1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Okuyamayan kızlara okyanus engel oldu!
Okuyamayan kızlara okyanus engel oldu!

Okuyamayan kızlara okyanus engel oldu!

Okula gönderilmeyip zorla evlendirilen kız çocuklarının sesini duyurmak için yola çıkan Dilek Ergül’ün teknesi Atlas Okyanusu’nda bilinmeyen bir nesneye çarparak ağır hasar aldı.

A+A-

Fırtınada sürüklenen ve yardım isteyerek kurtulan Ergül “Asla pes etmeyeceğim” dedi.

Okuyamayan ve küçük yaşta evlendirilen kız çocukları için Darüşşafaka’ya yardım toplamak amacıyla Haziran 2014’te yola çıkan Dilek Ergül, okyanusa açıldığı ikinci gün büyük bir kaza geçirdi. Arkasında yaklaşık 3 bin 100 deniz mili yol bıraktıktan sonra Portekiz’in Yeşil Burun Adaları- Cabo Verde’de dinlenen Ergül, dünyada 8-10 kadının başarabildiği Atlas Okyanusu’nu tek başına geçebilmek için hazırlandı.

20 saat savaş verdi

Santiago Adasi’nın Tarrafal Koyu’ndan 11 Ocak’ta teknesi Symina (İzmir) ile denize açılan Ergül, 120 deniz mili yolu sakin geçirdi. Fakat ertesi gün sabah erken saatlerde büyük bir çarpma sesi duydu. Bir anda teknenin arkasından gelen sese anlam veremeyen tecrübeli denizci, dümenin(yeke) çalışmadığını fark etti.

Teknesine hakim olamayan Ergül, boyu 4 metreyi bulan dalgalarla mücadele etmek zorunda kaldı. Fırtınayla birlikte boyu büyüyen dalgalar nedeniyle tekne tamamen kontrolden çıkatı. Teknesi sürüklenirken tekrar Cabo Verde’ye dönmeyi deneyen Ergül, 3 kez denemesine rağmen dümen çalışmadığı için bunu başaramadı. Geceyi denizle ve tekneyle mücadele ederek geçiren Ergül, akıntının şiddetlenmesiyle güneye doğru hızla sürüklenmeye başladı. Ertesi gece 04.00’a kadar yardım istemeyen ve teknesini terk etmeyen Ergül, uykusuzluk ve açlıkla da mücadele edemez hale geldi. Uydu cihazından yakınlarda bir gemi olduğunu gören Ergül, 20 saat sonunda yardım isteğinde bulundu. KP Albatross gemisi, akıntı ve dalga nedeniyle Ergül’ün teknesine ancak 2 saatte yanaşabildi. Dilek Ergül, geminin güvertesine alınabilirken yan yatan Symina okyanusta kaldı.  

‘Okyanus semboldü’   

Geminin kaptanı Vadim Rybalchenko aracılığıyla ulaştığımız Ergül, “Benim için okyanus bir semboldü. Ülkemde okuyamayan ve küçük yaşta evlendirilen kızların sesi olarak zaten okyanusu geçtim” açıklamasında bulundu.   

 

 

 

 

Gökhan Karakaş/Milliyet

Bu haber toplam 1114 defa okunmuştur
Önceki ve Sonraki Haberler

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.