz kaplumbağaları ve deniz kuşlarının da aralarında olduğu binlerce canlıya ev sahipliği yapıyor.

Deniz rezervinin oluşturulması için faaliyetler yürüten gruplardan Pew çevre örgütü, Yeni Zelanda'nın koruma altına aldığı alanın yeni sığınağın kurulmasıyla yüzde 0,5'den yüzde 15,5'e yükseleceğini kaydetti.

virahaber.com

Bu haber toplam 1150 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.