1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ÖİB, Akdeniz'de 5 HES'i özelleştirme kapsamına aldı
ÖİB, Akdeniz'de 5 HES'i özelleştirme kapsamına aldı

ÖİB, Akdeniz'de 5 HES'i özelleştirme kapsamına aldı

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Akdeniz’de Elektrik Üretim Anomim Şirketi (EÜAŞ) tarafından işletilen 5 HES özelleştirme kapsamına aldı.

A+A-

Özelleştirme İdaresi Başkanlığı (ÖİB), Akdeniz’de Elektrik Üretim Anomim Şirketi (EÜAŞ) tarafından işletilen 5 hidroelektrik santralini (HES) özelleştirme kapsamına aldı. Burdur’un en büyük elektrik enerjisine sahip Karacaören HES’lerinin de bulunduğu ihaleler, 3 ayrı grup halinde gerçekleştirilecek.

ÖİB, elektrik dağıtım özelleştirmelerinin ardından EÜAŞ’a ait HES’lerin özelleştirmesine Akdeniz’den devam ediyor. Akdeniz’de 5 HES 3 ayrı grupta ekim ayı içinde gerçekleşecek ihaleyle özelleştirilecek. Ön yeterlilik ve son teklif verme günü 27 Ekim’de sona erecek birinci grup ihale kapsamında Karacaören 1 ve Karacaören 2 HES’lerinin satışı gerçekleştirilecek. İhaleye katılmak isteyenler, belirtilen tarihe kadar 25 milyon TL geçici teminat bedelini yatırmak zorunda.

Özelleştirme kapsamındaki Karacaören 1, Isparta ve Burdur’da Aksu Çayı üzerinde, sulama, taşkın kontrolü ve elektrik enerjisi üretimi amacıyla 1977-1990 yılları arasında inşa edildi. Özelleştirme kapsamındaki 32 MW güç kapasiteli HES yılda 142 GWh elektrik enerjisi üretiyor. Kurulu güç kapasitesiyle Burdur’un 2′nci büyük enerji santrali olan Karacaören 1, 31 bin 75 kişinin günlük hayatında ihtiyaç duyduğu tüm elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabiliyor.

44 bin konutun ihtiyacını karşılıyor

Aynı noktada bulunan Karacaören 2 sulama ve enerji amacıyla 1988- 1993 yılları arasında inşa edildi. Barajın özelleştirme kapsamındaki elektrik üretimi 47 MW güç ile yıllık 206 GWh olarak gerçekleşiyor. Burdur’un en büyük enerji santrali olan Karacaören 2, sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında 46 bin 194 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapıyor.

İkinci grup özelleştirme

Kepez 2 ve Manavgat HES’leri ise ikinci grup özelleştirme kapsamında yer aldı. Ön yeterlilik ve son teklif verme günü 14 Ekim’de sona erecek bu grup için belirlenen geçici ihale teminat bedeli ise 20 milyon lira.

Antalya’da bulunan Kepez 2 HES’i 6 MW kurulu gücüyle kentin 18′inci büyük enerji santrali. Kepez 2 HES de, sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında 5 bin 245 konutun elektrik enerjisi ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapıyor. Kepez 2 ile aynı grupta özelleştirme ihalesi gerçekleştirilecek Manavgat ırmağı üzerinde kurulu Manavgat HES’i 48 MW kurulu gücüyle Antalya’nın 4′üncü büyük enerji santrali.  Manavgat HES, sadece konut elektrik tüketimi dikkate alındığında ise 46 bin 43 konutun ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapıyor.

28 bin kişinin elektrik ihtiyacını karşılıyor

Ön yeterlilik ve son teklif verme günü 5 Ekim’de sona erecek Fethiye HES’i ise 3′üncü grup olarak özelleştirilecek. İsteklilerin 10 milyon lirayı geçici teminat bedeli olarak yatıracağı Fethiye HES’i Muğla’nın Karapınar Deresi üzerinde yer alıyor. 16.50 MW kurulu gücüyle Muğla’nın 9′uncu büyük enerji santrali olan Fethiye HES, günlük 28 bin 817 konutun ihtiyacını karşılayabilecek elektrik üretimi yapıyor. Yap- işlet -devret modeliyle kurulan santral 1999 yılından itibaren 15 yıl süreyle FETAŞ Fethiye Enerji tarafından işletildi, ardından EÜAŞ’a devredildi.

virahaber.com

Bu haber toplam 1146 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.